HIT NA TRŽIŠTU

Središće: cijene lete u nebo, stanove najviše traže Amerikanci

U naselju uz park i jezero Bundek u zadnje su vrijeme tražene nekretnine za kupnju i za najam. Najveća je potražnja za 3-sobnim i 4-sobnim stanovima, koji stoje oko 200.000 eura. No, trenutačne cijene na tržištu su visoke, čak i preko 3000 eura po m2

Središće, kvart u Novom Zagrebu zvan i Bundek po jezeru i parku, u posljednje se vrijeme prometnuo u najpoželjniji novozagrebački kvart. Po popularnosti koju doseže, gledajući potražnju stanova, sad je uz bok naseljima Vrbani III, Trešnjevka i Trnje.

Do prvog laganog skoka u potražnji kvalitetnih stanova u Središću je došlo nakon uređenja parka Bundek i otvaranja američke visoke škole RIT Croatia (Rochester Institute of Technology Croatia) u Centru Bundek, a zatim nešto više nakon završetka gradnje Američke međunarodne škole u Zagrebu (AISZ) prije nekoliko mjeseci.

MNOGO SADRŽAJA

Popularnosti kvarta pridonijela je i nedavna gradnja novih stambenih zgrada od kojih je dio pred useljenjem. Najveća je potražnja za manjim kvalitetnim trosobnim i manjim četverosobnim stanovima, površine između 60 i 90 kvadrata, čija cijena nije puno veća od 200.000 eura. No, tražene cijene na tržištu su visoke, neke čak do 3000 eura za kvadrat dobro opremljenog stana.

- Naselje ima mnogo sadržaja. Uz američke obrazovne ustanove i sam park Bundek, blizu su i Avenue Mall, u kvartu je Muzej suvremene umjetnosti, nedaleko je Hipodrom, a ima i hipermarket. U Centru Bundek je jedan od najboljih privatnih vrtića. Važan je i sam smještaj tog kvarta blizu središta grada. Sve to doprinosi njegovoj vrijednosti - kaže Boro Vujović, direktor agencije za poslovanje nekretninama Operta.

Samo njegovo ime Središće govori da je središnje pozicioniran u Novom Zagrebu, dok ga samo Most mladosti i rijeka dijele od širega centra grada, kako kaže Sergio Serdarušić, direktor agencije Eurovila. Pritom šetnica preko rijeke vodi do Nacionalne sveučilišne knjižnice te doslovno treba 15 minuta do strogog centra grada i Lenucijeve potkove.

Vjerujem da će se visoke cijene koje se sad traže nivelirati nakon što se završi zgrada Meandar i na tržištu pojavi još stanova za najam, a neki će ih i prodati. Objektivna cijena novogradnje je oko 2000 eura za kvadrat, kaže B. Vujović

POPULARNOST KVARTA

- Rast potražnje za Bundekom počeo je još prije nekoliko godina kada je Zagrebačka banka gradila Centar Bundek. Nedavno preseljenje američke škole dodatno je utjecalo na popularnost samog kvarta. Središće ima sreću što je pozicionirano uz jezero Bundek koje je jedan od većih aduta njegove popularnosti. Kao što su na drugoj strani zapadno kvartovi poput Vrbana III napravili velik odmak, slično se događa i ovdje. Sam Novi Zagreb je prekrasno planski građen, ali nema mjesta novogradnjama, dok se u ovom kvartu otvorilo nekoliko novih građevinskih kazeta što je također njegov plus za tržište - smatra Serdarušić.

Naselje je izuzetno dobro prometno povezano cestovno i javnim prijevozom s centrom grada, aerodrom i autocestom A1. Nedavno je ovdje počela i gradnja javne osnovne škole, što će također biti plus kvarta.

- Svaki novi sadržaj dodatno oplemenjuje samo naselje. Već ima jako puno zanimljivih sadržaja, kao i onih potrebnih za svakodnevni život, a to su trgovine, banke, uslužne djelatnosti, restorani, lokali... - dodaje Serdarušić.

SVE PRODANO

Cijena novogradnje proteklih se nekoliko godina povisila sa 1600 do 2400 eura za kvadrat novogradnje. Cijena pritom ovisi o mikrolokaciji, kvaliteti zgrade, lokaciji stana unutar neke zgrade, stupnju uređenosti, katu i rasporedu. Međutim, kako kažu u agenciji Eurovilla, neki rjeđi stanovi ovdje mogu postići i cijene do 3000 eura za kvadrat.

Ipak, kako Središće nema dovoljan broj luksuznih i velikih stanova za diplomate koji bi htjeli živjeti u blizini američke škole, mnogi su ostali na Šalati gdje je prije bila ta ustanova. Potražnja je veća od ponude te je Središće zbog toga trenutačno najskuplji novozagrebački kvart po cijenama kvadrata, ali su one sad u svom maksimumu.

