ŽIVOT U 16 KVADRATA

Zagrebačka minijatura koja oduševljava pametnim rješenjima

 

Možete li vjerovati da stan od samo 16,5 kvadrata može fantastično izgledati? A što kad bismo tome pridodali i činjenicu da govorimo o suterenskom prostoru? Ova zagrebačka minijatura savršen je primjer lijepog, smislenog i praktičnog stana. Iza cjelokupnog uređenja stoji vlasnica koja je od prvog trenutka prostoru željela dati priliku, odmah shvativši njegov potencijal.

- Iako je bio u lošem stanju i krenuli smo doslovno od temelja, ovaj stan je od početka osvojio moje srce - kaže vlasnica, opisujući kako je zatečeno stanje iziskivalo radove poput rušenja zidova, zamjenu svih postojećih instalacija i izolaciju zidova.

- Velik je trud i novac uložen u radove vezane uz saniranje i sprječavanje vlage - bilo je potrebno zidove i podove oguliti do temelja i potom izvesti detaljnu i kompletnu kvalitetnu izolaciju - prisjeća se.

Radovi su ukupno trajali gotovo godinu dana, ali vlasnica nije odustajala sve dok svaki milimetar nije izgledao točno onako kako ga je zamislila. I njezina upornost doista se isplatila jer ovaj stančić naprosto oduševljava. Sukladno malom broju kvadrata, bijela boja bila je logičan izbor za zidove, a prevladava i u ostatku interijera.

Iskorišten je svaki milimetar; perilica posuđa svoje je mjesto pronašla ispod šanka u kuhinji

Namještaj je kompletno izrađen po mjeri kako bi se prostor maksimalno iskoristio pa je tako na jedan cijeli zid postavljen ugradbeni ormar dugačak tri metra. U malim prostorima urednost je nužna pa je upravo spomenuti ormar jedan od odličnih načina kako održavati čist i uredan ambijent, riješen suvišnih sitnica. Na kliznim vratima ormara postavljeno je veliko ogledalo, provjeren trik za vizualno povećavanje prostora. Dnevni, a ujedno i spavaći dio stana čini multifunkcionalna siva sofa koja noću postaje ugodan krevet za spavanje. Usprkos doista minijaturnoj kupaonici, u 16 kvadrata u stanu se pronašlo i sasvim neočekivano mjesto za perilicu rublja, i to - ispod šanka. Genijalna rješenja poput tog na svakom su koraku, a umjerenim detaljima na zidovima prostoru je dan završni pečat. Naravno, s obzirom na to da govorimo o podrumskom prostoru, prozori su vrlo mali, visoko postavljeni i gotovo neprimjetni. Stoga je vlasnica odlučila što više svjetlosti dobiti umjetnom rasvjetom.

- Kako bismo osvijetlili prostor, postavili smo neonska svjetla i LED rasvjetu, i to u knaufu, tako da nije vidljiva, a stvara jako osvjetljenje. Na svojih 16-ak kvadrata vlasnica se itekako navikla, baš kao i turisti koji u njezinu stanu često odsjedaju. Kad bi mogla nešto mijenjati, voljela bi, kaže, imati malo više kvadrata u kupaonici, no uzevši u obzir teške i opsežne prvotne radove i kvadraturu kojom je raspolagala, vlasnica je i više nego zadovoljna time kako njezin stan danas izgleda. Doista, on je kompletniji i praktičniji od mnogih stanova mnogo veće kvadrature.

Pogledajte kako je stan izgledao prije renoviranja!

Foto: Neja Markićević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 23:46