Počela je gradnja

‘Beograd na vodi’ punom parom kreće u ostvarenje!

Nakon mjeseci priprema, počela je gradnja luksuznih stambenih zgrada, otvoren je dio šetališta uz Savu, prodaja stanova ide sjajno...

Kada je prvi put predstavljen, malo tko je vjerovao da će mega projekt “Beograd na vodi” ili “Belgrade Waterfront” zaživjeti. Naprosto je sve djelovalo kao preveliki zalogaj za Srbiju, a prikazi izgleda budućeg milijun četvornih metara velikog prostora djelovali su kao vizure Dubaija ili Abu Dhabija i samim time nerealno za ove prostore. No, investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u suradnji s vladom Srbije uvelike napreduju i čini se da projekt “Beograd na vodi” punom parom kreće u ostvarenje. Naime, poštovanje do sada zadanih rokova i realizacija nekoliko važnih projekata – obnova stare zgrade Geozavoda u BW Galeriju, gradnja šetališta Sava Promenada i početak radova na prve dvije stambene kule, tj. postavljanje katakomena temeljca prije nekoliko dana govore tome u prilog.

’Grad unutar grada’

Podsjetimo, “Beograd na vodi” trebao bi obuhvatiti obalni dio grada uz Savu prema ušću u Dunav, a činili bi ga u prvoj zoni ekskluzivni hoteli i najveći trgovački centar u Srbiji, druga bi zona obuhvatila gradnju kulturnih i sportskih objekata, a u trećoj bi bili komercijalni objekti. Što se trenutačno događa na terenu, što je sve do sada napravljeno, koliko će sve trajati te kako ide prodaja stanova, ali i druge aktualne teme koje se tiču ovog projekta dotakli smo s generalnim direktorom Belgrade Waterfronta Nikolom Nedeljkovićem. – Belgrade Waterfront tako predstavlja spektakularnu novu gradsku cjelinu duž rijeke Save u Beogradu. Kao moderan i tehnološki napredan ‘grad unutar grada’, Belgrade Waterfront će sadržati vrhunske stanove, poslovne prostore visoke klase, trgovački centar s najpoznatijim svjetskim brendovima, hotele visoke i srednje kategorije, obrazovne ustanove, moderne zdravstvene službe i niz atraktivnih zabavnih sadržaja.

Projekt će revitalizirati grad, donijeti novu dinamiku na obalu rijeke Save i kreirati jedinstven način života za stanovnike i posjetitelje Beograda. Prostirući se na površini od oko milijun četvornih metara, Belgrade Waterfront će stvoriti potpuno novi izgled grada – objašnjava Nedeljković. Belgrade Waterfront razvijat će se u četiri faze, počevši sa stambenim kulama, poslovnim prostorima, hotelima, trgovačkim centrom i Kulom Beograd u prvoj fazi. Potom će se razvijati komercijalni segmenti, dodatni stambeni prostori, parkovi i, na kraju, Centar za kulturu. – Prvu stambenu kulu završit ćemo u sljedeće dvije i pol godine, kako je i planirano i kako smo i do sada radili sa drugim segmentima projekta koji su već završeni – Belgrade Waterfront Galerija i šetalište Sava Promenada.

Naš cilj je da razvijamo projekt dinamično i da cijelu prvu fazu, uključujući Kulu Beograd i najveći šoping centar u regiji, pored već najavljenih BW Residences i W Hotela, završimo u sljedećih 4-5 godina. Osnovni simbol projekta je Kula Beograd – beogradski toranj koji će se uzdizati 180 metara u visinu i svakako postati novi zaštitni znak srpske metropole. Kula Beograd bit će jedan od simbola projekta Betakolgrade Waterfront. Predstavljat će prostor koji će na jednome mestu integrirati i stambeni i poslovni prostor i luksuzne hotele. Savsko šetalište dužine dva kilometra predstavlja jednu od glavnih atrakcija, zajedno s centralnim parkom. Ovaj projekt čini veliki bulevar okružen caffe barovima, restoranima i maloprodajnim objektima.

