SNAGA MISLI

Muskov Neuralink uživo prenosio postignuće prvog čovjeka s usađenim čipom u mozak: ‘Promijenilo mi je život!‘

Noland Arbaugh mislima je pokretao figure

 Neuralink/Ferrari/Profimedia/Neuralink/ferrari/profimedia
Noland Arbaugh mislima je igrao šah

Kompanija Neuralink za neurološke inovacije milijardera Elona Muska uživo je prenosila kako njihov prvi pacijent kojemu je ugrađen čip u mozak igra šah na internetu pokrećući figure svojim mislima. Noland Arbaugh, 29-godišnjak koji je paraliziran ispod ramena nakon nesreće na ronjenju, igrao je šah na svom računalu i pomicao kursor pomoću Neuralinkovog uređaja.

Implantatom se nastoji omogućiti ljudima da upravljaju računalom ili tipkovnicom koristeći samo misli. Arbaughu je ugrađen implantat u siječnju i nakon toga je mogao upravljati računalnim mišem svojim mislima, rekao je Musk prošlog mjeseca.

Arbaugh je u video snimci koja se emitirala na Muskovoj društvenoj mreži X rekao da je operacija bila "super laka". "Doslovno su me dan kasnije otpustili iz bolnice. Nemam kognitivnih smetnji", rekao je. "U biti sam odustao od te igre". Osvrćući se na igru Civilization VI, dodao je: "Svi ste mi (Neuralink) dali mogućnost da to ponovno činim i igrao sam osam sati bez prekida", prenosi The Telegraph.

Objašnjavajući svoje iskustvo s novom tehnologijom, Arbaugh je rekao kako "nije savršena" te da su "naišli na neke probleme". "Ne želim da ljudi misle da je ovo kraj putovanja, ima još puno posla za obaviti, ali to mi je već promijenilo život", dodao je.

Kip Ludwig, bivši programski direktor za neuronski inženjering pri američkom Nacionalnom institutu za zdravlje, rekao je da ono što je Neuralink prikazao još nije "proboj". "Još uvijek je u vrlo ranoj fazi nakon ugradnje implantata, a ima puno toga za učiti i na strani Neuralinka i na strani subjekta, kako bi se povećala količina informacija za kontrolu koja se može postići", rekao je Ludwig.

Unatoč tome, Ludwig navodi da je pozitivan razvoj situacije za pacijenta to što su se uspjeli povezati s računalom na način na koji to nisu mogli prije implantata. "To je svakako dobra polazna točka", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 16:11