Propali Kerumov projekt

Adris grupa iz Rovinja želi kupiti splitski hotel Marjan

Da je riječ o ozbiljnoj fazi dogovora, pokazuju neslužbene informacije da je Maistra radnicima splitskog hotela ponudila otkup jedne trećine dionica u njihovu vlasništvu

Rovinjska Adris grupa konačno je potvrdila da je zainteresirana za kupnju splitskog hotela Marjan, koji se nalazi na atraktivnoj lokaciji na zapadnoj obali u jednoj od trenutno najpopularnijih hrvatskih turističkih destinacija, bez kojeg je u financijskom krahu ostao poduzetnik i nekadašnji splitski gradonačelnik Željko Kerum.

Hotel Marjan bio bi druga velika akvizicija Maistre, turističkog biznisa Adris grupe, nakon što su 2014. godine preuzeli Hilton Imperial Dubrovnik i tada prvi put iskoračili iz Istre. Već se neko vrijeme nagađa o širenju jedne od vodećih hotelskih grupacija u Zagreb i Split.

Traju pregovori

- Kao što smo više puta istaknuli, Adris će do 2018. godine u turistički dio svoga poslovanja uložiti dodatnih 1,6 milijardi kuna. Uz dovršetak hotela Amarin i gradnju novog hotela Park, cilj nam je sve naše smještajne kapacitete podignuti na razinu 4 i 5 zvjezdica. Pritom, naravno, ne isključujemo ni širenje na druge prestižne destinacije u nas, primjerice Zagreb i Split. U tom smislu poduzimamo i konkretne radnje u vezi s hotelom Marjan u Splitu. U skladu s našom korporativnom kulturom i socijalnim standardima, spremni smo preuzeti i potraživanja zaposlenika koja su, kako je javnosti poznato, dosad bila zanemarivana - poručili su jučer iz Adrisa.

Iz Adrisa jučer nisu htjeli otkrivati u kojoj su fazi pregovora i kupovine splitskog Marjana.

Da je ipak riječ o ozbiljnoj fazi dogovora pokazuju neslužbene informacije da je Maistra radnicima splitskog hotela ponudila otkup jedne trećine dionica u njihovu vlasništvu. Naime, radnici su na temelju potraživanja od bivšeg vlasnika Željka Keruma i njegove tvrtke dobili dionice hotela. Maistra im je sada navodno ponudila otkup trećine ukupne vrijednosti te je u tom trenutku i procurila informacija da je Maistra krenula u realizaciju kupovine Marjana. Prema informacijama Slobodne Dalmacije, cijelu priču navodno je zakompliciralo potraživanje tvrtke bivše Kerumove supruge kojoj hotel Marjan duguje velike iznose. Spekulira se da Kerumovi potražuju od Maistre oko 300 milijuna kuna na ime dugovanja hotela prema tvrtki Kerumove bivše supruge, što je u ovom trenutku zaustavilo pregovore o kupovini.

Imaju 11 hotela

Hotel Marjan našao se na prodaji nakon što je sredinom prošle godine na splitskom Trgovačkom sudu pokrenut stečaj nad Kerumovom tvrtkom u čijem je vlasništvu i hotel Marjan. Tvrtka Heta Asset Resolution kao razlučni vjerovnik u stečajnom postupku nad tvrtkom Adriatic pokrenula je zatim postupak prodaje svojih potraživanja u iznosu od 300 milijuna kuna.

Tada se nagađalo da je više zainteresiranih kupaca, među kojima je i Maistra, odnosno Adris grupa. Maistra je 2015. godinu zaključila s ukupnim prihodima od 944 milijuna kuna i neto dobiti od 109,2 milijuna kuna. Trenutno u portfelju imaju 11 hotela, osam naselja i šest kampova s gotovo 12 tisuća smještajnih jedinica koje im omogućuju ostvarenje rezultata na razini od oko četiri posto turističkih ostvarenja Hrvatske. Maistra je lani ostvarila 3,12 milijuna noćenja uz rast od tri posto u odnosu na godinu prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 23:26