VELIKI USPJEH

Atlantic grupa Emila Tedeschija preuzela slovensku Drogu Kolinsku

Špekulira se da je transakcija vrijedna najmanje 200 milijuna eura. Ovom akvizicijom Atlantic će prihodima prestići Podravku
Koprivnica, 140110.Emil Tedeschi sef Atlantic grupe najavljuje preuzimanje Podravke.Na slici: Emil Tedeschi. Foto: Nikola Wolf / CROPIX
 Nikola Wolf / CROPIX

ZAGREB - Emil Tedeschi, većinski vlasnik Atlantic grupe, od danas slavi u Portorožu: nakon mjeseci pregovaranja i špekulacija, uspio je preuzeti slovensku Drogu Kolinsku za, kako se špekulira, dvjestotinjak milijuna eura. Točna cijena bit će poznata sutra nakon konferencije za novinare.

Sada može početi slaviti i Josip Friščić, predsjednik HSS-a i neslužbeni patron koprivničke Podravke, jer ova vijest znači da Tedeschi sada više nema financijske niti organizacijske snage u dogledno vrijeme kupiti i Podravku , čak i da država svoj paket dionica da u prodaju. Slovenci nisu pitali Tedeschija "otkud ti penezi" jer je, čim je objavio namjeru da kupi Kolinsku, rekao da će to učiniti kreditom Europske banke za obnovu i razvoj.

Kupnjom Droge Kolinske Atlantic grupa prihodom će prestići Podravku i postati važna regionalna kompanija.

Naime, Tedeschi ne dobiva samo poznate slovenske brandove, poput barcaffea, nego i razgranat biznis u Srbiji, gdje Droga Kolinska drži neke od najjačih brandova, poput Grand Kafe i Štarka. Tedeschi je s Kolinskom 'osvojio' i Cocktu, Jupi, Donat Mg, Argetu, Smoki, Najlepše želje, Zlatno polje, Petit Beurre… 'Osvojio' je i 2598 zaposlenih, što sa Atlanticovih 1700 ljudi čini respektabilno poslovno carstvo od 4300 zaposlenika i s godišnjim prometom od oko 640 milijuna eura.

U Sloveniji se nagađa da će Tedeschi, čim preuzme Drogu Kolinsku, nešto morati 'deinvestirati', to jest prodati, te da bi to mogla biti kava jer je ona, premda poznati brand, manji dio slovenskoga poslovanja.

Dosadašnji vlasnik, Istrabenz, koji je zbog dugova od 450 milijuna eura u programiranom stečaju, novcem od prodaje Droge vratit će dio dugova bankama, a slovenske Finance u današnjem broju donose neslužbene informacije da će time Istrabenz reprogramirati ostale dugove.

Sav novac koji su uspjeli ispregovarati s Atlanticom za prodaju Droga Kolinske ide, u stvari, bankama vjerovnicima. Uz Drogu Kolinsku, Istrabenz rasprodaje i hotele u Hrvatskoj, turističke tvrtke u Sloveniji, puno nekretnina po Ljubljani, na Bledu, u Portorožu, rezervoare nafte u Kopru, i ostaje energetski holding.

Tedeschi je u utrci za Drogu Kolinsku pobijedio investicijske fondove Mid Europa Partners, Advent i Warburg Pincus. Slovenski su mediji od travnja, kad je Atlantic objavio da je zainteresiran za Droga Kolinsku, tvrdili kako upravo hrvatska kompanija ima najmanje šanse, no dala je na kraju najbolju ponudu koju prodavatelj nije mogao odbiti.

Jedna i druga strana čvrsto su se držale potpisanog ugovora o tajnosti pa nikakve informacije nisu procurile do danas popodne, kad je Atlantic poslao poziv na današnju konferenciju za novinare. Da se nije ništa znalo, dokaz je i kretanje Atlanticove cijene danas na Zagrebačkoj burzi.

Zaključna joj je cijena bila 680 kuna, svega 0,15 posto manja nego dan ranije, dok je Crobex potonuo 1,08 posto. Da su investitori dočuli kako se Atlantic upušta u tako velik financijski pothvat, cijena dionice bi vjerojatno oštrije pala, jer je to zlatno pravilo kod preuzimanja: dionice kupca padaju, a dionice mete rastu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 14:23