Bajkoviti zimski ugođaj

U GOSTIMA KOD FILIPE SORKO Elegantna i mirisna šumska priča

Stilistica interijera i hrane Filipa Sorko iskoristila je bujne borove grane, kristalne čaše, zlatni pribor za jelo i figurice životinja. To je bilo sasvim dovoljno da se postigne bajkovit zimski ugođaj.

Kako biste zamislili šumski Božić kad bi vam netko rekao da je to tema večere koju će za vas pripremiti? Nas je dočekalo upravo ono što smo očekivali i malo više od toga. Filipa Sorko, 26-godišnja Vinkovčanka koja je široj javnosti poznata po sudjelovanju, ali i pobjedi u popularnom kulinarskom showu, ugostila nas je u svom obiteljskom domu u Vinkovcima, gradu koji odiše adventskim ugođajem i toplinom više nego što možete zamisliti. Iako je većina ljudi povezuje s pripremom raznih gastronomskih delicija, zanimljiv je njezin pristup odabiru jela koja će pripremati.

- Kod pripremanja večera i jela općenito, moja početna točka je osmišljavanje prostora u kojem će se blagovanje i druženje odvijati - govori nam djevojka u čijim je očima vidljiva strast prema poslu kojim se bavi.

Divno je naići na osobu čiji je obožavani hobi prerastao u posao, a Filipa Sorko jedna je od tih. Primjetno je to u blagdanskom stolu koji je za nas pripremila, a koji je obilovao detaljima koje je sama pronašla, izradila, osmislila.

- Ideje nailazim svugdje. Inspiriram se putovanjima na kojima sam bila, knjigama koje sam pročitala, nezaobilaznim društvenim mrežama, ali i vlastitim okruženjem - objašnjava nam pokazujući na zeleno slavonsko dvorište koje okružuje njezinu kuću.

I, doista, veliki borovi koji se nalaze tik uz nas savršeno se uklapaju u tematsku zimsku priču. Filipi su oni bili dovoljni kako bi osmislila okosnicu ugođaja koji je željela postići. Njihove bujne grane poslužile su kao efektan i mirisan ukras iznad stola, a prostrla ih je po samom stolu. Zlatne podloške prekrila je podlošcima sa šumskim motivima i time postigla slojevitost i zanimljivost.

Crne tanjure kombinirala je sa staklenim, a na njih je pak stavila keramičke tanjuriće retro izgleda. Kristalne čaše i zlatni pribor za jelo cijelom su postavu stola dali dozu elegancije, a kao najšarmantniji detalj pokazali su se držači za imena koje je sama izradila.

- Kako to obično biva kad tražite nešto konkretno, nigdje nisam uspjela pronaći dovoljno figurica jelena ili sobova. I tako sam odlučila da će konj postati jelen, a ubrzo je i tigar krenuo istim stopama - s osmijehom prepričava kako su plastične životinjice poprimile izgled jelena i postale držači za imena gostiju.

Veliki drveni djedov jelen bio je pokretač te ideje, a ostali detalji poput perja fazana i raznih bobica pridonose lovačko/šumskom štihu, dok nezaobilazne lampice potvrđuju svečani ugođaj. Primijetivši da joj je dekoriranje i osmišljavanje prostora jednako drago kao i pripremanje hrane, Filipa Sorko u posljednje se vrijeme posvetila pripremanju tzv. tajnih večera - evenata koji su se brzinom munje proširili društvenim mrežama, a čija koncepcija podrazumijeva tajnost lokacije na koju gosti pristižu.

- Iza sebe imam dvije uspješne tajne večere, od kojih mi je posebno draga ona koju sam nedavno osmislila u stilu starog Hollywooda - zaključuje sa smiješkom.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 09:30