Velika anketa u 80 zemalja

ALLIANZOV BAROMETAR ZA 2018. Najveći poslovni rizici u Hrvatskoj? Česte promjene propisa i prirodne katastrofe, a visoko na listi i cyber incidenti

 Kacper Pempel/Illustration/File Photo / REUTERS

Najveći poslovni rizici u Hrvatskoj u ovoj godini prijete od promjena zakonodavnog i regulatornog okvira, pokazuje najnovije istraživanje Allianza.
Prema rezultatima tog istraživanja, česte izmjene u zakonodavnom i regulatornom okviru i dalje su prava noćna mora poslovne zajednice u Hrvatskoj. Naime, na opasnost od toga u istraživanju Allianza za ovu godinu ukazuje 48 posto ispitanika. To je, doduše, nešto manje nego lani, kada je na česte izmjene propisa kao na uteg u poslovanju ukazivalo 57 posto ispiatnika, no i dalje se radi o velikoj brojci. Po tome nam je, ističu u Allianzu, donekle slična jedino Grčka.
Inače, česte izmjene propisa u nizu studija domaćih i međunarodnih autora već se godinama ističu kao jedna od vodećih prepreka poslovanju u nas. Poduzete mjere, koje bi trebale poboljšati uvjete poslovanja i u tom segmentu, još uvijek ne daju vidljive rezultate, pa poduzetnici očekuju da upravo to postane jedan od prioriteta u Vladinom reformskom procesu, poručuju iz Allianza.
Na popisu rizika s kojima se u 2018. suočava poslovna zajednica u Hrvatskoj visoko kotiraju i tržišna kretanja, iako se opasnost od njih smanjila u odnosu na prijašnje godine. Zato je, međutim, porasla opasnost od prirodnih katastrofa, koje su u novom istraživanju skočile na treće mjesto. Očito, požari koji su lani pogodili Jadran i katastrofalne poplave s kojima se dio kontinentalne Hrvatske suočio prije nekoliko godina, ostavile su traga i na percepciji uvjeta za poslovanje u nas.
Značajan faktor u poslovanju i dalje su i makroekonomski rizici, no njihov značaj ipak pada u odnosu na ranije godine. To se, očito, ponajprije može zahvaliti fiskalnoj stabilizaciji. Za razliku od njih, rast među rizicima bilježe zastoji u poslovanju, a posebno brine što se među top 10 rizika pojavio i rizik gubitka reputacije i vrijednosti brenda. Na popisu rizika u Hrvatskoj visoko kotiraju i klimatske promjene, kao i cyber incidenti.
Zastoji u poslovanju i cyber incidenti najviše su pozicionirani poslovni rizici na ovogodišnjem Allianzovom globalnom barometru rizika. Na zastoje u poslovanju, naime, žali se 42 posto ispitanika, a na cyber incidente njih 40 posto. I dok su zastoji u poslovanju i lani držali prvo mjesto Allianzove ljestvice rizika, cyber incidenti popeli su se s trećeg mjesta, na kojem su bili 2017., na drugo mjesto.
"Cyber incidenti ciljaju na temelje povezanih ekonomija radi čega mogu ugroziti uspjeh, pa čak i egzistenciju, tvrtki svih veličina i sektora", upozoravaju u Allianzu. Veliku opasnost za poslovanje na svjetskoj razini predstavljaju i prirodne katastrofe, klimatske promjene i nove tehnologije, koje bi u budućnsoti mogle znatno promijeniti poslovanje.
Inače, u Allianzovu barometru rizika sudjelovalo je 1911 stručnjaka iz 80 zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:51