VELIKI NAGRADNI NATJEČAJ!

UPOZNAJTE VLASNIKE DNEVNIH BORAVAKA I PROČITAJTE STAVOVE ŽIRIJA 'Prilikom uređenja bilo nam je važno urediti dnevni boravak ugodan za druženje'

PROFIL

VLASNICA: Ana Slade - Šilović
INFO: dnevni boravak površine 20 kvadrata u stanu od 45 kvadrata
LOKACIJA: Zagreb

Gdje se nalazi boravak?

Dnevni boravak smješten je u srcu stana.

Koliko je velik dnevni boravak, a koliki cijeli životni prostor?

Kvadratura dnevnog boravka iznosi 20, a cijeli životni prostor ima tek 45 kvadrata.

GLASAJTE ZA NAJLJEPŠI DNEVNI BORAVAK

Prema čijoj je ideji uređen prostor?

Prostor je uređen prema vrlo detaljnom projektu arhitekta. Projekt je uključivao detaljnu razradu kompletnoga namještaja kako bi se svaki centimetar stana aktivirao i dobio svoju funkciju. Sastavni dio dnevnog boravka su blagovaonica i kuhinja koja svojim oblikovanjem sudjeluje u prostornom doživljaju dnevnoga boravka.

Gdje ste pronašli inspiraciju za uređenje dnevnog boravka?

Inspiracija za uređenje dnevnoga boravka rezultat je želja i zahtjeva koje je arhitekt uspješno nadopunio i usmjerio, a u skladu s time odlučili smo prostor dnevnoga boravka ukrasiti artefaktima iz vlastite upotrebe.

Što vam je bilo važno prilikom uređenja?

Prilikom uređenja bilo nam je izuzetno važno urediti dnevni boravak koji je zajedno s kuhinjom ugodan za druženje s prijateljima, kuhanje, sviranje, slušanje glazbe i sve ostale sitnice koje čine život, a da prilikom toga svi budu uključeni u jedan prostor i lako komuniciraju jedni s drugima.

Koji materijali i boje prevladavaju u dnevnom boravku?

Izbor materijala i boja sudjeluje u organizaciji prostora. Crveni nasuprotni zidovi stvaraju svojevrsnu napetost, dok prirodni materijali stvaraju osjećaj ugode i topline. Bijele plohe daju dozu čistoće i suvremenosti. Ostali dekorativni detalji suptilno smiruju, dajući snažnu i jasnu prostornu zamisao dnevnom boravku.

Gdje je nabavljen namještaj?

Zbog relativno male kvadrature stana sav namještaj je projektiran i izrađen po mjeri, odnosno u službi kvalitetnije organizacije prostora. Još jedan zgodan detalj je i televizor koji je smješten tako da se može gledati iz svih kutova dnevnog boravka, pa i spavaće sobe, odnosno kreveta. To je također riješeno uz pomoć posebno projektiranog i po mjeri napravljenog namještaja, zapravo dijela zida koji se otvara i zatvara skupa s televizorom.

Koliko je dugo trajalo uređenje?

Uređenje stana trajalo je prilično kratko, ponajprije zbog toga što su detaljnim projektom definirani svi, pa i najmanji detalji i rješenja, a odstupanja od projekta nije bilo.

Kakve je sve radove uređenje zahtijevalo?

Radovi uključeni u uređenje dnevnoga boravka i kuhinje rađeni su skupa s kompletnom adaptacijom stana, tako da je promijenjeno kompletno sve, od samih instalacija na dalje.

Koliko ste novca uložili u uređenje?

Adaptacija cijeloga stana stajala je otprilike standardnih 500 eura po četvornome metru.

Na što ste posebno ponosni što se tiče uređenja?

Ponosni smo na to što je stan od 45 kvadrata uspio zadovoljiti sve naše potrebe, a kuhinja i dnevni boravak ugodni su za druženja i većega društva. Ovaj prostor u nama producira izuzetno zadovoljstvo tijekom boravljenja u njemu, a mislim da je to krajnji i najbitniji cilj te svrha uređenja životnih prostora.

KOMENTARI ŽIRIJA

arhitektica Kata Marunica (NFO): Boravak se nalazi između spavaćeg dijela i kuhinje, no koncipiran je na način da tvori jednu cjelinu s oba prostora. Dosljedno je proveden isti vizualni izričaj kroz cijeli sklop čime se vrlo mali dnevni boravak vizualno širi na sve ostale prostore te ne ostavlja dojam skučenosti. Simpatičan detalj gitara na zidu.

arhitektica Mia Roth - Čerina (Roth i Čerina): Boravak poput švicarskog nožića – na vrlo maloj površini rješava različite funkcije i potrebe stanara. Diferenciranje pojedinih cjelina naglašeno je bojama i materijalima, te korištenjem pune visine prostora. Primjer koji pažljivim krojenjem odgovara na čest problem premalenog stana i udomljuje vrlo raznolik spektar aktivnosti.

arhitekt Robert Križnjak (Arhitektonski studio Križnjak): U minimalnom prostoru dobro organiziran dnevni boravak sa kuhinjom. Hobi iskorišten kao motiv/ detalj uređenja dnevnog prostora.

arhitektica Tatjana Grozdanić Begović (3LHD): Interijeri su scenografije za naše stvarne životne aktivnosti, stvarne događaje. Oni su doživljaj, emocija. Na prostor reagiramo svim osjetilima i pritom stvaramo emocionalnu reakciju. Ako emocionalne reakcije nema, prostor ostaje nezapamćen. Da bi doživljaj bio kvalitetniji, svakom interijeru je dodana muzika. Koji put je to asocijacija koju je u meni izazvala vizualna slika, a koji put je muzika poslužila kao nadopuna vizualnom doživljaju. U svakom slučaju, emocionalna reakcija ni kod jednog boravka nije izostala. Ovaj interijer me asocira na pjesmu Red Hot Chili Peppersa: "Can't stop".

arhitekt Tomislav Ćurković (Dva Arhitekta): Matematički prostudirana tlocrtna dispozicija, gdje na malom prostoru svaka funkcija dobiva svoje mjesto i značenje. Kvalitetan odnos (relacija) garnitura za sjedenje – blagovanje – kuhinja – televizor sa ovojnicom (otvorima) kuće i sve unutar 20 m... Interijer obiluje minucioznim rješenjima, a posebno izdvajam vezu kuhinje i loggie sa kutkom za kućnog ljubimca. Intimni dijelovi stana (spavaća soba i kupaonica) imaju logičnu rubnu dispoziciju što je dodatna kvaliteta... Dizajn elemenata je kvalitetan, ali je u ovom interijeru ipak u drugom planu... Milimetarski precizno i promišljeno.

direktorica Korporativnih komunikacija Vipneta Martina Rizman Matić: Dnevni boravak u koji, čim uđete, možete saznati puno o vlasnicima. Vodila se briga o uređenju, sve je usklađeno, čistih boja, moderno, ali život prostoru daju uredno složene ploče, gitare na zidu. Udoban prostor.

zamjenica glavne urednice D&D-a Jelena Kovačević: Dobar primjer kako se u maloj površini može organizirati dnevna zona, a gitare su neočekivan, ali svakako zanimljiv detalj koji otkriva više o osobnosti vlasnika, što je uvijek pohvalno.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 10:49