AGROKOR

ANTE RAMLJAK ZA OBJAVU JE TRAŽIO 45 DANA VIŠE Sud odbio produljenje rokova, sve tražbine objavljuju se 11. rujna

 Ranko Suvar / HANZA MEDIA

Trgovački sud u Zagrebu odbacio je u četvrtak zahtjev Ante Ramljaka, izvanrednog povjerenika u Agrokoru, od 8. kolovoza da se produlji rok za objavu tablica prijavljenih tražbina vjerovnika za daljnjih 45 dana.

Kako stoji u zaključku Trgovačkog suda, koji potpisuje sutkinja Nevenka Siladi Rstić, a koje je dostupno na internetskim stranicama suda, u rješenju koje je Trgovački sud donio 13. srpnja stoji da će Agrokor nakon 11. rujna biti u mogućnosti vjerodostojno iskazati odnose vjerovnika i svih 76 tvrtki iz njegova sastava nad kojima je otvoren postupak izvanredne uprave. Na Trgovačkom sudu ističu da oni mogu dopustiti produljenje samo onih rokova koje su sami odredili, a to ovdje nije slučaj.

Iako se ovdje na prvi pogled radi o udarcu za Agrokorovu izvanrednu upravu, izvori bliski koncernu tvrde da stvari zapravo stoje drugačije, te da je Trgovački sud zapravo samo potvrdio ono što su u Ciboninu tornju tvrdili i ranije, a to je da se jedinstvena tablica tražbina ne može objaviti prije 11. rujna. Naime, broj tvrtki u postupku izvanredne uprave mijenjan je u nekoliko navrata, pa se time mijenjao i početak trenutka od kojeg počinje teći rok od 60 dana za prijavu tražbina. Stoga, tvrde naši sugovornici bliski Agrokoru, jedinstvenu listu tražbina i neće biti moguće objaviti prije 11. rujna, a sud to u rješenju zapravo potvrđuje.

- Agrokor se neće žaliti na rješenje Trgovačkog suda jer ono daje upute kako postupiti kod prijavljivanja tražbina i potvrđuje da se jedinstvena lista tražbina može očekivati iza 11. rujna. Drugim riječima, sud u rješenju konstatira da on ne može mijenjati rokove jer je to posao zakonodavca, a rokovi, s obzirom na to da je popis tvrtki obuhvaćen izvanrednom upravom u nekoliko navrata mijenjan, ne počinju za sve teći od istog datuma - objašnjava naš sugovornik.

I u samom rješenju ističe se da se tu radi o vrlo opsežnom poslu. Do sada je, naime, zaprimljeno više od 12.800 prijava s više od dva milijuna stranica. U izvanrednoj upravi Agrokora žale se i na slučajeve da vjerovnici istu tražbinu prijavljuju po nekoliko puta. U rješenju suda daju se upute kako postupiti u takvim situacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 23:47