Hoće li Oculus Rift postati budućnost video igara?

Oculus Rift i budućnost industrije video igara

Direktna interaktivnost bez “pravog kontrolera” je nešto čemu su se okrenuli svi proizvođači konzola u staroj generaciji. PS ima Move, Xbox Kinect, a Nintendo koristi Wii kontroler još od 2006. Sve to su bili samo pokušaji prave interaktivnosti koja je sada pred nama, a zove se Oculus Rift.

Oculus Rift je trenutno najbolji Virtual Reality Simulator (VRS) koji postoji. Trenutno se mogu naručiti samo development kitovi, a njihova cijena je $300 što i nije puno za ovakvo iskustvo. Pojam “development kit” vas ne treba plašiti jer je to samo fin način da kažu kako, ukoliko vam na određenoj igri sustav ne radi, niste u mogućnosti obratiti se njima za podršku, jer ste kupili hardver namijenjen programiranju. Ukoliko vas zanima, pogledajte 10 videa koji prikazuju mogućnost Oculus Rifta. Neke od igara su pravi tech-demo za uređaj, dok su druge jednostavno prilagođene igranju uz njega.

Igre pravljene isključivo za njega naravno imaju prednost, no već su počeli izlaziti razni modovi za ostale igre koji će vam pomoći namjestiti OR kako biste maksimalno uživali u njemu. Igrom slučaja sam imao priliku testirati OR prije nekoliko mjeseci, doduše ne kroz igru, već kroz development demo. Ono što sam iskusio je bilo stvarno očaravajuće iako je imalo određene limitacije.

Kao što sam rekao nije bilo riječ o igri, tako da sam se samo šetao po virtualnoj kući i njenom dvorištu, no s obzirom da to nije bio demo prilagođen Oculusu, već izrađen za njega mislim da sam dobio poprilično točan dojam o onome što zapravo pruža. VR stvarno izgleda fantastično, no za sada su igre (kao i razni demoi) za njega nešto niže rezolucije od onih na koje smo svi navikli, a slično je i sa prilagođenim igrama, gdje se mora smanjiti rezolucija jer će u protivnom doći do problema sa prikazom cjelokupne slike. Također, ukoliko nemate ovakvu high-tech opremu predpostavljam da je teško igrati igre gdje se zahtjeva preciznost jer istovremeno morate micati glavu, kao i upravljati/nišaniti mišem, što bi moglo biti konfliktno jedno drugome.

oculus-rift_1
Oculus Rift i budućnost industrije video igara

Samo po sebi se nameće pitanje je li ovo budućnost i hoće li ovakav način igranja postati dijelom mainstreama. Naravno, to prvenstveno ovisi o pristupačnosti samog hardvera, koja u budućnosti ne bi trebala predstavljati problem, pogotovo sa najavama developera koji žele da uređaj eventualno postane besplatan. Ukoliko cijena samog uređaja i dodatne opreme bude razumna, po mom mišljenju, nema razloga da se ovakav način igranja itekako proširi i napravi veći pomak u igranju nego što su se konzole ikad nadale učiniti.

Tome u prilog idu i brojne nagrade i priznanja koje je Oculus Rift dobio; poput onoga televizijske kuće CNN koja ga je uvrstila među 10 najboljih inovacija za 2013. godinu uz bok humanoidnom robotu i elektroničkim naočalama koje pomažu slabovidnim osobama. Naravno da sve ima svoje mane, pogotovo u ovoj svojevrsnoj “beta fazi”, no potencijal je ogroman i lako je moguće kako je ovo uređaj koji će definirati cijelu novu generaciju gaminga, a vjerojatno i još nekoliko njih poslije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:04