OVO JE PREJADNO

DOZNAJEMO Inspektori u pekarnicama otkrili puste nepravilnosti! Strašno je kako nas varaju, stavljaju i ‘lažni‘ sir

Što su sve inspektori utvrdili? Popis je dugačak....

 Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix/Ilustracija

Bojkot pekarnica održan je prošlog petka, a inicijatori svega bili su srednjoškolci. Javnost je dodatno užgala i informacija da su pekarnice ostvarile ogromne prihode u prošloj godini, unatoč smanjenju PDV-a s 25 na pet posto. Spominjao se tada i pojam "shrinkflacije" jer su neki reagirali na inflaciju tako što su smanjili težinu peciva.

Iz Sanitarne, poljoprivredne i tržišne inspekcija kažu da su u razdoblju od 20. siječnja do 7. veljače ove godine obavili 94 inspekcijskih nadzora na području koje pokriva njihov splitski ured.

- U 30 pregledanih objekata su utvrđeni nedostaci. U inspekcijskim nadzorima kontrolirani su propisani zahtjevi iz područja sigurnosti hrane. Zakoni propisuju nadzor nad higijenskim i sanitarno tehnički uvjetima prostora, prostorija i opreme za rad. Kontrolira se i provedba dobre higijenske prakse tijekom proizvodnog procesa i prodaje koja uključuje pranje, čišćenje i održavanja objekta, zdravlje, osobnu higijenu i educiranost zaposlenika, odvijanje poslovnih procesa tako da je hrana zaštićena od kontaminacije.

Uz to provjeravaju se i postupci kontrole štetnika, održavanje hladnog lanca kada je to primjenjivo te uspostava sustava samokontrole s posebnim naglaskom na kontrolu uporabe prehrambenih aditiva, planova kontrole mikrobiološke čistoće objekta te poduzimanje korektivnih mjera - tvrde iz DIRH-a.

Loša higijena

Na području djelovanja Područnog ureda Split najčešće utvrđene nepravilnosti odnosile su se na poslove rukovanja hranom jer su u velikom broju objekata zatečeni djelatnici koji nemaju položen obavezan tečaj zdravstvenog odgoja. Redovito se ne provode zdravstveni pregledi djelatnika, utvrđeni su značajniji nedostaci higijenskih i sanitarno tehničkih uvjeta u objektu kao i neprovođenje uspostavljenih sustava samokontrole na principima HACCP-a.

- Za utvrđene nesukladnosti sanitarna inspekcija poduzela je propisane mjere sukladno Zakonu o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima: ukupno 58 novčanih kazni, 24 upravnih mjera, i 10 oportuniteta sukladno zakonskom propisu - tvrde.

Poljoprivredna inspekcija je u navedenom razdoblju obavila ukupno 32 inspekcijska nadzora u kojima je utvrđeno 89 nesukladnosti. Kontrolirano je opće označavanje proizvoda, prvenstveno označavanje alergena te označavanje sukladno Pravilniku o žitaricama i proizvodima od žitarica, te sljedivost proizvoda i sirovina (brašna, sira, punjenja). Posebnu pažnju inspekcija je obratila i na zavaravanje potrošača u odnosu na vrstu punjenja.

image
Marko Miščević/Cropix/Ilustracija

Nema ni postotaka

- Najčešće utvrđene nesukladnosti odnosile su se na nenavođenje količine u postotku sastojaka koji su navedeni u nazivu hrane: primjerice nije naveden postotak sira u bureku sa sirom. Često informacije o hrani nisu u skladu s praksom poštenog informiranja (u nazivu proizvoda je istaknut sir, a u proizvodnji se koristi sirni pripravak na bazi sira i biljnih ulja), a sastojci koji uzrokuju intolerancije nisu naglašeni tako da se razlikuju od ostalih sastojaka.

Pregledom proizvođačke specifikacije je utvrđeno da proizvod sadrži alergene koji nisu navedeni u popisu sastojaka. Nadalje, u popisu sastojaka je navedeno biljno ulje, a nije naveden biljno porijeklo ulja te često sastojci na deklaraciji proizvoda nisu navedeni padajućim redoslijedom - navode iz DIRH-a.

Tvrde da je u tijeku uzorkovanje pekarskih proizvoda (kruha i peciva) s obzirom na udio soli u pečenom kruhu ili pecivu, a koji je propisan Pravilnikom o žitaricama i proizvodima od žitarica. Za utvrđenih nesukladnosti kod sedam subjekata u poslovanju s hranom, poljoprivredna inspekcija poduzela je propisane mjere sukladno Zakonu o informiranju potrošača o hrani (sedam prekršajnih naloga ili optužnih naloga), a za 13 nesukladnosti primijenjeno je načelo oportuniteta sukladno zakonskim propisima.

- Tržišna inspekcija je u navedenom razdoblju obavila ukupno 30 inspekcijskih nadzora nad prodajnim objektima koji obavljaju trgovinu kruhom, pecivima i drugim proizvodima a vezano uz kontrolu odredbi Zakona o trgovini i to primarno kontrola isprava o stanju robe.

image
Marko Miščević/Cropix/Ilustracija

Nesređeni papiri

Na temelju obavljenih nadzora, utvrđeno je da 21 trgovac ne vodi isprave o stanju robe. S tim u vezi, doneseno je 21 rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti trgovine, te su do sad, trgovci u 12 slučaja otkupili mjeru zabrane tako da su otkloni nepravilnosti i uplatili iznos od 3981,68 eura u državni proračun te je tako do sad ukupno uplaćeno 47.780,16 eura.

