VELIKI NAGRADNI NATJEČAJ!

UPOZNAJTE VLASNIKE DNEVNIH BORAVAKA I PROČITAJTE STAVOVE ŽIRIJA 'Volim skandinavski dizajn zato što daje toplinu prostoru'

PROFIL

VLASNICA: Helena Noršić Patrčević
INFO: dnevni boravak površine 20 kvadrata u stanu od 130 kvadrata
LOKACIJA: Zagreb

Gdje se nalazi boravak (stan ili kuća)?

Stan u kući (dio kuće je adaptiran u jedan stambeni prostor).

Koliko je velik dnevni boravak, a koliko cijeli životni prostor?

Dnevni boravak oko 22 m2, a cijeli stan (kroz 3 etaže) oko 130 m2.

GLASAJTE ZA NAJLJEPŠI DNEVNI BORAVAK

Prema čijoj je ideji uređen prostor?

Prema mojim idejama.

Gdje se pronašli inspiraciju za uređenje dnevnog boravka?

Volim skandinavski dizajn gdje prevladavaju svijetle boje i svijetlo drvo koje daje toplinu prostoru.

Što vam je bilo važno prilikom uređenja?

Da ima mnogo prirodnog svjetla, da nije prenatrpan stvarima i da se maksimalno koriste prirodni materijali.

Koji materijali i boje prevladavaju u dnevnom boravku?

Na podu su svijetle bež keramičke pločice, ispod kojih je postavljeno podno grijanje, zidovi su bijeli, elementi namještaja su od masiva bora.

Gdje je nabavljen namještaj?

Kauč je kupljen u Ikei, presvukla ga je u sivo bojanu žuticu moja sestra, tekstilna dizajnerica, drveni elementi su također iz Ikee, koji su uklopljeni u regal rađen stolarski po mjeri, tabure je talijanski, marke Campeggi, a dodatno se razvlači u ležaj za gosta, viseće lampe su također iz Ikee, a ostala ugradbena rasvjeta je iz hrvatske tvornice rasvjete Dekor Zabok. Svi ostali ugradbeni elementi namještaja (regal za TV, ormar i slično) rađeni su stolarski prema detaljnim arhitektonskim nacrtima.

Koliko je dugo trajalo uređenje?

Cijelog stana oko godinu dana.

Kakve je sve radove uređenje zahtijevalo?


Probijanje i pripajanje tavanskog prostora, razbijanje dijela zida za staklenu stijenu prema terasi, izvedba galerije, nove kupaonice ispod galerije, postavljanje podnog grijanja i keramike na pod, radovi u knaufu i stolarski radovi.

Koliko ste novca uložili u uređenje?

Oko 30.000 eura u adaptaciju cijelog stana.

Na što ste posebno ponosni što se tiče uređenja?

Što je izvučen maksimum iz malog prostora i što je dobiveno mnogo prirodnog svjetla.

KOMENTARI ŽIRIJA

arhitektica Kata Marunica (NFO): Iznimno dinamičan prostor dnevnog boravka vizualno je povezan s galerijom i vanjskim prostorom. Unatoč netipičnoj tlocrtnoj dispoziciji elementi namještaja uspješno su uklopljeni u prostor. Bjelina interijera je razbijena elementima od prirodnog drveta što mu daje dodatnu toplinu i šarm.

arhitektica Mia Roth - Čerina (Roth i Čerina): Posve neuobičajen boravak, malene površine, s minimalno namještaja, zbog svog pružanja u različitim smjerovima čini doživljajno bogatu cjelinu. Visok, galerijom (vizualno) povezan s drugim prostorima stana, izravno vezan s vanjskim prostorom, prirodnih materijala, djeluje kao okvir vrlo ugodnog bivanja u kojem i najmanji nazivnik obiteljskog života ima svoje mjesto.

arhitekt Nikica Tabain (KAP4): Korištenje bijele boje u obradi arhitektonskih elemenata - zid, pod, stolarija i toplina drva u manjim detaljima i namještaju uvijek je dobitna, ali hrabra kombinacija. Uređenje uspješno valorizira visoku prostornu kvalitetu ovog dnevnog boravka.

arhitekt Robert Križnjak (Arhitektonski studio Križnjak): Meditativni dnevni boravak. Naglasak na sirovim materijalima. Minimalistički dnevni boravak koji toplinu postiže korištenjem prirodnih materijala.

arhitektica Tatjana Grozdanić Begović (3LHD): Interijeri su scenografije za naše stvarne životne aktivnosti, stvarne događaje. Oni su doživljaj, emocija. Na prostor reagiramo svim osjetilima i pritom stvaramo emocionalnu reakciju. Ako emocionalne reakcije nema, prostor ostaje nezapamćen. Da bi doživljaj bio kvalitetniji, svakom interijeru je dodana muzika. Koji put je to asocijacija koju je u meni izazvala vizualna slika, a koji put je muzika poslužila kao nadopuna vizualnom doživljaju. U svakom slučaju, emocionalna reakcija ni kod jednog boravka nije izostala. Definitivno moj favorit, spajam ga s mojim omiljenim duom - Koop: "Waltz for Koop".

arhitekt Tomislav Ćurković (Dva Arhitekta): Interijer je suptilan po odabiru tekstura, materijala i boja uz kvalitetnu prostornu dispoziciju.

art direktorica Jutarnjeg lista Antonija Radić Horvat: Najveća prednost ovog dnevnog boravka (vrlo malog u odnosu na ukupnu kvadraturu stana) jest zanimljiv prostor, odlične visine koja prostoriji daje dinamiku. Minimalističko uređenje potpuno je u skladu s veličinom prostorije, a drveni elementi sa žutom sofom razbijaju dosadnu bjelinu.

direktorica Korporativnih komunikacija Vipneta Martina Rizman Matić:
Prozračan prostor, kutak za igru i uživanje u pogledu na dvorište. Žuti kauč kao da grije cijelu prostoriju.

zamjenica glavne urednice D&D-a Jelena Kovačević: Glavna prednost mu je povezanost s eksterijerom i usklađenost s prirodom, od živih biljaka do korištenih materijala do detalja s motivima bilja, što mu daje svježinu.

Foto; Sandra Šimunović/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 16:04