FINANCIRANJE KONCERNA

AGROKOR OSIGURAO NOVI KREDIT! Ramljak dobio odobrenje za sklapanje aranžmana teškog 480 milijuna eura: 'Ovo je zadnje zaduženje'

u krugu: Ante Ramljak
 Darko Tomaš / Damir Krajac / Hanza Media

Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora dalo je u četvrtak suglasnost izvanrednoj upravi na čelu s Antom Ramljakom da sklopi financijski aranžman u iznosu od 480 milijuna eura, u koje je uključeno 80 milijuna eura kredita koji je odobren od strane domaćih banaka u travnju.

Povrh spomenutog iznosa, za dobavljače je posebno predviđeno i dodatnih 50 milijuna eura potencijalnog robnog kredita s refinanciranjem. Ukupni kreditni aranžman tako iznosi više 1,06 milijardi eura, od čega je novo zaduženje ukupno do 530 milijuna eura, a ostatak iznosa je namijenjen refinanciranju starog duga.

Odluka je donesena na sjednici u prostorijama koncerna, a stigla je nedugo nakon što je zagrebački Trgovački sud odbacio zahtjev ruskog Sberbanka za zabranom sklapanja novih ugovora o financiranju koji uključuju roll-up model.

Za davanje suglasnosti glasali su predstavnici velikih dobavljača, malih dobavljača, osiguranih vjerovnika i imatelja obveznica, dok su svoju suglasnog uskratili predstavnici neosiguranih vjerovnika.

Novi kredit Agrokoru, u iznosu od 480 milijuna eura bit će osiguran od strane imatelja obveznica predvođenih fondom Knighthead Capital Management. Također, tranša financiranja na domaćem tržištu bit će aranžirana od strane Zagrebačke banke. Financiranje će biti strukturirano na način da će sve ostale banke i vjerovnike koji ispunjavaju uvjete iz ugovora, do kraja ovog mjeseca, biti otvorena mogućnost participacije u ovom financijskom aranžmanu, navode u koncernu.

Sveukupno financiranje u iznosu do 480 milijuna eura strukturirano je kao dugoročni zajam, a ključni uvjeti novog financijskog aranžmana su 1:1 refinanciranje duga nastaloga prije pokretanja postupka izvanredne uprave temeljem iznosa iz novog zajma uz četiri posto godišnje kamate koja se pripisuje glavnici ili 3,8 posto u gotovini plativo jednom godišnje. Kredit je odobren na rok do 15 mjeseci i ovo kreditiranje će imati status najstarije tražbine prema odredbama Zakona o postupku izvanredne uprave.

- Ovo je zadnje kreditno zaduženje pod izvanrednom upravom, kojim ćemo stvoriti preduvjete potrebne za uspješno restrukturiranje - rekao je Ante Ramljak.

- Ulazimo u jednu mirniju fazu u kojem ćemo morati normalizirati poslovanje i isplatiti sve dugove dobavljačima. Nakon svega, ako neka kompanija ne bude imala traženu profitabilnost, morat će ići u likvidaciju.

Ramljak je objasnio gdje će ići novac od novog kredita.

- Od 480 milijuna eura oko 150 milijuna eura dobavljačima za stari dug. Oko 160 milijuna eura trba nam da bi popunili zalihe i i spremili se za sezonu, a 80 milijuna eura će ostati na izdvojenom računu, pa ćemo poslije vidjeti hoće li nam trebati ili ne. Ako ne bude trebao, mi ćemo taj novac vratiti. Ne znam još koliko će nam novca trebati da bi obrtni kapital prebacili na pozitivnu stranu - rekao je izvanredni povjerenih osvrnuvši se i na Sberbank, čiji je predstavnik odbio dati suglasnost za novi kredit.

- Volio bih da i oni sudjeluju u financiranju, imaju vremena za za razmišljanje. Oni tvrde da ovo nije u skladu s Lex Agrokorom, a ja tvrdi da to nije istina. Tu ima različitih tumačenja, naši pravni savjetnici kažu da je sve u skladu s Lex Agrokorom. Ali volio bih da se Sberbank uključi u financiranje, jer bi taj kreditni aranžman bi povećao vrijednost njihovog dosadašnjeg kredita koji su imali u Agrokoru.

Ramljaku je na press konferenciji bio s Maricom Vidaković iz Kraša, predstavnicom velikih dobavljača Agrokora, koja je potvrdila da će se dogovoriti kriteriji otplate za sve dobavljače. Usput je objasnila sve u vezi robnog kredita od 50 milijuna eura.

- Svaka tona nove robe prevodi tonu stare robe u novi dug. To je potreba samog Konzuma, a postoji interes dobavljača - rekla je Vidaković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:14