IZOLACIJA DOMA

Sve prednosti i mane izoliranja žbukom

Žbuka je klasična fasada od vapneno cementog morta. Ovakva fasada nema funkciju toplinske izolacije, nego je njena jedina svrha zaštita zidova od vanjskih atmosferskih utjecaja i estetska funkcija. Izolacijski sloj je moguće postaviti iznutra, što i nije baš najbolje rješenje, no u prošlosti ovo je bio jako čest i skoro jedini način izrade fasada.

Žbukanje ima višestruku namjenu. U tehničkom smislu, žbukom se omogućuje izravnavanje neravnih ploha zidova i stropova i stvaranje ravne podloge za bojanje, polaganje tapeta i sl., štiti se zid i pročelje od atmosferilija, oštećenja i vlage, a poboljšavaju se akustična i toplinska svojstva zida. U higijenskom smislu, zatvara se nepravilnost reška i spojeva, omogućuje lakše čišćenje i održavanje zida, te sprečava uvlačenje kukaca. U estetskom smislu, oblikuje se zidna ili stropna ploha u skladu s arhitektonskim izrazom građevine.

Osim razlike u kemijskom sastavu, razlike su i u samim strukturama, granulacijama, vrsti pijeska itd.

Dekorativne žbuke su pastozne žbuke već pripremljene za ugradnju, a obzirom na vrstu disperzivnog veziva dijele se na mineralne, akrilne, silikatne i silikonske žbuke.

Svaku od navedenih vrsta, prema izgledu i strukturi površine dijelimo na zaglađenu (ravnomjerno zapunjena struktura) i zaribanu (izbrazdana struktura slična hrastovoj kori).

MINERALNE - ovisno od proizvođača većinom su praškaste nego pastozne. Najčešće se koriste za unutrašnje radove i za površine gdje se ponavlja djelovanje kapilarne vlage. Takva žbuka je parapropusna i dozvoljava da zid " diše". To je jedna od prednosti kao i sama cijena. Međutim ovakve žbuke nisu otporne na atmosferilije pa ih je potrebno prebojavati fasadnim bojama.

AKRILNE - većinom su to pastozne žbuke, najčešće korištene u našim krajevima (Istra i primorje). Prednost im je cijena, vodoodbojnost i mogućnost toniranja u puno više tonova, a mane neparapropusnost, brzo se prljaju i kratkotrajnost "nove fasade ".

SILIKATNE - također gotove pastozne žbuke sa većom parapropušnošću od akrilnih i dobrom vodoodbojnošću. Cijenom su približne akrilnim. Radi prisutnosti vodenog stakla u svom sastavu izbjegavati ugrađivanje na eps termo sisteme, isto tako na objektima u blizini mora ili utjecaja morskog strujanja zraka, ipak sol je agresivna za silikat. Prednost silikata je mogućnost ugrađivanja na sisteme s kamenom vunom.

SILIKONSKE- definitivno najbolji izbor u omjeru i kvalitete i cijene. Sama prisutnost silikonskih smola žbuci daje veliku vodoodbojnost, efekt vodenih perli, šta znači da se voda jako kratko zadržava na površini i sprječava crnjenje fasade i djelovanje gljivica i plijesni. Također ima visoku parapropusnost i mogućnost pranja zaprljane površine. Ovakve fasade su dugotrajnije i u omjeru vremena i utroška isplative. Preporučuju se za sustave koji koriste paropropusne materijale poput kamene vune.

Iako je ovaj tip fasade u startu jeftiniji u odnosu na druge tipove fasada, sve se manje preporučuje i radi zbog svojih loših toplinskih karakteristika. Postavljanjem toplinske izolacije na fasadi postiže se kvalitetnija zaštita građevine od vanjskih utjecaja i poboljšavaju se njena energetska učinkovitost. Fasadni sustavi s toplinskom izolacijom su dugoročno isplativiji jer osiguravaju uštedu na troškovima grijanja i hlađenja objekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 17:30