U GOSTIMA

Vodimo vas u mali stan u zagrebačkoj novogradnji koji ima iskorišten svaki centimetar prostora

U samo 40 m2 stale su i dvije spavaće sobe. Dizajnerski studio Mirjane Mikulec osmislio je uređenje malog stana u Zagrebu inspiriranog skandinavskim i industrijskim stilom, no najveći izazov svakako je bio urediti dvije mini spavaće sobe od po pet četvornih metara

Mali stanovi unatoč brojnim nedostacima, i to prije svega skučenosti prostora koje nas može ograničavati da ostvarimo sve sadržaje, imaju neodoljiv šarm i posebnu energiju koje znatno rjeđe viđamo u velikim interijerima, iako načelno nude više mogućnosti i mogu zadovoljiti više potreba.

Upravo to bismo mogli zaključiti i na primjeru stana od 40 četvornih metara u zagrebačkoj novogradnji koji je uredio studio dizajnerice Mirjane Mikulec. Njegova posebnost nije samo uređenje u neodoljivoj kombinaciji skandinavsko-industrijskog stila i korištenja trendi elemenata poput staklene pregrade s alu profilima u dnevnoj zoni, nego i dvije spavaće sobe.

UZORCI

Da bi se to postiglo, kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak od ukupno 40 četvornih metara objedinjeni su u prostor otvorenog koncepta, kako bi se dobilo na prostornosti. Tako je ostalo mjesta za dvije mini spavaonice od po pet četvornih metara, od kojih se u jednu ulazi iz hodnika a u drugu iz dnevne zone.

“U te dvije sobe mogli smo smjestiti doista samo osnovni namještaj, a to su ležajevi, garderobni prostor i pokoja polica. Svaki centimetar bio je dragocjen, no uspjeli smo uz pomoć namještaja po mjeri stvoriti dvije potpuno funkcionalne prostorije s ormarima iznad kreveta. To je bilo jedino rješenje”, objašnjava Mirjana Mikulec kreiranje izgleda dviju spavaćih soba i dodaje kako su zbog njihove veličine korišteni iverali u bijelim i sivim nijansama, s dodatkom svijetlog drvenog dekora koji je oplemenio prostor i učinio ga toplijim, baš kao i tapete na zidu jedne od njih. Zato se u dnevnu zonu, koja se prostire na 20 četvornih metara, unijelo i tamnijih tonova, prije svega smeđe, crne te antracit sive. No, baza ovog otvorenog prostora i dalje je u neutralnim svijetlim nijansama koje su, baš kao i umjerenost u detaljima i uzorcima, učinile da prostor ne bude zagušen.

Ovo je primjer kako se središnji dio stana unatoč maloj površini može odijeliti na cjeline, a sve u svrhu ostvarivanja potrebne privatnosti i odjeljivanja doma na mjesta s različitom namjenom

ESTETIKA

Linijska mini kuhinja plijeni pažnju ne samo svojom malom kvadraturom, nego i idejom dizajnera da vrata namještaja budu smještena unutar elemenata u kuhinji pa se vidi njegova antracit nijansa, kao i da rubni dijelovi elemenata budu pokantirani rubnom trakom u drugoj boji kako bi se rubovi istaknuli. Dodatna zanimljivost su ručkice koje se ne vide jer se nalaze uglodane u vratima.

Između blagovaonice i boravka stavljena je trendovska staklena pregrada s crno pobojanim alu profilima

Kuhinja, dnevni boravak i blagovaonica objedinjeni su u prostor otvorenog koncepta, kako bi se dobilo na prostornosti. Tako je ostalo mjesta za dvije mini spavaonice od kojih se u jednu ulazi iz hodnika, a u drugu iz dnevne zone

Linijska kuhinja plijeni pažnju dobrom idejom dizajnera da vrata namještaja budu smještena unutar elemenata

“Ovim jednostavnim rješenjima pokazali smo da kuhinje s jako malom površinom ne moraju biti lišene detalja ili, pak, imati monokromatske zidne obloge, u ovom slučaju keramiku. Ovako se nije izgubila funkcionalnost niti smo potrošili više novaca, a dobili smo estetski zanimljiv, malo drugačiji prostor, kojem razigranost donose upravo pločice s dinamičnim geometrijskim uzorkom u pastelnim nijansama”, ističe dizajnerica dodajući kako ova mala dnevna zona također svjedoči tome da se prostori unatoč maloj površini mogu odijeliti na cjeline. “Na to smo se odlučili kako bi se ostvarila potrebna privatnost i prostor ipak odijelio s obzirom na namjenu”, objašnjava.

U spavaćim sobama nalazi se namještaj izrađen po mjeri i prigodni komadi poput kreveta primjerenih dimenzija

CIGLA NA TV ZIDU

Između boravka i blagovaonice stavljena je trendi staklena pregrada s crno pobojanim alu profilima, na koju se jedne strane naslonila sofa, a s druge strane stol za blagovanje s četiri stolice. Pregrada, baš kao i cigla na TV zidu, doprinijele su stvaranju industrijskog štiha u interijeru i unijele toplinu i prisnost u ovaj ugodan mali životni prostor.

Kupaonica je moderno uređena i opremljena, a u njoj se ponajviše ističu elementi i sanitarije u neutralnim bojama

Foto: Darko Mihalić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:59