90 kvadrata sunca i pozitive

Stan u zelenom i suncem okupanom kutku zagrebačkog centra grada

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

AUTORI PROJEKTA: MISLAV BAŠIĆ mag. ing. arh., MARTINA KINKELA mag. ing. arh.
PROJEKTNI URED: 4uHa
AUTORICA KORIŠTENIH ZIDNIH GRAFIKA: akademska slikarica MIRNA SIŠUL

Svaki projekt je nova, zasebna i posebna priča - spominjali smo to često kroz naše kolumne, razmišljanja i objave. Ponekad radimo projekt „od nule“, u drugim slučajevima je glavni dio našeg posla face-lifting, da li dubinski ili samo površinski, a negdje ulazimo u stan, kuću, dom koji je gotovo pripremljen za život. Kad kažemo „gotovo“ mislimo na četiri zida, krov nad glavom, ali ne i dom. Bijeli zidovi, postavljene podne obloge, kupaonice „gotovo“ spremne za korištenje, instalacije na svom mjestu i jako puno prirodnog svijetla dočekalo nas je u stanu kojeg vam danas predstavljamo u njegovom finalnom, „gotovom“ ruhu.

U zelenom i suncem okupanom kutku zagrebačkog centra grada smjestio se budući dom naših investitora koji su poželjeli imati prozračan, moderan dom, s daškom klasike i luksuza. Povrh svega htjeli su dom koji se ne boji boja, šarenila i pozitive.

U 90 kvadrata naišli smo na postojeću tlocrtnu organizaciju koju smo trebali zamisliti, dizajnirati, predstaviti, prilagoditi, odobriti i opremiti.

Velika većina namještaja originalnog je dizajna, po mjeri stana te prema potrebama i željama naših klijenata.

Ulazni ormari, neizostavni elementi koji sakrivaju sve što je potrebno sakriti, poput metli i sredstva za čišćenje, instalacijskih cijevi, kaputa i kutija s onim viškom stvari koji još nismo odlučili baciti, oduvijek su bili praktični, potrebni i prisutni u našim domovima, no u posljednje vrijeme se njihovom dizajnu pridaje posebna pažnja, na naše veliko zadovoljstvo. U ovom stanu je taj ormar nešto veći od prosječnog, proteže se na dva kraka hodnika i sakriva sve već navedeno, kako bi sam ulazni hodnik bio uvijek uredan, privlačan i spreman za goste.

Gurmanska zona svakog doma se obično najprije osjeti, ili bolje rečeno, nanjuši, no u ovom slučaju, ona je dio stana koji se među prvima i vidi. Odabirom materijala i dizajnom kuhinju smo uskladili s ulaznim ormarima, no istovremeno smo unijeli neke nove, šarene elemente.

Odmah iza ulaznog ugla prostire se pravo malo stambeno bogatstvo – 40 kvadrata otvorenog, dnevnog prostora, s dvije strane okupanog staklenim stijenama i visokim stropovima. Takav prostor nije tražio od nas da smišljamo vizualne varke kako bi izgledao veći, viši, prozračniji, svjetliji. Ono čemu smo posvetili posebnu pažnju jest dobra tlocrtna dispozicija namještaja i mogućnost smještanja, premještanja i kombiniranja različitih funkcija kroz vrijeme. Jedini fiksan dio dnevne zone jest onaj kuhinjski, dok dnevni, radni i blagovaonski prostor uživaju u blagodatima otvorene i kružne komunikacije.

Dom je trebao biti moderan, ali prožet toplinom. Sunčeve zrake (a i samo grijanje), će dio vremena odraditi svoju važnu ulogu u postizanju efekta topline, no u dizajnu to često podrazumijeva dobro staro drvo. Njemu se jasno suprotstavljaju sivi betonskih tonovi i boje, prožete kroz namještaj, pomno odabrane zidne slike i detalje.

Spavaća i radna soba vjerno prate razigranu kolorističku, toplu temu stana, svaka sa svojim zanimljivim odabirima i nešto drugačijim detaljima. Zid spavaće sobe osmišljen je u dekorativnoj tehnici u motivu neba, a nasred njega smo postavili ogledalo koje simbolično predstavlja neku vrstu prozora što vodi prema oblacima. Ovo je zaista spavaća soba u kojoj možete biti među oblacima i u sedmom nebu.

Rasvjeta je i u ovom stanu odigrala veoma važnu ulogu. Ona primarna, a pod primarna mislimo na onu koja zaista svijetli jest namjerno nenametljiva i diskretna, ambijentalna je pak mudro sakrivena u spuštene stropove, dok je dekorativna rasvjeta, ili, drugim riječima, ona koja je „za lijepo vidjeti“, naglašena, upečatljiva i sveprisutna – visi sa stropova i niče iz podova.

Uz proljetne, ili, rekli bi, uranjene ljetne zrake sunca, za ovaj tjedan se polako od vas opraštamo, vraćamo se među naše arhitektonske, sanjive oblake, i krećemo pripremati neke nove interijerske i dizajnerske priče.

Pozdravi iz sedmog arhitektonskog neba od vaših arhitekata iz Četiri uHa.

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:41