Rusko tržište

AD PLASTIK PRODAO TVORNICU, ALI NE ODLAZI IZ RUSIJE 'Rubalj i potrošnja jačaju i zato se natječemo za nove poslove'

 Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Solinski AD Plastik prošli je petak prodao svoj udjel od 40 posto u tvornici FADP u Lugi u Rusiji partneru Faurecia ADP Holding. Faurecia je tako postala jedini vlasnik tvornice FADP, koja je nastala kao joint venture ulaganje u kojem je solinska tvrtka imala 40, a Faurecia 60 posto udjela.

Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika, nije htio otkriti vrijednost transakcije, ali je istaknuo da je zadovoljan. Potvrdio je da suradnja s Faurecijom u Rumunjskoj ostaje nepromijenjena. U Rumunjskoj AD Plastik i Faurecia također imaju joint venture tvrtku, EAPS, u kojoj imaju ravnopravan udjel.

- Izlazak iz FADP-a je planiran i uključen u poslovne planove AD Plastik Grupe za 2017. Naša suradnja u EAPS-u nastavlja se uspješno, kao i do sada. Što se tiče Rumunjske, dakle, nema nikakvih promjena - ističe Došen.

Došen je odbacio mogućnost izlaska AD Plastika s ruskog tržišta.

- O izlasku s ruskog tržišta nismo razmišljali ni prije dvije godine, kad je bilo najteže. Iako su tada to napravili neki veliki proizvođači. Trenutne količine u našim tvornicama u Kalugi i Vintaiju u skladu su s planovima. Vjerujem da će pokazatelji krenuti dobrim smjerom. Prodaja automobila na ruskom tržištu čak je nešto iznad planirane. Tržište se postupno stabilizira, a mi smo dogovorili nove poslove s Fordom. Izgledi su nam dobri i za neke nove poslove s partnerima. Rusko tržište vidimo kao priliku - pojašnjava Došen.

- Dobra je vijest da se rublja oporavlja i jača. AD Plastik planira dugoročno razvoj i širenje na ruskom tržištu, ali strateški želimo biti u društvima u kojima smo većinski vlasnici. Dakle, AD Plastik želi očuvati i osnažiti pozicije na ruskom tržištu. Trenutno se natječemo za nekoliko novih projekata - pojašnjava Marinko Došen.

Među najvažnijim poslovima za koje je AD Plastik nominiran u ovoj godini, a čija realizacija kreće u sljedećoj, novi su poslovi za Fiat, proizvodnja rukohvata za četiri Volkswagenova modela te novi poslovi za Renault Clio i proširenje posla za Edison, kao i nominacija za novi Ford EcoSport na ruskom tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:36