I ja bih sobu viška

Zagrebački projektni ured 4uHa: Pogledajte kako osmisliti impresivan i unikatan interijer sa stavom!

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Nedavno je priveden kraju naš projekt adaptacije veoma elegantnog zagrebačkog stana. Stana za četveročlanu obitelj. I oca strastvenog lovca. A ovo je kratka lovačka priča o unutarnjem uređenju kroz primjer jedinstvenog životnog prostora.

Dobili smo veoma jasan zadatak. U 90 metara kvadratnih osmisliti i dizajnirati do zadnjeg detalja obiteljski stan. Stan koji će imati veliki prostor za druženje, privatna utočišta za svakog člana i obilje spremišnog prostora. Jer ormara nikad dovoljno.

Središnji dio stana predstavlja popularna open space organizacija dnevnog prostora te praktična kružna komunikaciju između ulaznog hodnika, kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka.



Uska kuhinja se lagano proširila prema dnevnom boravku, kako bi zadovoljili njene standarde i poboljšali protočnost prostora. Odabir materijala kuhinjsku zonu čini zaista posebnom. Fronte u iveralu što imitiraju hrast, tamnoplava radna ploča i dekorativna, vodootporna zidna obloga bile su dobitna kombinacija za kuhinju po mjeri naših klijenata. Zanimljiv kuhinjski detalj i velika želja naših klijenata je radni stol na izvlačenje, sakriven ispod kuhinjskog šanka.




Lođa, koja je dobila ozbiljan „face lifting“, postaje vizualan, a u toplijim mjesecima i fizički dio stana, zahvaljujući velikoj staklenoj stijeni.

Uz dvije postojeće spavaće sobe, vlasnici su dobili i treću sobu za djevojčicu, s jako zanimljivim walk-in ormarom trokutastog oblika. Taj je dio stana nekada bio dragocjeni spremišni prostor koji nismo smjeli izgubiti. Iz tog razloga se svaki slobodni ugao, ponajviše ulaznog prostora i hodnika pretvorio u „sakrivene“ ormare. Njihove sterilno bijele fronte imitiraju zid. Lažan zid što krije velik, zanimljiv i uvijek dobrodošao spremišni prostor.


Svi stolarski elementi, odnosno ugradbeni i walk-in ormari, ulazna garderoba, kompletna kuhinja i kupaonski ormarić su izrađeni po mjeri. I baš to je poanta uređenja naših domova. Stvoriti prostor koji odgovara nama, našim potrebama, navikama i osobnosti. Nešto što nije samo kopirano iz nekog časopisa, već je rađeno po našoj mjeri. Naravno, uvijek je primaran zadatak takvih investicija poboljšati tehničke karakteristike prostora, osvjetljenje, izolaciju, materijale i obloge.

Onaj sekundarni, direktno vidljiv i opipljiv rezultat svake intervencije jest unijeti osobnost u prostor. Karakter i stil njegovih stanara. Detalje koji čine ogromnu razliku. Nama je to najslađi dio. Nakon nekoliko tjedana ili mjeseci provedenih nad instalacijama, na koordinacijama, u nadziranju radova, suradnja s klijetima u opremanju njihovih domova je pravi arhitektonski šećer na kraju.




Sama slatka završnica preuređenja naših domova mora biti potkovana dobro izvedenim građevinskim zahvatima. U protivnome sve pada u vodu. Konkretno govoreći, cijevi za vodu moraju biti ispravno postavljene i kvalitetne. Funkcionalne. Ali, bile one najbolje ili najlošije cijevi koje je svijet ikada vidio, činjenica je da se one ne vide. Slavina koju ćemo odabrati stoji na vidljivom mjestu iz dana u dan. Kvaliteta konstrukcije i otpornost na habanje tkanine su bitne kod nabave novog ili restauracije postojećeg kauča. No, njegova veličina , oblik, boja i obrada tkanine je ono u što ćemo gledati svaki dan.


U moru interijera kojima smo svakodnevno okruženi, ponajviše preko naših ekrana, nije lako odlučiti se za jedan stil. Jer je danas toliko dobrih, lijepih, ušminkanih slika interijera da se čak i mi arhitekti jedva uspijemo oduprijeti navali svih mogućih stilova. Klijenti koji nam se obrate za pomoć često nemaju definiran neki precizan stil. Možda vam se sviđa više stilova, a ne znate kako ih uklopiti. Ili još nemate ideju što točno želite vidjeti u svom novom domu. I to je sasvim u redu. Stil se gradi, kako u modi, tako i u arhitekturi.

Kroz niz adaptacija stanova koje smo proživjeli od početka do kraja s našim klijentima, svakodnevno svjedočimo tome. Obrate nam se klijenti koji znaju točno što žele. I oni koji ne znaju od kuda krenuti. I jedni i drugi kroz proces adaptacije stilski odrastu. Definiraju sebe kroz prostor. Do zadnjeg detalja. Izuzetno nam je drago kada je rezultat našeg zajedničkog putovanja upravo to. VAŠ INTERIJER. Osoban. Poseban.

A posebnost ovog stana je u izvrsnom balansu između svjetlijih i tamnijih tonova. Drugim riječima, obiluje svjetlom i ne boji se kontrasta, tamnijih materijala i boja.



Toplina drva, sterilnost bijelih zidova i punoća sivo-plavih tonova okrunjena je jedinstvenim detaljima. Drvenim, rustikalnim ukrasima, starinskim komadima namještaja, lovačkim trofejima i zidnim kolažem umjetničkih slika. I svi su oni veoma osobni. Nisu odabrani nasumično na odjelu ukrasa u nekoj trgovini. Nisu ovdje samo za potrebe fotografiranja. Nisu ovdje jer su trenutno moderni. To su detalji koji pričaju svoju priču. Nepomično stoje na svojim mjestima i opisuju vlastite stanare.

Svakome tko se odluči prekrojiti svoja četiri zida savjetujemo isto. U adaptacije se nemojte upuštati sami. No, u finalnom dizajnu interijera je poželjno i rekli bi čak i potrebno vaše sudjelovanje. Jer ćete vi u tom prostoru boraviti.

Upoznajte sebe kroz vlastiti životni prostor. Udahnite mu dašak vas. Izrazite svoj stav. I nemojte se bojati pogrešaka. Dokle god se ne radi o lošim cijevima i sličnim građevinskim problemima, sve se može riješiti, bez previše muka i udaraca po novčaniku. Moda dolazi i odlazi. Osobnost se cijeni, a stil ostaje.

Do sljedećeg čitanja pozdravljaju vas arhitekti s Ribnjaka!

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:37