ZAKON PROTIV MONOPOLA

APPLEOVA UROTA Tvrtka mora platiti 450 milijuna dolara jer su umjetno povećavali cijene e-knjiga

A worker leans to clean glass panels of the Apple store in the Central Business District of Sydney on Arpil 8, 2013. Australia economy grew 0.6 percent in the three months to December as exports lifted, but analysts have warned of a subdued picture overall. AFP PHOTO / Saeed Khan
 AFP

NEW YORK - Tehnološki div Apple pristao je platiti 450 milijuna dolara u nagodbi u vezi tužbe da je u dosluhu s izdavačima neutemeljeno podizao cijene e-knjiga.

Nagodba ovisi o ishodu žalbe Applea na sudsku presudu iz prošle godine da je dogovaranjem cijena prekršio zakon protiv monopola. Prema toj presudi, Apple je vodio "urotu s pet izdavača kako bi umjetno povećao cijene e-knjiga".

Apple i dalje niječe da je učinio bilo što protuzakonito. "Nismo učinili ništa loše i vjerujemo da će pravedna procjena činjenica to pokazati", kazala je glasnogovornica Apple Kristin Huguet.

Ako sud to odobri, 400 milijuna dolara išlo bi potrošačima, a Apple bi platio i dodatnih 20 milijuna dolara sudskih troškova.

"U ovoj nagodbi Apple bi mogao platiti stotine milijuna dolara potrošačima kako bi im nadoknadio troškove jer je nezakonito podizao cijene e-knjiga", rekao je odvjetnik New Yorka Eric Schneiderman, koji je izvijestio o nagodbi uoči sudskog postupka o visini odštete zakazanog za 25. kolovoza.

U tom postupku odvjetnici koji zastupaju potrošače i 33 američke savezne države zatražili su 840 milijuna dolara odštete za potrošače koji su, prema tužbi, plaćali više cijene e-knjiga nego što su trebali.

Izdavači koji su optuženi da su bili u dosluhu s Appleom - Hachette Book Group, HarperCollins Publishers, Penguin Group, Macmillan i Simon & Schuster - već su u nagodbi u posebnom postupku pristali platiti 166 milijuna dolara odštete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 21:21