KOMENTAR IVICE RELKOVIĆA

BIVŠI STRATEG MOSTA PIŠE ZA GLOBUS: MOST JE ZNAO SVE ŠTO RADI SKUPINA BORG! Znali su sve, i za Šavorića i za večeru u Fotiću, ali su šutjeli

Neki je dan Branko Bačić, predsjednik kluba HDZ-a, mostovcima napomenuo kako i njihov bivši savjetnik, Ivica Relković, tvrdi da su znali za mailove. To je jedva dočekao Nikola Grmoja, pa je čak pripremio “sačekušu” u Saboru te se obrušio na HDZ-ovce “dokazima” o tome da je Ivica Relković “Plenkovićev i HDZ-ov igrač”. Štoviše, Nikola Grmoja “zna” i to da Ivici Relkoviću čak i materijale pripremaju Plenković i Macan.

Tako je moja praktično tautološka konstatacija da je Most bio upoznat tko je sve u neformalnoj skupini (jer su svi kao primatelji mailova bili u vidljivoj, a ne skrivenoj kopiji), izrečena jednom portalu, poslužila kao dokaz Nikoli Grmoji da mi misli kreiraju izravno Plenković i Macan. I to je imao potrebu “dokazati” svim zastupnicima u Saboru. Budući da je Sabor bio poslovično prazan, Nikola Grmoja neće imati ništa protiv da sve to objavimo i svim drugim zastupnicima ovako preko medija.

Nikoli Grmoji bilo je važno da javnost još jednom čuje da je Relković “Plenkovićev i HDZ-ov igrač”. Tu “činjenicu” Nikola Grmoja stalno ponavlja kako bi ona u javnosti postala podsvjesna poput reklame za neki proizvod s polica Konzuma. A što ona zapravo znači? Nikola Grmoja Andreja Plenkovića i HDZ smatra ključnim zlom ove države – to je javnosti jasno. Ako dovoljno puta ponovi da je Ivica Relković “HDZ-ov igrač”, onda će javnost podsvjesno zbrojiti “dva i dva” i zaključiti da je Ivica Relković igrač zla. Ivica Relković odrađuje prljav posao za Plenkovića. Ivica Relković podržava zlo. Ivica Relković brani zlo. Ivica Relković zagovara zlo.

A Most je jedina dosljedna i hrabra nacionalna brana pred tim i takvim HDZ-om (zlom).

Dobro. Hajdemo u trenucima popularnosti mailova zamisliti i ovakav mail koji Nikola Grmoja, pola godine prije lokalnih izbora u Metkoviću, šalje Ivici Relkoviću 18. prosinca 2012.: “Ivice, šaljem ti svoj govor za tiskovnu i molio bih te da interveniraš u njega slobodno ako uhvatiš vremena.”

Nije sad važno što je Ivica Relković savjetovao Nikoli Grmoji (nije važno ni to što je Nikola Grmoja zahvaljivao na svakoj intervenciji i sugestiji), nego je zapravo jasno zašto Nikola Grmoja misli da Ivici Relkoviću netko treba kako bi znao što da napiše u vlastitim tekstovima. Nikola Grmoja ima iskustvo koje sada projicira na drugoga: kao što sam ja tražio Relkovića da mi pomogne oko tekstova, tako sada sigurno Relković šalje Plenkoviću svoje tekstove na doradu. Nikola Grmoja, logično, zaključuje na temelju vlastita iskustva.

Ima još mailova koje je Ivica Relković uputio i svim zastupnicima Mosta. Evo dijelova oproštajnog maila (20. ožujka 2017.) u kojem se jasno vidi kako Ivica Relković kao nečiji “igrač” i “izdajnik” napušta Most pred njegovu borbu s HDZ-om na lokalnim izborima.

