ZNAČAJAN IZNOS

AMERIKANCI ODOBRILI MOGUĆU PRODAJU BORBENIH AVIONA SLOVAČKOJ Za 14 novih F-16-ica s punim naoružanjem trebali bi platiti gotovo 3 milijarde dolara

 
F-16 Viper/Fighting Falcon
 Profimedia, Alamy

Američki State Department u srijedu je odobrio potencijalnu prodaju borbenih zrakoplova F-16 Slovačkoj, piše Defense News.

Slovačka, naime, želi zamijeniti 12 starijih MiG-ova 29 novim borbenim zrakoplovima, a prema dostupnim informacijama izbor se svodi na dvije ponude - švedske Gripene koje proizvodi Saab i američke F-16-ice koje proizvodi Lockheed Martin.

Prema pisanju Defense Newsa vrijednost američke ponude procjenjuje se na čak 2,91 milijardu dolara, a prije svega uključuje prodaju 14 novih F-16 Block 70/72, koje se klasificira kao višenamjenske borbene zrakoplove 4++ generacije. Iste avione, samo 12 komada, SAD je ponudio i Hrvatskoj tijekom nedavne nabave aviona za HRZ. Kako je ranije pisao Jutarnji, mogućnosti ovog zrakoplova u većini stvari su na razini pete generacije borbenih aviona, s najvećom razlikom da F-16-ice nemaju stealth karakteristike, odnosno znatno smanjenu vidljivost na radarima.

U paketu s 14 zrakoplova trebalo bi biti do 16 General Electric F110 ili Pratt &Whitney F100 motora, ali i topovi, radari, sustavi za elektroničko ratovanje te komunikacijski i navigacijski sustavi. Također, ponuda uključuje i najmanje 30 AIM-120 zrak-zrak projektila, 100 AIM-9X zrak-zrak projektila, 150 Joint Direct Attack Munition sustava za navođenje i municiju za topove.

Slovačko ministarstvo obrane će u narednim mjesecima detaljno proučiti američku i švedsku ponudu te će do 29. lipnja dati preporuku vladi za odabir ili F-16 ili JAS 39 Gripen borbenih aviona, pisao je Reuters.

- Obje opcije su dobre. F-16-ice su skuplje i moglo bi se dogoditi da ih ne dobijemo prije 2023. godine - rekao je za Reuters Jaroslav Nad iz Slovačkog instituta za sigurnosnu politiku.

Inače, Slovačka do 2030. namjerava potrošiti 8,11 milijardi dolara za modernizaciju oružanih snaga, a izdvajanje za obranu bi do 2024. trebalo dosegnuti NATO standard od 2 posto BDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:07