Iz arhive Globusa

Baci bombu, goni bandu, protiv zakonaaaa!

Po novom Zakonu o obrani, u slučaju upada srpskog nosača vazduhoplova u naše vode stražari hrvatskog suvereniteta mogu samo strogim glasom vikati u megafon

Dvije zanimljive vijesti objavljene su u hrvatskim novinama istoga dana. Najprije smo pročitali kako Sjedinjene Države poklanjaju Hrvatskoj vojsci stotinu i pedeset polovnih transportera i patrolnih vozila vrijednih jednako toliko milijuna dolara: ravno stotinu svojih terenskih Humveeja, trideset oklopnih vozila tipa MRAP i dvadeset lakih oklopnjaka M-ATV Amerikanci će povući s Bliskog istoka, pohvatati u njihovim prirodnim staništima u Kuvajtu i Bahreinu, potrpati u Herculese i prebaciti u Nacionalni park Croatia, da veselo trčkaraju ličkim pustinjama, slavonskim stepama i dalmatinskim savanama.

Nejasno je, međutim, što će Hrvatima oklopna i patrolna vozila. Istog dana pročitali smo, naime, posve bizarnu i svugdje osim u Hrvatskoj slabo vjerojatnu stvar: prema novom Zakonu o obrani, izglasanom nedavno u Saboru, u slučaju terorističkog napada neprijateljske oružane sile na teritoriju države čiji je suverenitet po Ustavu dužna braniti, Hrvatska vojska nema zakonsko pravo uzvratiti vatru niti uopće borbeno djelovati!

“Uporaba Oružanih snaga u situacijama koje zahtijevaju borbeno djelovanje protiv zrakoplova ili plovila što narušavaju suverenitet Republike Hrvatske i nacionalnu sigurnost, uređuje se posebnim zakonom”, kaže novi Zakon o obrani u svom članku 57. A kako "posebni zakon" još nije donesen - i ne zna se kad će - u slučaju upada, metnimo, srpskog nosača vazduhoplova u naše teritorijalne vode, ponosni stražari hrvatskog suvereniteta po Zakonu o obrani mogu samo strogim glasom vikati u megafon.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:09