VELIKI NAGRADNI NATJEČAJ!

UPOZNAJTE VLASNIKE DNEVNIH BORAVAKA I PROČITAJTE STAVOVE ŽIRIJA 'Dobili smo puno prostora na lijepoj lokaciji, s pogledom na najljepši dio centra'

PROFIL

VLASNICA: Dubravka Tardozzi
INFO: dnevni boravak površine 60 kvadrata u stanu od 140 kvadrata
LOKACIJA: Zagreb

Gdje se nalazi boravak (stan ili kuća)?

Na tavanu. To je stan u kući s tri etažna vlasnika.

Koliko je velik dnevni boravak, a koliko cijeli životni prostor?

Površina boravka je 60 m2, a cijeli životni prostor 140 m2.

GLASAJTE ZA NAJLJEPŠI DNEVNI BORAVAK

Prema čijoj je ideji uređen prostor?

Vlasnika, bračnog para arhitekata.

Gdje se pronašli inspiraciju za uređenje dnevnog boravka?

U struci i konkretnoj situaciji.

Što vam je bilo važno prilikom uređenja?

Veliki jednoprostorni stan s izdvojivim grupama (druženje, rad, kuhanje, blagovanje).

Koji materijali i boje pprostorarevladavaju u dnevnom boravku?

Prirodni materijali u bijeloj boji s elementima u crnoj i u boji svijetlog drveta.

Gdje je nabavljen namještaj?

Trst, Italia, KARTELL, Ariston, Castelli, Artemide, Driade, Montina, Ikea i "uradi sam" izrada.

Koliko je dugo trajalo uređenje?

Gradnja tri godine, od 1979. godine, a osnove interijera oko godinu dana uz stalno dopunjavanje do danas.

Kakve je sve radove uređenje zahtijevalo?


Kompletnu rekonstrukciju kupljenog mansardnog stana.

Koliko ste novca uložili u uređenje?

U startu 70.000 eura i stalna dodatna ulaganja.

Na što ste posebno ponosni što se tiče uređenja?

Dobili smo puno prostora na lijepoj lokaciji, s pogledom na najljepši dio centra i 5 min. do tog centra.

KOMENTARI ŽIRIJA

arhitektica Kata Marunica (NFO): Mansardno potkrovlje je uspješno udomilo dnevni boravak. Vidljiva konstrukcija krovišta i puno svjetla daju specifičnu životnost ovom prostoru. Boravak odiše osobnošću zbog različitih komada namještaja koji se dobro nadopunjuju. Radni prostor je odlično integriran u boravak te mu daje dodatan karakter.

arhitektica Mia Roth - Čerina (Roth i Čerina): Niz prostora u kojima se boravi preko dana su vezani u fluidnu cjelinu bez barijera, no jasno diferencirani organizacijom koja proizlazi iz strukture potkrovlja i atmosferama koje su, prema sadržaju, podcrtane materijalima, namještajem, svjetlošću. Rad, odmor, čitanje, kuhanje, blagovanje harmonično koegzistiraju u jasno oblikovanim prostornim segmentima, prisutni su jedni u drugima ali i autonomni. Mnogi tragovi života vlasnice daju naslutiti otisak jedne sadržajne svakodnevice.

arhitekt Nikica Tabain (KAP4): Korisnik je organizacijom boravka, odabirom namještaja i obradom podnih i zidnih obloga uspio naglasiti i dodatno potencirati dvije vrlo bitne komponente koje ovaj boravak uživa – prostornost i osvjetljenje.

arhitekt Robert Križnjak (Arhitektonski studio Križnjak): Zanimljiva kombinacija prostora za odmor i radnog dijela. Dnevni boravak sa galerijskim prostorom dobiva na dinamici. Dobro riješen, uvijek izazovan, prostor krovnih greda sa detaljima. Jednostavan namještaj sa akcentima u boji.

arhitektica Tatjana Grozdanić Begović (3LHD): Interijeri su scenografije za naše stvarne životne aktivnosti, stvarne događaje. Oni su doživljaj, emocija. Na prostor reagiramo svim osjetilima i pritom stvaramo emocionalnu reakciju. Ako emocionalne reakcije nema, prostor ostaje nezapamćen. Da bi doživljaj bio kvalitetniji, svakom interijeru je dodana muzika. Koji put je to asocijacija koju je u meni izazvala vizualna slika, a koji put je muzika poslužila kao nadopuna vizualnom doživljaju. U svakom slučaju, emocionalna reakcija ni kod jednog boravka nije izostala. Tako melodiozno, definitivno Melody Gardot: "Over the rainbow"

arhitekt Tomislav Ćurković (Dva Arhitekta): Drveni konstruktivni elementi uspješno su integrirani zahvaljujući inicijalno dobro donesenoj odluci da se oni pobojaju u bijelo. Na taj način konstruktivni i interijerski elementi se isprepliću s tim da su konstruktivni pregnantni, odnosno čine glavnu atrakciju u prostoru.

art direktorica Jutarnjeg lista Antonija Radić Horvat: Dnevni boravak smješten u potkrovlju odličan je primjer dobre organizacije prostora u koji je vlasnica vrlo dobro uklopila i na neki način odlično odvojila više "zona". Boravak koji pokazuje dosta osobnosti i koji je, prema svemu sudeći, namještan dulji vremenski period, ali svaki novi komad se dobro uklopio.

direktorica Korporativnih komunikacija Vipneta Martina Rizman Matić: Otvoreni prostor dnevnog boravka koji komunicira s ostalim dijelovima životnog prostora. Prostor u kojem se živi, uživa, radi. Iz svakog kutka vidite što se događa u stanu, a vi uživate u svojem kutku, koji god on bio. Detalji u boji daju živost prostoru, a grede potkrovlja dodatni šarm.

zamjenica glavne urednice D&D-a Jelena Kovačević: Potkrovlja su uvijek šarmantna, u ovom slučaju su pametno iskorištene visina (galerija) i širina (ispreplitanje više zona), dok koloritni akcenti razbijaju bjelinu.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 18:47