Ivica Relković “izdajnički” piše mostovcima: “Sve jače nezavisne liste zapravo imaju lokalno bolji rejting od samog Mosta, a da ne govorimo o sinergijskom kapacitetu u slučaju prolaza u drugi krug. (...) Čak i one nezavisne liste koje imaju kapacitet od oko 10% imaju veću šansu rasti na 15, 20% kao nezavisne, a ne kao Most. Samo one skupine koje se plaše da s vlastitim imenom uopće ne mogu prijeći prag zapravo vide u Mostu kao brandu rješenje za vlastitu gubitničku situaciju. Ali to ne smije biti Most! Takvim modelom Most će srušiti sinergiju jakih nezavisnih lista, koje će kako kampanja bude odmicala, radi vlastita rezultata, morati bježati od zajedništva s takvim Mostom. (...) Umjesto da se model prilagodi maksimalnom uspjehu, događa se popuštanje najslabijim listama koje se plaše vlastitih imena i prezimena, pa se žele zaogrnuti brandom Mosta. Popušta se najsebičnijima protiv najjačih, od kojih se neke i odbija bez ikakva relevantnog razloga i šanse za uopće razgovor s Mostom. Izdaja jedna kvalitetne NL koja je svoju borbu vodila i prije i mimo Mosta zapravo je izdaja ideje Mosta. Ja u toj izdaji ne mogu i neću sudjelovati, ma kako mi to politički i financijski (ne)probitačno bilo. Uostalom, ono što je danas Most i u smislu nezavisnih lista nije nastalo u Metkoviću i uz pomoć Mosta iz Metkovića. Potpuno neovisno nastale su nezavisne liste u Omišu, Tompojevcima, Gradecu, Velikoj Kopanici, Zadvarju, Vrgorcu, Novalji, Otočcu, Ružiću..., ali i tamo gdje nisu pobijedili ali su postigli značajne rezultate (da ih ne nabrajam). Ne argumentiraju li te međusobno nezavisne liste da se i sada prvenstveno treba poštivati lokalna nezavisna scena (ona koja je stvarno nezavisna i kompatibilna Mostu, naravno), a ne zapravo nepostojeće podružnice Mosta kao stranke? Plaši li se to projekt Most sada i onih nezavisnih lista koje su u ovom trenutku nezavisne i od samog Mosta? (...) Budući da je to (stranački izlazak na lokalne izbore, umjesto ostavljanja prostora nezavisnim listama, op. a.) netko tko nije proveo ni dvije sekunde analitičke i strateške pozornosti nad tim problemom jednostavno prelomio, smatram svoj posao u Mostu nebitnim. Posebno ako to čak i nije slučajna odluka, nego promišljena strategija da se ide s manjim rezultatom, nego da se pruži ruka nezavisnim listama (koju su u ovom trenutku izvan Mosta) te ih se tako ojača i dovede u poziciju da sutra i one odlučuju o budućnosti Mosta.”

Zanimljivo, Ivica Relković, taj “igrač HDZ-a”, napušta Most nezadovoljan što su se Nikola Grmoja i Božo Petrov odlučili ići s “manjim rezultatom” (što je svakako završilo kao indirektna korist HDZ-u!), umjesto potpore autentičnim pobjedničkim nezavisnim listama (koje su bile spremne pobjeđivati HDZ, pa su to mnoge i postigle). Danas se pak hvale suradnjom s tim istim nezavisnim pobjednicima kojima su u kampanji podmetali svoje stranačke protuliste! I oni su pravednici u borbi protiv “zlog HDZ-a”, a Relković koji je i interno i nakon toga javno svojim blogom poticao umrežavanje najjačih nezavisnih lista (valjda je to Google sačuvao?) i koji je nakon izbora motivirao nezavisne pobjednike da se okupe i osnaže – taj Relković je “Plenkovićev i HDZ-ov igrač”, dakle, zli izdajica hrvatske budućnosti. Zašto? Zato što ni s kim ne ratuje, nego pokušava konstruktivno podići nove političke subjekte. A onaj tko ne slijedi destruktivnu, kontraproduktivnu i svađalačku Mostovu koncepciju spinova i ratova sa svima, taj je “HDZ-ov igrač” i izdajnik. Čak i kad pomaže one nezavisne liste koje pobjeđuju HDZ, Relković je “igrač HDZ-a”! Koje li logike!

Nema veze što se sve napisano i predviđeno dva mjeseca prije lokalnih izbora zaista i obistinilo. Most kao stranka nije pobijedio niti u jednoj jedinoj općinici, pa ni u samom Metkoviću. Umjesto snažne mreže nezavisnih lista, postali su stranka koja samo spinovima skreće pozornost na nekog i nešto drugo, kako se javnost ne bi okrenula njoj samoj.

Dakle, nemam namjeru nikome dokazivati da nisam “HDZ-ov igrač”, najmanje Nikoli Grmoji. No, kao i u slučaju krive procjene vezane uz lokalne izbore i “natezanje konca” u Vladi dok nije pukao (Most nije želio izaći iz Vlade, nego je izbačen – i sada može slaviti, jer bi ostali i bili jednako poklopljeni aferom mailovi kao i HDZ), moramo se zapitati koja je i kolika uloga Mosta u materiji koju nam pokazuju mailovi.

