MENADŽER TJEDNA

ALAN SUMINA Nanobit nije nepoznat Hrvatima. Sada su i na ljestvici najbrže rastućih europskih kompanija

Alan Sumina, Nanobit
 Ronald Goršić / HANZA MEDIA

Što je postigao?

Zajedno s Matom Rimcem i Tomislavom Carem iz Infinuma ušao je na FT-ovu ljestvicu 1000 najbrže rastućih europskih kompanija. Rekorder je opet Rimac koji se našao na 144. mjestu ljestvice, s trogodišnjim rastom od 842 posto (o njemu smo ovdje pisali prije tri tjedna). Sumina je s Nanobitom porastao 331 posto i dosegao 488 poziciju, a Infinum je 508. s 319 posto rasta.

Zašto je to važno?

Zato što još jednom pokazuje da geografska lokacija kompanije danas više nije presudna za njezin uspjeh na tržištu. Rimac je to pokazao na primjeru svojeg električnog superbrzog automobila koji razvija na tržištu bez tradicije autoindustrije. Sumina i Nanobit konkuriraju na tržištu kompjutorskih igara, a Infinum je među liderima softverskih aplikacija za mobilne uređaje. Vrlo daleko od percepcije Hrvatske kao “male zemlje za veliki odmor”.

Kako posluje?

Nanobit je prošlu godinu završio s prihodom iznad 50 milijuna kuna, do završetka ove godine u planu im je taj prihod udvostručiti. Cijeli prihod tvrtka ostvaruje na inozemnom tržištu usluga visoke tehnologije. Njihova nova igra postigla je velik uspjeh Ujedinjenom Kraljevstvu, a svaka dosadašnja premašila doseg od 50 milijuna korisnika.

Što će učiniti u budućnosti?

Ambicije su ogromne, globalnih prepreka razvoju i rastu zapravo nema, ali gospodarsko okruženje u državi je stabilno nekonkurentno. Iako su pozdravili Zakon o poticanju ulaganja, navode kako su, kao i druge tehnološke tvrtke, u rastu usporeni zbog prevelikih nameta na plaće zaposlenih. Žele li privući kvalitetne kadrove, za njih u bruto iznosu moraju izdvojiti značajno više novca nego njihovi konkurenti u globalnim središtima softverske industrije. Dugoročno, takvu situaciju smatraju neodrživom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:27