Tržište

Tražite vikendicu? Pogledajte što se nudi!

Za prosječnu vikendicu traži se 65.000, a za luksuznu 680.000 €. Što je kuća starija, njezina površina manja, a uređenje skromnije, to je cijena niža

Kiša, niske temperature i hladan vjetar pokvarili su prošlotjedni, prvomajski vikend. No, to nas ne sprečava da vas potaknemo na razmišljanje o vikendici nedaleko od grada, u prirodi i s vlastitim dvorištem. Razloga ima nekoliko: osim što priroda pogoduje opuštanju i rekreaciji, kuću za odmor možete posjetiti kad god poželite i nitko vam neće pred nosom zauzeti klupicu, kućicu ili poziciju za roštiljanje. A ni loša vremenska prognoza ne mora utjecati na okupljanje društva i povremeni bijeg iz grada.

Budući da je vikendica objekt namijenjen stanovanju izvan mjesta stalnog boravka, ako se u njoj želi često boraviti, trebala bi biti pristupačna, znači nalaziti se blizu grada, odnosno mjesta stanovanja. Što se nudi u okolici Zagreba, proučili smo na portalu za nekretnine Prvi Kvadrat.

Prednjači Samobor

Najviše kuća nalazi se u Samoboru, s tim da je većinom riječ o malim, starim i skromnim kućama u koje je potrebno dosta ulagati, a neke i potpuno renovirati.

- U ponudi je najviše samostojećih kuća, no zna se naći i poneka dvojna kuća ili u nizu. Najčešći tipovi su zidane prizemnice ili prizemnice s potkrovljem. Okućnice su dosta velike i mogu reći da ih je većina jako lijepo uređena. Sa zasađenim cvijećem, malim kamenjarima, pokošenom travom, a neke imaju i predivne bazene - kaže Tamara Grgat s portala Prvi Kvadrat.

Općenito govoreći, cijene se kreću već od nekoliko stotina eura po kvadratu, a pretežno se kupuju vikendice prosječne površine od 100 do 200 kvadrata s velikim okućnicama, koje su skromnije uređene. Međutim, iako se vikendice u pravilu razlikuju od vila upravo skromnijom veličinom i uređenjem, u ponudi smo naišli i na zaista luksuzna zdanja.

Primjerice, najatraktivnija nekretnina u Samoboru je kuća površine 450 kvadrata, s bazenom, koja se prodaje po cijeni od 680.000 eura.

Jeftino, ali nedovršeno

Od atraktivnijih nekretnina svakako valja izdvojiti i kuću površine 176 kvadrata u Tuhlju, koja se nalazi na zemljištu površine čak 8700 kvadrata, dok tražena cijena iznosi 190.000 eura. U prodaji je i moderna kuća površine 300 kvadrata s unutarnjim bazenom u Oroslavlju, a za nju se traži nešto manje od 400.000 eura.

Najskuplja kuća u ponudi portala, pak, nalazi se u Donjem Stupniku, a prodaje se za 1,300.000 eura. Riječ je o kući površine 560 kvadrata s okućnicom od 5500 kvadrata, sagrađenoj 2005., modernog uređenja i s bazenom.

S druge strane, mogu se pronaći i povoljne kuće s cijenama između 350 i 400 eura po kvadratu, no to su nedovršene kuće u koje treba dodatno ulagati. Jedna od najpovoljnijih kuća nalazi se u Pavučnjaku, mjestu koje je 30-ak minuta udaljeno od Zagreba. Površine je 120 kvadrata, ima zemljište od 1800 kvadrata, a cijena iznosi 65.000 eura.

Iskoristite tražilicu Prvi Kvadrat

Kada ste u potrazi za svojom nekretninom, iskoristite interaktivnu kartu na tražilici Prvi Kvadrat i vidite koliko su udaljene slobodne zone za vas i vašeg psa.

Na karti koja je sastavni dio tražilice Prvi Kvadrat pogledajte koliko se nekretnina prodaje u blizini, usporedite im cijene i saznajte sve što možete, a možete puno. Uštedite si vrijeme, budite efikasni i iskoristite sve mogućnosti tražilice Prvi Kvadrat.

Pročitaj više o temi na stranici Moj prvi kvadrat

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 05:02