VELIKI NAGRADNI NATJEČAJ!

UPOZNAJTE VLASNIKE DNEVNIH BORAVAKA I PROČITAJTE STAVOVE ŽIRIJA 'Prostor je uređen zajedničkom suradnjom supruge i mene'

PROFIL

VLASNIK: Denis i Maja Dimić
INFO: dnevni boravak površine 40 kvadrata u stanu od 140 kvadrata
LOKACIJA: Slavonski Brod

Gdje se nalazi boravak (stan ili kuća)?

Dnevni boravak se nalazi u stanu. Stambena zgrada s tri stambene jedinice (P+2).

Koliko je velik dnevni boravak, a koliko cijeli životni prostor?

Dnevni boravak se sastoji od prostora za odmor i gledanje TV-a, blagovaonice i kuhinje, ukupne površine 39 m2 (dnevni + blagovaonica = 30 m2, kuhinja = 9 m2). Ukupna površina stana iznosi 140 m2, od čega je 105 m2 zatvoreni prostor, 15 m2 terasa i 20 m2 lođa.

GLASAJTE ZA NAJLJEPŠI DNEVNI BORAVAK

Prema čijoj je ideji uređen prostor?

Prostor je uređen prema zajedničkoj suradnji supruge i mene, na način da sam ja predlagao ideje, a supruga u konačnici odabirala.

Gdje ste pronašli inspiraciju za uređenje dnevnog boravka?

Inspiraciju smo pronašli u raznim časopisima i na internet stranicama o uređenju interijera te smo povremeno obilazili sajmove i salone namještaja.

Što vam je bilo važno prilikom uređenja?

Prilikom uređenja bilo nam je važno da namještaj bude dugotrajan, ja volim reći "vječan" po kvaliteti, funkcionalnosti i dizajnu, odnosno da ga ne moramo kompletno mijenjati za pet godina, nego eventualnom promjenom boje zida ili tapete te unošenjem novog detalja izmijeniti, točnije "osvježiti" izgled stana...

Koji materijali i boje prevladavaju u dnevnom boravku?

U dnevnom boravku prevladava kombinacija MDF-a lakiranog u mat bijelu boju, američkog oraha te jasenova furnira u "smoke" verziji (izgled dimljenog drveta).

Gdje je nabavljen namještaj?

Kuhinja je rađena po mjeri, a sve ostalo je kupljeno kod raznih stranih proizvođača. Većinom talijanskih, uz detalje švedskog, španjolskog i turskog dizajna.

Koliko je dugo trajalo uređenje?

Uređenje dnevnog boravka još traje... Samo se skupljaju sredstva za daljnju realizaciju. A uređenje prikazanog trajalo je oko 18 mjeseci.

Kakve je sve radove uređenje zahtijevalo?

Uređenje je zahtijevalo minimalne radove, kao što su bojanje zidova, postavljanje stropne i zidne rasvjete, karniša te obijanje dijela zida radi skrivanja instalacija. I to je sve, s obzirom na to da smo strogi protivnici spuštenih stropova i bilo kakvih oblika gipsanih ploča poznatijim pod nazivom "rigips".

Koliko ste novca uložili u uređenje?

U uređenje smo uložili mnogo novca, vremena i ljubavi, ali ovo prvo neka ostane privatna stvar...

Na što ste posebno ponosni što se tiče uređenja?

Posebno smo ponosni što smo kombinirali različite stilove, a u konačnici uspjeli složiti da zajedno sve izgleda lijepo i skladno. Ponosni smo na dobivenu eleganciju stana, a posebno bih istaknuo kao najdraži element zidnu biblioteku, čije uređenje također još traje i traje...

KOMENTARI ŽIRIJA

arhitektica Kata Marunica (NFO): Prostor boravka s kuhinjom, blagovaonicom i boravkom čini skladnu cjelinu. Materijali i boje su stilski uravnoteženi kao i komadi namještaja. Možda bi neka jača prostorna gesta unijela više osobnosti u ovaj ambijent.

arhitektica Mia Roth - Čerina (Roth i Čerina): Ovaj boravak atmosferom pripada prošlosti, što je neobično s obzirom na to da su u njemu materijali i namještaj suvremeni. Predstavljeni boravci nerijetko su otisci neskrivene svakodnevice, a u ovome o vlasnicima saznajemo nešto tek iz obiteljske galerije fotografija. Vrlo uredan, smirujuć prostor zvonkih materijala.

arhitekt Nikica Tabain (KAP4): Boravak je u odnosu na ostatak stana kvalitetno organiziran, postignuta je "svježa" usklađenost boja zidnih i podnih obloga, čime je omogućeno da se odabrani inventar različitog oblikovnog karaktera dobro uklapa.

arhitekt Robert Križnjak (Arhitektonski studio Križnjak): Izrazito profinjen stan, decentnim detaljima stvoren ugodan životni prostor. Dobro izbalansiran spoj materijala i boja.

arhitektica Tatjana Grozdanić Begović (3LHD): "Interijeri su scenografije za naše stvarne životne aktivnosti, stvarne događaje. Oni su doživljaj, emocija. Na prostor reagiramo svim osjetilima i pritom stvaramo emocionalnu reakciju. Ako emocionalne reakcije nema, prostor ostaje nezapamćen. Da bi doživljaj bio kvalitetniji, svakom interijeru je dodana muzika. Koji put je to asocijacija koju je u meni izazvala vizualna slika, a koji put je muzika poslužila kao nadopuna vizualnom doživljaju. U svakom slučaju, emocionalna reakcija ni kod jednog boravka nije izostala." Ovaj me boravak odmah asocirao na stvar od Jamie Culluma: "Mind Trick".

arhitekt Tomislav Ćurković (Dva Arhitekta): Pastelni tonovi zidova odličan su paspartu za bijele sjajne elemente mobilijara. Elegantno.

art direktorica Jutarnjeg lista Antonija Radić Horvat: Namještaj i boje skladno su odabrani u ovom boravku koji se dobro nadovezuje na kuhinju i blagovaonicu. Ipak, u cijelom prostoru nedostaje malo osobnosti, malo "nereda" ili neki komad namještaja koji bi malo podigao atmosferu.

direktorica Korporativnih komunikacija Vipneta Martina Rizman Matić: Prozračan dnevni boravak, moderan, pastelnih boja. Sve je usklađeno do zadnjeg detalja. Iako prevladava bijela boja, nema osjećaja hladnoće modernih prostora. Izgleda kao dnevni boravak za par bez djece koji uživa u svojim popodnevnim satima opuštanja uz dobru knjigu.

zamjenica glavne urednice D&D-a Jelena Kovačević: Jednostavne linije, bjelina i minimalističko uređenje pružaju dojam jednostavnosti, urednosti i klasike. Zelena biljka prostoru daje pečat i prati trend povratka velikog bilja u interijere.

Foto: Danijel Soldo/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 10:09