VELIKI NAGRADNI NATJEČAJ!

UPOZNAJTE VLASNIKE DNEVNIH BORAVAKA I PROČITAJTE STAVOVE ŽIRIJA 'Dobili smo prostor koji nam je istodobno lijep, ugodan i funkcionalan za sve namjene'

PROFIL

VLASNICA: Maja Mihovilović
INFO: dnevni boravak površine 22 kvadrata u stanu od 86 kvadrata
LOKACIJA: Zagreb

Gdje se nalazi boravak (stan ili kuća)?

Boravak se nalazi u stanu u zagrebačkom naselju Kruge.

Koliko je velik dnevni boravak, a koliko cijeli životni prostor?

Veličina dnevnog boravka je 22 m2, a stana 86 m2 (dnevni boravak, ulazni i hodnik, blagovaonica, kuhinja, WC, kupaonica s WC-om, tri sobe i loggia).

GLASAJTE ZA NAJLJEPŠI DNEVNI BORAVAK

Prema čijoj je ideji uređen prostor?

Mojoj.

Gdje se pronašli inspiraciju za uređenje dnevnog boravka?

Već godinama kao hobi pratim uređenje interijera (po struci sam inače komunikolog) pa mi se na vrijeme iskristaliziralo što želim od budućeg dnevnog boravka u smislu funkcionalnosti, odabira stila, boja. Počela sam pomalo netipično - odabirom tepiha i lampe u koje sam se zaljubila (tirkizno-bijeli tepih iz Ikee i Eglo podna lampa pokraj police za knjige), što je nadalje nekako spontano odredilo shemu boja u boravku i ostatku stana, prije svega naglaske tirkizne. Unaprijed sam odabrala samo sivu boju zida i parket od izbijeljenog hrasta, ostalo se nekako posložilo na temelju tih početnih elemenata i sheme boja.

Što vam je bilo važno prilikom uređenja?

Što se funkcionalnosti tiče, prostor smo nastojali prilagoditi obiteljskim i društvenim potrebama. S obzirom na malo dijete koje trčkara po čitavom stanu, ali i druženja s prijateljima koja često organiziramo, odlučili smo se za otvoren koncept - povezanu kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak. Također nam je bilo važno staviti dvoja vrata na prolazni hodnik (između hodnika i blagovaonice te hodnika i dnevnog boravka) kako bi se dječja soba navečer mogla zvučno izolirati dvama vratima (u prethodnom se stanu pokazalo odličnim za gledanje filmova, kasna večernja druženja itd.).

Što se estetike i atmosfere tiče, željela sam objediniti udobnost, toplinu i modernu eleganciju. Nastojala sam postići osjećaj da prostor "diše", ali da opet nije sterilan i prazan. Tome su pridonijeli različiti dekorativni predmeti, obiteljske fotografije, slike vedrih boja koje je naslikao suprug, izbijeljeni hrastov parket s bijelim lajsnama i nama najdraži kutak - velika polica s knjigama izrađena od knaufa. Tirkizni detalji u kombinaciji s neutralnom shemom boja dodatno su "podigli" prostor. Rezultat je bio dojam topline i elegancije, bez prezasićenosti detaljima i šarenilom, što sam i nastojala postići, odnosno barem se meni čini da je tako na kraju ispalo:)

Koji materijali i boje prevladavaju u dnevnom boravku?

Na podu se nalazi izbijeljen hrastov parket, što prostoru daje toplinu. Detalji od punog drva protežu se i kroz dnevni boravak i kroz ostatak stana kao dijelovi ili cjeloviti komadi namještaja. Nekoliko metalnih dekorativnih predmeta odabrala sam kao kontrast toplini drva i tekstila. Kutna garnitura, fotelja i vreća za sjedenje tapecirane su mekanom tkaninom, čiju udobnost povećavaju jastuci s pamučnim jastučnicama.

Gdje je nabavljen namještaj? (domaća proizvodnja, namještaj posebno dizajniran za prostor ili strana marka...)

Dio namještaja izrađen je po mjeri, dok je veći dio kupljen u salonima namještaja i rasvjete u Zagrebu (Ikea, Lesnina, JYSK, Emmezeta, Art rasvjeta, Mar Mir) te internetskim trgovinama (Vivre, Globo). Polica za knjige je od knaufa, izrađena je, dakle, posebno za ovaj prostor.

Koliko je dugo trajalo uređenje?

Budući da smo adaptirali cijeli stan, preuređenje je trajalo dva mjeseca, a razdoblje od odabira prvih komada namještaja do kompletnog završetka uređenja (uključujući vrijeme adaptacije) otprilike četiri mjeseca.

