Toplinska izolacija

Smanjite troškove grijanja i poboljšajte kvalitetu stanovanja

Ako planirate kupnju nove nekretnine, obratite pozornost na njezinu izolaciju, a ako krećete u adaptaciju postojeće nekretnine, prvo ju izolirajte.

Cilj je toplinske izolacije ušteda energije, smanjenje režijskih troškova za grijanje i zaštita okoliša

Kuće prosječne starosti troše oko 150 kWh/m² na grijanje, kuće sa standardnom izolacijom troše manje od 100, niskoenergetske oko 40, a pasivne svega 15 kWh/m². Znači, energijom koju utrošimo na grijanje prosječne kuće možemo zagrijati tri do četiri niskoenergetske ili čak osam do deset pasivnih kuća.

Objekti s nedovoljnom toplinskom izolacijom dovode do povećanih gubitaka topline zimi i velikih oštećenja koja nastaju zbog kondenzacije. Posljedice su oštećenja konstrukcije, te neudobno i nezdravo stanovanje i rad. Zagrijavanje takvih prostora zahtijeva veću količinu energije, što dovodi do povećanja cijene korištenja i održavanja prostora, ali i do većeg zagađenja okoliša. Poboljšanjem toplinsko izolacijskih karakteristika zgrade moguće je postići smanjenje ukupnih gubitaka topline građevine za prosječno od 40 do 80%.

Toplinska izolacija vanjskog zida najčešće se provodi postavljanjem toplinsko-izolacijskog sloja s vanjske strane zida, što je jednostavnija varijanta u pogledu građevinskih radova, zaštite od požara i gubitka iskoristivog prostora. Toplinska izolacija s vanjske strane zida omogućuje sporiji gubitak topline poslije prestanka grijanja i sprječava smrzavanje unutar vanjskog zida čime štiti građevinu.

Dobro poznavanje toplinskih svojstava građevinskih materijala jedan je od preduvjeta za projektiranje energetski učinkovitih zgrada s visoko kvalitetnim prostorom za život. Toplinski gubici kroz građevni element ovise o sastavu elementa, orijentaciji i koeficijentu toplinske vodljivosti. Bolju toplinsku izolaciju postižemo ugradnjom materijala niske toplinske provodljivosti, odnosno visokog toplinskog otpora.

Kamena vuna je dobar toplinski izolator s niskim koeficijentom toplinske vodljivosti, što ju uvrštava među bolje toplinske izolatore. Ona je izolacijski materijal mineralnog porijekla za toplinsku, zvučnu i protupožarnu izolaciju u graditeljstvu, industriji i brodogradnji. Kamena vuna ima visoku otpornost na požar, paropropusna je i djelomično vodootporna. Otporna je na starenje i raspadanje te na mikroorganizme i kukce. Koristi se u svim vanjskim konstrukcijama za toplinsku zaštitu.

Mineralna vuna je nekoliko desetaka puta paropropusnija od ostalih fasadnih izolacija. Zahvaljujući tom svojstvu zidovi kuće dišu i ujedno ne dolazi do pojave po zdravlje opasnih plijesni i gljivica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:41