Most si stavlja u neupitnu zaslugu otvaranje teme Agrokora, što je činjenica. Most je bio dio vlasti sve do usvajanja Lexa. U tom trenutku Most nije ni planirao ne biti dalje u vlasti. Zato se oko tog perioda ne smijemo voditi činjenicom da Most danas nije na vlasti, nego trebamo imati na umu da je tada bio na vlasti. A na pitanju Lexa i Martine Dalić tada nije ni problematizirao svoju poziciju u vlasti, nego na pitanju odgovornosti Zdravka Marića. To je također činjenica.

Ako je Most alarmirao javnost i samu Vladu na potonuće Agrokora, onda je sigurno s najvećom pažnjom birao svoje predstavnike u neformalnom timu za analizu stanja u koncernu. Kažu da je Most imao dva člana u tom timu čije se Gmail adrese nalaze na danas svima poznatoj mailing listi. Jesu li ti članovi nakon svake sjednice i razmjene mailova izvještavali Most? Ako jesu, Most je znao i tko je sve bio dio te neformalne skupine i što oni to tamo raspravljaju i rade. Most je tako morao znati i kada je ta skupina iz analize prešla u fazu pisanja zakona. I već samom šutnjom Most je pristao na to da tako bude. Ponavljam, to je vrijeme dok je Most na vlasti i namjerava na vlasti i ostati. Most ne može reći da ne zna što je ta skupina radila, a da ne prozove sebe sama za nesposobnost. Most je znao da se oni igraju imenom “Borg”, da zakon zovu “Šavorićev zakon”, da odlaze u Fotić na večeru. Jer na svim tim mailovima su i predstavnici Mosta.

Most će reći – ali mi smo samo predložili neke stručnjake i vjerujući u njihovu stručnost prepustili da dalje rade i ne obavještavajući nas o svim detaljima. Molim!? Dali ste najopasniju nagaznu minu za stabilnost države u ruke nekome ne tražeći svaku informaciju (do sitnica!) koja se tamo razmjenjuje!? I branite se neznanjem u fazi dok ste bili dio Vlade!? Niste tražili izvješća svojih predstavnika i niste se pitali što se tamo događa!? A toliki ste zaštitnici države od HDZ-a! Vi, “savjest nesavjesnog HDZ-a”, predali ste Agrokor HDZ-u i nekoj neformalnoj skupini u ruke, bez ikakve daljnje provjere što se tamo radi!? A danas tražite da vam netko opet preda vlast u ruke!?

Kad je državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa dobila mail od profesora s Pravnog fakulteta (naslovljen na nju i Antu Ramljaka!), jeste li pročitali njegov sadržaj i hitno se našli da ga raspravite? Država je bila u pitanju – pa sami kažete da je Agrokor u vama izazvao jadikovku nad hrvatskim narodom!? Kažete da ste imali samo “tri dana”. Prvo, nije istina, imali ste malo više dana. Drugo, pa da ste imali i jedan dan, zašto niste tražili hitni sastanak koalicijskih partnera? Ponavljam, pa nije u pitanju partija bele za rundu pića – država je bila u pitanju! A vi otišli tri dana na vikend!?

Sve mailove ste dobili, na svim sastancima su bili vaši predstavnici ili osobe koje ste vi svojim glasom priključili neformalnoj skupini. Koga vi prozivate da vam objasni tko je pisao zakon!? I tko se naknadno naplatio kroz Agrokor. Pa i predstavnicima koje ste vi tamo postavili ponuđena je naknadna suradnja u savjetovanju izvanredne uprave. Jedan je odbio. A već je i to bilo dovoljno da se zapitate što je s ostalima. Jer znali ste da je vašim predstavnicima to ponuđeno i da je jedan odbio. Znali ste. Jer teško vama ako niste znali! Onda ste nesposobni da vam se povjeri i najmanji mjesni odbor na upravljanje! Ako niste svoje predstavnike tijekom procesa i na kraju ispitali do detalja, baš kao da ste saborsko povjerenstvo koje sada zazivate, i onda sa svim nepravilnostima (još u travnju 2017.) upoznate hrvatsku javnost. A niste!

Zato, Nikola Grmoja, vi ste ili nečiji “igrači” ili ste jednostavno nesposobni, aljkavi, nesavjesni. Za Hrvatsku je svejedno. I ne brinite se, vaša suodgovornost neće ni najmanje umanjiti ili zamagliti odgovornost HDZ-a. I ne skrećem ja pozornost s HDZ-a na Most. Nego je pravedno da svakom pripadne njegov dio. Makar to bilo 90:10. Ne može biti 100:0 - osim ako ne želite reći da je i uloga i odgovornost Mosta u Vladi bila za “nulu”?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:00