Najveći shopping centar

Još jedna atrakcija bit će trgovački centar radnog naziva Belgrade Mall s više od 140.000 četvornih metara bruto površine koji će biti najveći tržni centar u regiji. Upitali smo generalnog direktora što je sve do sada napravljeno i jesu li zadovoljni razvojem projekta. – U potpunosti smo rekonstruirali i renovirali zgradu nekadašnje beogradske zadruge koja je godinama bila zatvorena, a danas je jedna od najljepših zgrada u Beogradu. Kompletno smo rekonstruirali Hercegovačku ulicu i završili prvi dio Sava Promenade gdje danas posjetitelji mogu uživati u različitim aktivnostima. Prije dva tjedna počela je gradnja prve dvije stambene kule u sklopu Belgrade Waterfront projekta – BW Residences.

Pored navedenog, potpisali smo ugovor s W Hotel, jednim od najpoznatijih svjetskih lanaca hotela. Njegov dizajn i razne zanimljive pogodnosti idealno će se uklopiti s urbanim, inspirativnim i kvalitetnim stilom života u Belgrade Waterfront – kaže Nikola Nedeljković. Vlada Republike Srbije i Grad Beograd pružili su snažnu podršku projektu Belgrade Waterfront koji će zauzvrat donositi ogromnu vrijednost ekonomiji zemlje. Različite komponente projekta generiraju poslovne prilike za stanovnike Srbije i omogućavaju rast malih i srednjih tvrtki, a sve to će imati širi utjecaj na ekonomiju cijele zemlje.

Pet posto rast BDP-a

– Kao dinamična gradska cjelina, Belgrade Waterfront donosi novu snagu zemlji, otvaranjem na tisuće novih radnih mjesta i promovirajući druge sektore, kao što je maloprodaja, uslužni sektor i zabava. Predviđeno je da ovakav mega projekt pridonese do 5% rasta bruto nacionalnog prihoda zemlje (BDP). Različite komponente su projektirane uz uvažavanje lokalnog arhitektonskog nasljeđa, ali i tako da predstavljaju katalizator za dalji rast ekonomije – zaključio je Nedeljković.

75 posto stanova u prvoj kuli prodano za samo jedan dan!

Površina od oko milijun kvadratnih metara, sa ukupnom građevinskom površinom od 1.8 milijuna kvadratnih metara uključuje 6,000 stambenih jedinica, maloprodajne zone, kulturne zone i zone za zabavu te komercijalne površine i to 24 grupacije uredskih prostora (preko 12 000 ureda).Prije dva tjedna je počela gradnja prve dvije stambene kule u oviru projekta. Ceremonija postavljanja kamena temeljca je obiljležila novu eru u urbanističkom razvoju Beograda koji će donijeti ogromnu vrijednost srpskoj ekonomiji. BW residences su smještene u samom centru naselja Belgrade Waterfront.

Prve dvije stambene kule, kao dio kompleksa “BW Residences”, sastojat će se od modernih, jednosobnih, dvosobnih, trosobnih i četvorosobnih stanova. Kompleks će sadržavati niz pogodnosti uključujući otvorene parkove, igrališta za djecu, bazen i prostor za opuštanje. – Sa zadovoljstvom mogu reći da je prvi dan prodaje bio i više nego uspješan za Belgrade Waterfront. Prvi put smo organizirali ovakav tip prodaje u Srbiji, baziran na principu registracije zainteresiranih za kupovinu, i ponosan sam što mogu objaviti uspješan ishod sa više od 75% prodanih stambenih jedinica u prvoj od dvije kule. Kada govorimo o cijenama stanova mi nemamo cijene po kvadratnom metru. Svaki od naših stanova ima svoju cijenu koja ovisi od pozicije, pogleda, veličine terase i na kraju, od same veličine stana. Kvaliteta i opremljenost je ista za sve stanove i nije povezana sa samom cijenom – kaže Nikola Nedeljković i dodaje kako će ljudi postati povezaniji sa Savom. – Ovo je prvi korak u stvaranju nove, dinamične riječne obale. Na dan postavljanja kamena temeljca, otvorili smo i Sava Promenadu i započeli sa nizom društvenih i kulturnih aktivnosti koje dovode ljude u ovaj dio grada i povezuju ih sa rijekom.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:52