Menadžer tjedna

ANTE VLAHOVIĆ (Adris grupa) Zaokružio portfelj preuzimanjem većinskog udjela u Lekinim hotelima

Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris grupe
 Arhiva / HANZA MEDIA

Što je postigao?
Gotovo sve što je u Hrvatskoj mogao, ali to već znamo. Sada je s Upravom Adris Grupe, čiji je predsjednik, i sa 13,39 posto dionica najveći pojedinačni vlasnik, preuzeo 77,78-postotni udio u tvrtki Expertus Anđelka Leke, koja je vlasnica većinskog paketa HUP-a Zagreb. Krajem prošle godine pokrenuo je akciju za okupljanje konzorcija domaćih kompanija koji bi pokušao preuzeti najzdravije dijelove posrnulog Agrokora.
Zašto je to važno?
Zato što je tako zaključena dugogodišnja priča o potrazi za nasljednicima Lekina hotelskog biznisa, još više jer je u Anti Vlahoviću i Adris Grupi Anđelko Leko pronašao partnere koji su doista zainteresirani za razvoj vrhunskog segmenta turističkog biznisa. Nimalo nevažan u budućoj razvojnoj strategiji kompanije nije ni Adrisov vlasnički portfelj iz kojega se može iščitati da je Grupa prepoznala potencijal dobrog spoja hotelske i prehrambene industrije. Preuzme li u skoroj budućnosti Adrisom predvođen konzorcij još Ledo i Jamnicu, a možda i Zvijezdu, Belje i istarski vinarski dio biznisa, turizam bi se napokon mogao spojiti sa širim krugom domaćih proizvođača hrane.
Kako posluje?
Tvrtke Adris grupe čine jedan od najzdravijih i kešom najbogatijih konglomerata u hrvatskom biznisu. Grupa u čijem su portfelju kompanije Maistra, Adria Resort, Cromaris, Croatia osiguranje i nekretninski biznis Abilia posluje u sedam zemalja proširene regije i u prvoj polovici prošle godine uprihodila je 2,54 milijarde kuna. Adris grupa je među prvima shvatila važnost vizije u biznisu i odmicanjem od polako zamirućeg duhanskog biznisa zaokretom prema turizmu, hrani i financijama pokazala zavidnu sposobnost transformacije.
Što će učiniti u budućnosti?
Širiti se, zarađivati i zapošljavati. Ako im na tom putu nije plan da kopiraju model Agrokora, a vjerojatno nije, jer Adris unatoč snazi i utjecaju Ante Vlahovića nije kompanija jednog čovjeka, ne trebaju se bojati godina koje su ispred njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:38