EKSKLUZIVNO U GLOBUSU

ANALIZA EKSPERTNOG TIMA: 29 TEŠKIH IZAZOVA ZA OREŠKOVIĆA Kakvi su izgledi budućeg premijera da Hrvatskoj osigura novi gospodarski zamah

Globusov stručni tim analizira kakvi su izgledi budućeg premijera da provede program što bi zemlji tek izišloj iz krize dao novi gospodarski zamah
 Snimio: Darko Tomaš/EPH








Globusov stručni tim, sastavljen od uglednih politologa i ekonomista, analizira kakvi su izgledi budućeg premijera da provede program što bi zemlji tek izišloj iz krize dao novi gospodarski zamah: na koje će političke kompromise biti prisiljen.

Koliko će Tihomir Orešković kao predsjednik Vlade biti samostalan u odabiru suradnika i donošenju ključnih odluka?

MALDINI: Neće biti samostalan. Ni da je Orešković šef stranke ili koalicije, ne bi bio sasvim samostalan jer bi morao slijediti politiku i interese stranke.

ZAKOŠEK: Ne vidim razloga da bude marioneta. Očekujem da iskoristi to što nema političke ambicije te da definira resore koje želi kontrolirati. Očekujem da to budu ekonomski, financijski i gospodarski resori, a da se utjecaj HDZ-a nastavi iskazivati u nekim svjetonazorskim nišama.

ŠALAJ: Orešković će ovisiti o HDZ-u jer se percipira kao njihov kadar. On nije bio prvi HDZ-ov izbor i Tomislav Karamarko bi sigurno radije da je sam mogao preuzeti Vladu. Orešković je kompromisno rješenje.

KURELIĆ: Teško će biti samostalan jer ne poznaje ljude, zbog čega će se kod biranja suradnika morati osloniti na savjete svojih partnera.

ROGLIĆ: Trebao bi biti potpuno samostalan jer ni lijeva ni desna politička opcija dosad nisu se previše brinule o gospodarstvu. Orešković je iz svijeta biznisa i mora znati koji su mu prioriteti.

LETICA: Najvažnije je kako će birati suradnike. Ako mu HDZ i Most ponude po dva ili tri čovjeka za svaki resor pa on s njima obavi razgovore i odabere sebi najbolje, to će biti dobro. Izbor ljudi ne smije ići metodom 'uzmi ili ostavi'.

FIŽULIĆ: Nisam uvjeren u postojanost i uspješnost koalicije koja bi trebala formirati Vladu na čelu s Tihomirom Oreškovićem...

Orešković i Milanović
Snimio: Dragan Matić/EPH

KAKO ĆE SE PONAŠATI OPORBA? Za neke reforme Oreškoviću će trebati dvotrećinska većina u Saboru i potpora SDP-a, ali nakon teških riječi Zorana Milanovića Globusov tim pita se je li to moguće

NOVI GLOBUS u novogodišnjem specijalu donosi portrete šestorice izvanrednih ljudi, pionira novoga, boljega svijeta – humanijeg, pravednijeg, zdravijeg, ljepšeg. Donosimo portret Elona Muska - biznismena iz svemira, Miroslava Vrankića koji radi na razvoju pomagala koji će potpuno nepokretnima omogućiti da komuniciraju, a riječkim je studentima uveo izborni kolegij “asistivna tehnologija”. Zatim donosimo portret Jeremyja Riffkina - posljednjeg proroka dobre budućnosti, Angele Merkel - kancelarke humane Europe, Slavena Bilića - najvažnijeg hrvatskog trenera 21. stoljeća te Jure Bogdana - biskupa otvorenog dijalogu.

Saznajemo sve o prvom fuzijskom reaktoru, a Marinko Koščec nam otkriva koje su to riječi koje su nam ukrale godinu.

Pascal Bruckner u razgovoru za Globus otkriva: “Nećemo više tolerirati netolerantne muslimane. To su fašisti. Potrebne su drastične mjere: sve osumnjičene imame izbaciti, a džamije zatvoriti.” Pišemo o novoj generaciji donatora: 1826 milijardera s bogatstvom od 7 bilijuna dolara traži savjet: Kako i kome da podijelimo svoj novac?

Donosimo arhitektonsku premijeru: Spektakularni projekt Studija 3LHD za hotel s pet plus zvjezdica. Pišemo o budućnosti trgovine, a dr. Frano Barbir, hrvatski predstavnik u najvećem europskom projektu ekološki čistoga goriva, najavljuje termodinamičku revoluciju. Saznajemo kako kralj Felipe prvi put u povijesti demokratske Španjolske obavlja funkciju posrednika između ljevice i desnice, koje su iz izbora izišle potpuno izjednačenih snaga. Pišemo o siročadi ekonomskog čuda u Kini.

Donosimo ispovijest klauna koji otkriva kako uveseliti teško bolesnu djecu, pišemo o stranici s posljednjim porukama dragih ljudi, te o aplikaciji Pet Finder koja pronalazi odlutalog psa.

Postavili smo 10 pitanja režiseru koji se ne boji ničega, posjetili smo novi atelijer artista i dizajnera Silvia Vujčića te smo razgovarali s Mani Gotovac, jednom od najčitanijih domaćih književnica.

DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD SRIJEDE:

Globus naslovna broj 1305

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 19:56