SVE BOGATIJI

APPLE ĆE USKORO VRIJEDITI BILIJUN DOLARA? Tehnološki gigant bliži se velikoj brojci, ali nije ni blizu najvrjednijoj kompaniji u povijesti

Sjedište tvrtke Apple
 Profimedia, Sciencephoto RM

Apple, trenutno najvrijednija svjetska tvrtka, sve se više približava vrijednosti od bilijun dolara.

Prema Bloombergu, iako se cijena ove tvrtke sada kreće oko 900 milijardi dolara, zbog novih proizvoda i smanjenja javno dostupnih dionica, vjeruje se da će u 2018. godini Apple dostići vrijednost od bilijun dolara. Osim toga, Apple je najveća tvrtka u S&P 500, Dow Jonesu i Nasdaqu 100 te je u Buffettovom Berkshire Hathawayu druga kompanija po količini udjela dionica. Iz tih bi razloga ova kompanija mogla postati prva američka kompanija s navedenom vrijednosti.

U 1990-ima očekivalo se da će Cisco Systems Inc., dobiti tu titulu. Ipak, kada je tehnološki sektor dosegnuo vrhunac 2000. godine ta je tvrtka imala vrhunac od "samo" 550 milijardi dolara.

Povijesno gledano, bilo je više svjetskih kompanija koje su bile blizu ili su dosegle vrijednost od bilijun dolara, a neke su je čak i premašile. Titulu najvrijednije kompanije svih vremena bez konkurencije nosi Dutch East India Company koja je 1637. vrijedila 7,9 bilijuna američkih dolara (izračun je prilagođen inflaciji). Toliko danas iznosi ukupna vrijednost 20 najvećih svjetskih kompanija poput Applea, Microsofta, Amazona i ostalih. Odnosno, današnja Appleova vrijednost iznosi oko 11% ondašnje vrijednosti Dutch East India Company.

Francuska Mississippi Company bi s izračunom prilagođenom inflaciji danas vrijedila 6,5 bilijuna, a britanska South Sea Company 4,3 bilijuna dolara. Osim njih, vrijednost od bilijun dolara prešle su i Saudi Aramco s 4,1 bilijun dolara, PetroChina s 1,4 bilijuna, a prije razdvajanja slavnog pada Standard Oila u manje kompanije i ta je tvrtka vrijedila barem bilijun današnjih dolara. Microsoft je dosegnuo svoj vrhunac 1999. godine s vrijednošću koja bi danas bila jednaka 912 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:31