- Imali smo slučaj prije nekoliko godina kada je u Centru Bundek, nakon što su stanovi rasprodani po 1600 eura za kvadrat, samo par mjeseci kasnije jedan stan u istoj zgradi prodan za gotovo dvostruku cijenu kvadrata jer je kupac hitno tražio nekretninu kod američke visoke škole. No, to su izuzeci, iako ta zgrada sada drži visoku cijenu. U novijim zgradama na Bundeku cijene kvadrata su se prodavale za oko 2300 eura. Sad je i stanovima u starijim zgradama u naselju skočila cijena pa prodavatelji traže od 2000 eura za kvadrat za one najkvalitetnije, čak neki oglašavaju opremljene dobre stanove u novijim zgradama za 3000 eura po kvadratu. Ipak, vjerujem da će se te visoke cijene nivelirati kada se na ljeto usele preostali stanovi u novoj velikoj zgradi Meandar, koja je rasprodana, jer će ih biti više na tržištu za najam, a neki će ih i prodavati. Tako će se deficit smanjiti - smatra Boro Vujović iz Operete.

U golemom stambenom centru Meandar, čija je druga faza gradnje zgrade pred useljenjem ovo ljeto, dok će se južna lamela useliti krajem ožujka, stanovi su se prodali još početkom gradnje. Cijena kvadrata je bila od 1890 do 2190 eura.

- Cijena kvadrata od oko 2000 eura u novogradnji je realna cijena vrijednosti i vjerujem da će se ona uskoro i ustaliti - ističe Vujović.

Posebno zainteresirani za ovaj dio Zagreba s druge strane rijeke Save su, dodaje on, djelatnici Veleposlanstva SAD-a jer je samo Veleposlanstvo u Buzinu, a sad su tu i američke školske ustanove. I u tvrtki koja je gradila Meandar kažu nam da su kod njih iz američkog veleposlanstva željeli kupiti nekoliko velikih stanova, ali su zakasnili. I oni su, smatraju, pridonijeli popularnosti kvarta osvještavanjem kvalitete Središća kroz svoje oglašavanje.

NE PREGRADITI

Stanove u naselju potražuju i djelatnici tvrtki koje se nalaze u Novom Zagrebu.

Dugoročno, ako se kvart previše izgradi, jer ovdje ima neizgrađenih površina za koje su zainteresirane mnoge građevinske tvrtke, zanimalo nas je može li to dovesti do pada njegove popularnosti.

- Središće već ima prometni problem ulaska u naselje kada se ide iz smjera centra grada preko mosta. To treba kvalitetnije riješiti. Mislim da dodatna gradnja neće imati negativan utjecaj na popularnost, ali je bolje da kvart ima zraka. Nedavno sagrađene zgrade imaju dovoljno široke pristupne ceste te je, generalno gledano, Novi Zagreb po tom pitanju odlično projektiran i ne bi se trebalo pretjerano graditi - zaključuje Serdarušić iz Euroville.

Što će se još graditi u naselju prema GUP-u

Ima dosta lokacija za društvenu namjenu, ali i novu stanogradnju

Između MSU i Centra Bundek ostalo je dugačko prazno zemljište, a za to se područje uz Aveniju Holjevac uvijek govorilo o javnoj namjeni objekta, pa čak i o novoj operi ili dodatku HNK, što se u zadnje vrijeme ne spominje. Prema GUP-u ta je prazna zona podijeljena na tri dijela, dva za gradnju sadržaja društvene namjene i jedan oznake M2 - mješovita namjena, pretežno poslovna.

No, što se god bude gradilo, trebat će prije zakonom propisani UPU. Iza tog prvog reda uz Aveniju Holjevac, dublje u kvartu nekoliko je praznih parcela ili, kako ih drugi vide, građevinskih kazeta. Prema pričama iz kvarta, tu će se uskoro graditi stambene objekte. Prema GUP-u tu je označeno područje za nekoliko objekata mješovite namjene, nije preciznije definirano koje.

Na mjestu hotela Zagreb vjerojatno će se graditi objekt koji će biti stambeno-hotelske namjene uz društvenu - predškolsku ili školsku. Naime, dugo se priča da će se mali hotel jednom srušiti, što je zapravo šteta jer su njegov izgled i visina idealni za poziciju na kojoj se nalazi blizu parka Bundek i Centra Bundek. Što god ga jednom zamijenilo, trebalo bi ostati pozicijski uvučeno od ulice, čak bolje visoka uska zgrada nego golemi blok.

Foto: Darko Tomaš/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2024 18:40