Ima interesenata i s Dalekog istoka

Anđelko Leko pojasnio da za HUP Zagreb traži strateškog partnera

Anđelko Leko
 Nikša Duper / HANZA MEDIA

Dan nakon što je Jutarnji list objavio kako jedan od najjačih domaćih hotelijera, Anđelko Leko, prodaje hotele u Zagrebu i Dubrovniku, Zagrebačka burza je dionice tvrtke HUP Zagreb stavila u “segment promatranja zbog neprovjerenih medijskih informacija o prodaji društva”. Prosječna cijena tijekom dana bila je 3256,54 kune po dionici i protrgovane su ukupno 244 dionice.

Jutarnji je list, podsjetimo, jučer donio priču o tome kako Anđelko Leko prodaje svoje hotele te kako je među zainteresiranim kupcima austrijska grupa Falkensteiner, koja u Zadru ima četiri hotela, i to u kombinaciji s fondom Morgan Stanley koji je već kupio 55 posto dionica Falkensteinerova resorta Punta Skala.

U izjavi koju je dao za Jutarnji list u nedjelju, Leko je potvrdio da je bilo interesenata za njegovu kompaniju, ali da nije sklopio nikakav posao.

Jučer ujutro Leko se ponovno obratio novinarima kako bi pojasnio o čemu je zapravo riječ.

“Ne prodajemo firmu. To je ulična informacija koja nije točna. Tražimo strateškog partnera koji bi s nama ušao u daljnji razvoj. Mediji su sve krivo shvatili. I mene je sve iznenadilo. Razgovarali smo s nekoliko mogućih strateških investitora, ali dosad, nažalost, nismo ništa dogovorili. Posao se mora raditi. Međutim, nema smisla da svaki razgovor završava u novinama. Tako se ne radi biznis”, naveo je Leko u izjavi za tportal.

Da Leko prodaje hotele u Zagrebu i Dubrovniku, odnosno da traži partnere, nagađa se već godinama, ali posljednjih se mjeseci, prema izvorima Jutarnjeg, otišlo najdalje u cijeloj toj priči jer su zainteresirani kupci, odnosno partneri već odradili dubinsko snimanje kompanije i procijenili njezinu vrijednost.

Sada preostaje vidjeti hoće li se Leko doista odlučiti na prodaju tvrtke ili dokapitalizaciju HUP-a Zagreb, čime bi kompanija dobila novi, svježi kapital, kao i s kime će posao biti sklopljen.

Kako doznaje Jutarnji list, osim austrijskog Falkensteinera, za HUP Zagreb interes pokazuju i neki dalekoistočni fondovi koji su također spremni izdvojiti novac za ulazak na hrvatsko turističko tržište.

Tvrtka HUP Zagreb ima oko 1500 dioničara, a objedinjuje šest hotela u Zagrebu i tri u Dubrovniku.Prema podacima s Poslovne Hrvatske, tvrtka je prošlu poslovnu godinu završila s prihodima od 262,9 milijuna kuna, dobiti od 64,9 milijuna te s 538 zaposlenika.

Posljednje veliko ulaganje HUP-a dogodilo se 2015. godine, i to u vrijednosti od 80 milijuna eura kad je Leko u Srebrnom kod Dubrovnika otvorio hotel Sheraton s pet zvjezdica, a poslije i hotel Mlini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:47