OD VARDARA DO TRIGLAVA

Agrokor s Mercatorom postaje najveći trgovački lanac u regiji

ZAGREB - Za 36 posto udjela u slovenskom trgovačkom lancu neobvezujuće ponude dostavilo je osam kompanija, među kojima je i ponuda koncerna Agrokor. U Agrokoru nije bilo moguće dobiti službenu potvrdu jesu li predali ponudu, a tko je sve od osam kompanija u utrci da uđe u vlasništvo najvećeg slovenskog trgovca, ne zna ni sam predsjednik Uprave Mercatora Žiga Debeljak.

On je za slovenske Finance izjavio da nema informaciju tko se sve javio s ponudama.

Idući mjesec bit će objavljen uži izbor od četiri do pet kompanija, od kojih se očekuje da su u mogućnosti kupiti ponuđeni udjel. Osam slovenskih banaka prodaje svoj udjel od 36,35 posto u vlasništvu Mercatora i očekuje se da će posao biti dovršen u prvoj polovici godine. Procjenjuje se da imovina Mercatora vrijedi gotovo 630 milijuna eura, s objektima u Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bugarskoj i Albaniji. Mercator se u iduće dvije godine namjerava proširiti i na tržišta Kosova i Makedonije, a trenutačno mu je godišnji prihod 2,7 milijardi eura.

Iz ljubljanske tvrtke Arkas, koja je posrednik u prodaji, objavljeno je da u ovoj fazi ne mogu otkriti imena zainteresiranih tvrtki te kako bi se, tko su oni, moglo znati tek za dvadesetak dana, kada bude formiran uži krug ponuđača. Uži krug ponuđača, kojima bi bilo omogućeno “dubinsko snimanje” poslovanja najveće slovenske trgovačke kompanije, bit će poznat u ožujku, objavili su iz te tvrtke.

Banke Unicredit, Gorenjska banka, Abanka, Nova kreditna banka iz Maribora, Banka Koper i Hypo banka ovlastile su tvrtku Arkas za prikupljanje ponuda za prodaju 21,08 posto akcija Merkatora. Ostalih 15 posto dionica, koje su na prodaju, u vlasništvu su Nove ljubljanske banke i Banke Celje, koje formalno nisu dio konzorcija, ali s Arkasom koordiniraju prodajne aktivnosti.

Banke su do paketa dionica Mercatora došle zapljenom od propalog “Infond holdinga”, tvrtke nekadašnjega prvog čovjeka Pivovarne Laško Boška Šrota.

Poslovodstvo Mercatora je 21. veljače održalo prezentaciju za potencijalne ulagače, a tada je Ljubljanu pohodilo čak 19 potencijalnih kupaca, među kojima je bio i predstavnik Agrokora. Mediji u Sloveniji špekuliraju s imenima vodećih svjetskih trgovaca poput američkog Wal-Marta, engleskog Tesca i francuskog Carrefoura, a navodno je ponudu dostavila i Miškovićeva Delta Holding. Ukoliko bi Agrokor pobijedio u nadmetanju za udjel u Mercatoru, trebao bi predati javnu ponudu za preostali udjel, a ulaskom u Mercator, nastao bi najveći regionalni trgovački lanac. Ono što bi Agrokoru bio problem jest dominantni udjel na hrvatskom tržištu, na kojem bi spajanjem Mercatora i Konzuma nastao monopol. Mercator s Getroom već sada ima tržišni udjel od deset posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:30