JAČANJE TVRTKE

Agrokor objavio ponudu za preuzimanje Konzuma: Trgovački lanac preuzet će za 148 kuna po dionici

 Damir Krajač / CROPIX

ZAGREB - Koncern Agrokor objavio je ponudu za preuzimanje trgovačkog lanca Konzum, koji je u sastavu tog koncerna, i to po cijeni od 148 kuna po dionici.

Kako se navodi u ponudi koja je objavljena na Zagrebačkoj burzi, cijena od 148 kuna je za 3 kune viša od najviše po kojoj je prethodno Agrokor stekao dionice, a ujedno za 4,18 kuna viša od prosječne cijene dionica Konzuma ostvarene na burzi u zadnja tri mjeseca prije nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje, a što predstavlja premiju od 2,9 posto.

Agrokor će ponudu za preuzimanje Konzuma objaviti u Narodnim novinama i dva dnevna lista, a rok trajanja ponude je 28 dana od dana najkasnije objave.

Agrokor u ponudi za preuzimanje Konzuma djeluje zajedno s Jamnicom, tvrtkom koja je također u sastavu koncerna, a zajedno imaju 19.717.700 dionica, ili 86,85 posto dionica Konzuma.

Temeljni kapital Konzuma u iznosu od 227 milijuna kuna podijeljen je u 22.702.860 redovnih dionica, nominale 10 kuna po dionici.

Agrokorova ponuda za preuzimanje tako se odnosi na preostalih 2.715.160 dionica Konzuma, a s obzirom na cijenu od 148 kuna po dionici, za preuzimanje svih tih dionica treba osigurati oko 401,8 milijuna kuna.

U ponudi za preuzimanje se napominje kako se strateški planovi Agrokora u odnosu na Konzum neće mijenjati, već će predstavljati nastavak strategije koja se u najvećoj mjeri bazira na daljnjem širenju maloprodajnog poslovanja u Hrvatskoj i u regiji, s posebnim naglaskom na tržišta Srbije i BiH.

Agrokor smatra da će ponuda za preuzimanje pozitivno utjecati na daljnju konsolidaciju Konzuma na maloprodajnom tržištu regije te jačanje konkurentnosti na tim tržištima.

Ponuda za preuzimanje neće imati utjecaja na buduće poslovanje Agrokora, neće imati utjecaja na položaj i prava radnika Agrokora i Konzuma, ne planiraju se promjene u Nadzornom odboru niti u Upravi Konzuma, a ne planiraju se mijenjati ni primanja članova Uprave i nagrada za rad članovima Nadzornog odbora, navodi se uz ostalo u ponudi.

U slučaju da temeljem ponude za preuzimanje Agrokor i Jamnica zajednički steknu više od 95 posto dionica Konzuma, moguće je da u razumnom vremenskom roku po okončanju postupka preuzimanja, bude donesena odluka o istiskivanju manjinskih dioničara (squeez out) te povlačenju dionica Konzuma s kotacije na Zagrebačkoj burzi pod pretpostavkom da makroekonomski, gospodarski i tržišni uvjeti budu slični uvjetima u trenutku podnošenja ove ponude za preuzimanje, navode iz Agrokora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:43