Kakve je sve radove uređenje zahtijevalo?

Odlučili smo se na potpunu adaptaciju stana - promijenili smo podove, vanjsku i unutarnju stolariju, keramiku, raspored prostorija. Zadržali smo samo radijatore. Kako bismo proširili dnevni boravak, pomicali smo zid koji ga dijeli od spavaće sobe (na kojem je polica za knjige). Između boravka i ureda stavljen je zid od knaufa umjesto prijašnje staklene stijene. Između boravka i blagovaonice bila su staklena vrata i fiksna staklena stijena. Taj smo prolaz otvorili kako bismo dobili protočnost između tih dviju prostorija. Još jedan veći zahvat u dnevnom boravku bila je izrada police za knjige.

Koliko ste novca uložili u uređenje?

Teško mi je procijeniti jer smo adaptirali i namještali čitav stan. Sve skupa smo uložili oko 38.000 eura.

Na što ste posebno ponosni što se tiče uređenja?

Naglasak je na uspješnom spoju modernog i toplog, inkorporiranju geometrije (poput tepiha i stolića) te personaliziranih detalja, posebno male knjižnice koja nam je jako prirasla srcu. Dobili smo prostor koji nam je istodobno lijep, ugodan i funkcionalan za sve namjene.

KOMENTARI ŽIRIJA

arhitektica Kata Marunica (NFO): Mali dnevni boravak smješten je u prostor prilično nezgodne proprocije te je dodatno ispresjecan komunkacijskim putevima te je vjerojatno bio izazov u njega smjestiti sve potrebne funkcije. Unatoč tim okolnostima realiziran je ugodan prostor koji odabirom boja, tekstura i detalja do neke mjere anulira prostorne probleme.

arhitektica Mia Roth - Čerina (Roth i Čerina): Različiti nedostaci ovog prostora rješenjem boravka pretvoreni su u njegovu posebnost. Neuobičajen kontakt sa susjednim prostorima i francuski prozor dijele dnevni boravak u nekoliko cjelina od kojih je svaka postala mjesto specifičnog ambijenta.

arhitekt Nikica Tabain (KAP4): Iako je prostor vrlo ograničavajućih dimenzija, uređenjem je uspješno postignuta kvalitetna funkcionalnost. Ugradbena polica za knjige pravilnog oktogonalnog rastera te pomaknutost prozora u njihovoj visini arhitektonski su elementi koji na neobičan način pridonose živahnoj atmosferi u prostoru.

arhitekt Robert Križnjak (Arhitektonski studio Križnjak): Svijetli dnevni boravak uređen sa puno ukusa vlasnika. Dnevni boravak je prožet osobnim, životnim detaljima kao akcentima.

arhitektica Tatjana Grozdanić Begović (3LHD): Interijeri su scenografije za naše stvarne životne aktivnosti, stvarne događaje. Oni su doživljaj, emocija. Na prostor reagiramo svim osjetilima i pritom stvaramo emocionalnu reakciju. Ako emocionalne reakcije nema, prostor ostaje nezapamćen. Da bi doživljaj bio kvalitetniji, svakom interijeru je dodana muzika. Koji put je to asocijacija koju je u meni izazvala vizualna slika, a koji put je muzika poslužila kao nadopuna vizualnom doživljaju. U svakom slučaju, emocionalna reakcija ni kod jednog boravka nije izostala. Ovaj me dnevni boravak asocira na pjesmu "Right as rain", Adele.

arhitekt Tomislav Ćurković (Dva Arhitekta): Koloristička suptilnost nježno nas privlači i uvodi u intimu dnevnog boravka te stvara u nama ugodu doma. Rafinirano.

art direktorica Jutarnjeg lista Antonija Radić Horvat: Mali dnevni prostor u koji je vlasnica, unatoč nezahvalnom tlocrtu, uspjela odlično i skladno uklopiti sve što je potrebno za ugodan i praktičan boravak, a pri tome ne zagušiti prostor, što je uglavnom najveća pogreška svih sa sličnim problemom.

direktorica Korporativnih komunikacija Vipneta Martina Rizman Matić: Mala, udobna knjižnica puna životnih detalja vlasnika. Boja zida i sjedeće garniture daje sjetni sivi ton prostoru, dok knjige na polici i slike na zidu daju određenu razigranost prostoru svojim bojama.

zamjenica glavne urednice D&D-a Jelena Kovačević: Dobar primjer zašto namještaj raditi po mjeri - biblioteka uz praktičan karakter ima i dekorativnu funkciju. Boravak je jednostavan, a rezultat ugodna obiteljska atmosfera, čemu je pridonio odabir rasvjetnog tijela.

Foto: Tomislav Krišto/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:24