ANALIZA

APPLE VS. HRVATSKA Grafikon koji pokazuje sve što trebate znati o hrvatskom BDP-u

Svakom razumnom je evidentno da smo svijetu nevažni i glupo je očekivati da nas svijet ‘spasi’, piše Nenad Bakić
 Cropix

Dok je kompanija Apple ovih dana ponovno u žiži medija nakon objave BBC-ovog potajno snimljenog videa koji prikazuje uvjete rada u kineskoj tvornici gdje se proizvode dijelovi za ovog tehnološkog giganta, hrvatski poduzetnik, investitor i financijski analitičar Nenad Bakić se danas na svom blogu Eclectica pozabavio usporedbom gospodarskih rezultata Applea i Hrvatske.

Kako Bakić ističe, Apple je ove godine dioničarima isplatio oko 66 milijarde dolara, kroz dividende i otkup dionica, a vrijednost kompanije Apple je 661 milijardu dolara. Pritom je u zadnjem kvartalu Apple prodao iPhoneova za 42 milijarde dolara!

Istodobno, cijeli BDP Hrvatske, odnosno novostvorena vrijednost u državi tokom godine dana, iznosi oko 53 milijarde dolara. Pritom Bakić napominje da smo mi opet potrošili više nego smo stvorili, pa nam se bogatstvo smanjilo.

Ove brojke nisu potpuno usporedive, jer prihodi od prodaje Apple nisu stvorena vrijednost samo za Apple, već, ističe Bakić, nešto ostaje i Kinezima koji ga sastavljaju. U svojem blogu ovom se prilikom Nenad Bakić osvrnuo i na "hrvatske trash-marksiste", koji najavljuju "propast kapitalizma", a kojima je, kako poantira, kultni predmet upravo - iPhone.

"Mi mislimo da je svijet briga za nas i našu pravedničku borbu protiv ‘neoliberalnog kapitalizma’?! Svakom razumnom je evidentno da smo svijetu nevažni i glupo je očekivati da nas svijet ‘spasi’ jer smo ‘geostrateški važni’ i ‘izumili kravatu’. Trebamo krenuti sami od sebe", zaključuje Bakić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:57