Izdan je 21 prekršajni nalog u ukupnom iznosu od 16.140,00 eura. Nadalje, u inspekcijskom nadzorima su utvrđene i tri slučaja neisticanje obavijesti o načinu podnošenja pisanog prigovora, neisticanje cijena proizvoda i neomogućavanje provjere ispravnosti zaračunatog iznosa. Ističemo da su pojedini inspekcijski postupci još u tijeku - poručuju iz DIRH-a.

Što je zamjena za sir ili zašto ga zovu - ‘lažni‘ sir?

Sir je, navode to razne enciklopedije i jezični portali, namirnica koja se posebnim postupkom proizvodi iz zgrušanoga mlijeka. No, postoji i sir koji to u svojoj suštini nije, a radi se o ‘zamjenskim sirevima‘. Takvi sirevi se proizvode od ulja, aditiva, dodataka proteina, aroma, raznih masti...

Toliko je ‘napucan‘ e-brojevima da nekad ni kupac ne razlikuje zamjenu za sir od običnog sira. No, ono što je tu najbitnije je da je takav zamjenski sir puno jeftiniji od pravog sira.

Zamjena za sir ima nedefiniranu masnoću biljnog, ali nekad moguće i životinjskog podrijetla. Stoga ako vegani i vegetarijanci misle da je ‘zamjena za sir‘ napravljena samo od bilja - varaju se. Neka bolje pogledaju točnu deklaraciju.

Također, tom siru se dodaje škrob, fosfati i polifosfati, animalni proteini, paleta konzervansa, te na kraju boja i aromu. Boja i aroma je ključna, a sve kako bi se zavaralo potrošača, odnosno da ima osjećaj kako jede pravi sir.

Sve se to skupa onda stavi u kotao i miješa, miješa... Zatim se sve ohladi, reže u blokove i prodaje.

- Bolje da ne konzumirate imitacije mliječnih proizvoda s biljnim ili životinjskim masnoćama jer su neke od njih moguće štetne za vaše zdravlje. Ako to često konzumirate onda mogu dovesti do bolesti srca i problema s gastrointestinalnim sustavom. Kao što je preporuka da se izbjegava margarin koji ‘glumi‘ maslo, tako izbjegavajte i ove sireve. Oni su izmišljeni kako bi prehrambena industrija zaradila na vama. Radije pojedite komadić zdravog, domaćeg sira na pravom integralnom kruhu koji je namazan maslom. Ali ni s tim ne pretjerujte, ključ je u umjerenosti - jedan je od komentara na specijaliziranim stranicama koje prate nutricionizam.

India Times je pisao kako je sir u toj zemlji došao pod skener nakon što je otkriveno da McDonald‘sova poslovnica u svojim proizvodima koristila sir napravljen od biljnog ulja.

Dana 23. veljače 2024. objavljeno je da je pronađeno prodajno mjesto u Ahmednagaru koje koristi alternative siru od biljnog ulja kao zamjenu za pravi sir u raznim proizvodima kao što su hamburgeri i zamotuljci, bez odgovarajuće obavijesti prema potrošačima. Uprava za hranu i lijekove Maharashtre (FDA) poduzela je stroge mjere protiv McDonald‘sa zbog "zavaravajuće prakse".

Ovo otkriće ne samo da je dovelo do suspenzije licence prodajnog mjesta, nego je potaknulo i širu istragu sličnih praksi drugih lanaca brze hrane.

McDonald‘s je, međutim, osporio te navode, ustvrdivši da u svim svojim proizvodima koriste samo pravi, kvalitetni sir.

Iako mnogi proizvodi brze prehrane sadrže sir ili bolje rečeno zamjene za pravi sir, ovdje se postavlja pitanje jesu li ove alternative zdrave za ljude.

Pravi sir se proizvodi od zgrušanog mlijeka. Nakon rezanja i tiještenja skute, po ukusu se dodaje sol. Zatim se ostavlja da odleži. Poznat kao dobar izvor kalcija, proteina, vitamina B12 i cinka, sir može imati nekoliko zdravstvenih prednosti ako se konzumira umjereno.

Zamjene za sir mogu biti vrlo bogate zasićenim mastima i stoga mogu brzo promijeniti razinu kolesterola. Jako su kalorične. Mnoge od ovih zamjena za sir prisutne su u proizvodima brze prehrane koje u velikoj mjeri konzumiraju djeca i mladi, što je jedan od glavnih uzroka povećanja pretilosti tijekom godina.

Dr. Sharad Malhotra, gastroenterolog, jer rekao:

"Često bi biljno ulje za zamjenske sireve, ako sadrži previše zasićenih masti, moglo postati loše za zdravlje, uzrokujući povećanje lipidnog profila, razine kolesterola, povišenje krvnog tlaka i povećanje broja srčanih bolesti", rekao je dr. Malhotra.

Ako se konzumira velika količina biljnog ulja ili masti, to dovodi do prekomjernog debljanja ili pretilosti, uključujući mnoge probleme povezane s metaboličkim sindromom, uključujući bolesti srca, moždani udar i dijabetes.

No, ako već jedete zamjene za sir onda bi trebali bit umjereni i ne pretjerivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 12:18