K1 i Boks

Ukupno 18 medalja na Europskim prvenstvima: Evo popisa svih hrvatskih boksača i boksačica koji su se penjali na postolje

Filip Hrgović (gore lijevo) | Luka Plantić (dolje lijevo), Gabrijel Veočić (sredina), Luka Pratljačić (gore desno), Hrvoje Sep (dolje desno)

 Ronald Gorsic/Cropix | Cropix
Hrvatska boksačka reprezentacija vraća se iz Beograda s dosad najvećim uspjehom na EP-u, a mi vam donosimo popis svih medaljaša od osamostaljenja

Jučer je završeno 45. Europsko prvenstvo u boksu. Beograd je proteklih deset dana bio grad domaćin smotre za najbolje europske amaterske boksače, a osim EP-a za boksače, istovremeno je održano i 14. Europsko prvenstvo za boksačice.

Hrvatska reprezentacija imala je vrlo uspješan turnir u Beogradu. Ukupno tri medalje kući su donijeli naši predstavnici. Luka Pratljačić osvojio je broncu u ‘‘kraljevskoj‘‘, superteškoj kategoriji. Sjajni Osječanin napravio je iskorak na velikoj sceni i bronca iz Beograda jedan je od najvećih uspjeha u njegovoj dosadašnjoj karijeri.

Splićanka Lucija Bilobrk dogurala je sve do finala kategorije do 81 kilogram, ali zlatno odličje ovaj put je izostalo. Renomirana hrvatska kickboksačica, a trenutno ponajbolja boksačica, uistinu nema za čime žaliti. Ove godine tek je počela s izlaskom na međunarodnu scenu i europsko srebro više je nego dobar uspjeh.

Do najsjajnijeg odličja došao je Gabrijel Veočić, trenutno najbolji hrvatski amaterski boksač. 22-godišnji Brođanin upisao je čak pet pobjeda u Beogradu, a turnir je okončao porazivši domaćeg boksača Rastka Simića. Veočić je bez sumnje bio jedan od najboljih boksača na cijelom turniru i nevjerojatna je lakoća kojom je dolazio do pobjeda protiv ponajboljih europskih boksača. Gabrijel je 2022. godine osvojio europsko zlato na prvenstvu za mlađe seniore (U-22), a sada je dokazao kako se pretvorio u glavnu europsku silu među seniorima u poluteškoj kategoriji.

Veočićevo europsko zlato drugo je zlato za Hrvatsku od osamostaljenja. Filip Hrgović jedini je boksač koji se uspio okititi zlatnom kolajnom, sve do ovogodišnjeg EP-a u Beogradu i Gabrijela Veočića. ‘‘El Animal‘‘ je 2015. godine u bugarskom Samokovu došao do zlatne medalje.

image

Filip Hrgović s europskim zlatom

Ronald Gorsic/CROPIX

Hrvatski boksači osvojili su ukupno 14 medalja na Europskim boksačkim prvenstvima. Osim dvije zlatne medalje, Hrvatska se može pohvaliti s tri srebra i devet brončanih medalja. U konkurenciji boksačica također nismo bez medalja. Lucija Bilobrk postigla je najveći uspjeh osvajanjem srebra, a tri bronce također su na kontu naše ženske boksačke reprezentacije.

Zanimljivo je kako je Hrvoje Sep jedini hrvatski boksač koji je dvaput osvajao medalju na Europskim prvenstvima za seniore. U oba navrata ovaj renomirani slavonski boksač osvajao je europsku broncu.

image

Hrvoje Sep s europskom broncom

Ronald Gorsic/CROPIX

U nastavku ovog članka možete saznati imena svih boksača i boksačica koji su osvajali europske medalje za Hrvatsku. Popis ne uključuje medalje osvojene na Europskim igrama. Izuzetak su Europske igre 2019. godine kada se Europsko boksačko prvenstvo održalo kao dio Europskih igara.

Osvajači medalja za Hrvatsku na Europskim boksačkim prvenstvima:

BOKSAČI:

Zlatna medalja: Filip Hrgović (2015.), Gabrijel Veočić (2024.)

Srebrna medalja: Stjepan Božić (2000.), Filip Palić (2000.), Marijo Šivolija (2004.)

Brončana medalja: Vedran Đipalo (2004.), Mirsad Ahmeti (2006.), Hrvoje Sep (2011. i 2015.), Damir Plantić (2017.), Marko Milun (2019.), Toni Filipi (2019.), Luka Plantić (2022.), Luka Pratljačić (2024.)

BOKSAČICE:

Srebrna medalja: Lucija Bilobrk (2024.)

Brončana medalja: Danijela Vernić (2011.), Anamarija Maršić (2014.), Sara Beram (2022.)

Linker
29. travanj 2024 11:20