SUBVENCIONIRANJE KREDITA

BACILI SMO POGLED NA TRŽIŠTE NEKRETNINA U HRVATSKOJ I DOŠLI DO ZANIMLJIVIH PODATAKA Što se može kupiti za 1500 eura po četvornom metru?

 
 Darko Tomaš / CROPIX

Kakve se nekretnine mogu kupiti za 1500 eura po četvornom metru u Hrvatskoj, koliko iznosi gornji limit za isplatu državnih subvencija za stambene kredite? Podsjetimo, sutra počine predaja zahtjeva za subvencionirane kredite, a u program se uključilo deset banaka koje su ponudile kamatne stope do 3,75 posto.

Prema Zakonu o subvencioniranju stambenih kredita, građani mogu kupiti i skuplji stan od 1500 eura po kvadratu, pri čemu će im se subvencionirati samo do 1500 eura, a ukupan iznos kredita koji će se subvencionirati iznosi 100.000 eura.

U suradnji s agencijama za nekretnine proučili smo trenutnu ponudu stanova na tržištu držeći se strogo definiranog iznosa koji će se subvencionirati. Tako, primjerice, Boro Vujović iz agencije Opereta ističe da se u Zagrebu za taj iznos mogu pronaći polovni stanovi po cijelom gradu. No, za 1500 eura po četvornom metru može se pronaći i novogradnja.

Novogradnja

- Prosječna realizirana cijena stana u Zagrebu iznosi oko 1400 eura po četvornom metru. Tržište se pokrenulo, započeo je novi građevinski val, tako da u Zagrebu imamo nekoliko desetaka projekata u fazi gradnje. Iako kvalitetnoj novogradnji na atraktivnim lokacijama cijena lagano raste, to ne znači da se za 1500 eura po četvornom metru ne može pronaći dobra novogradnja u Zagrebu - kaže Vujović i podsjeća da je nadležno ministarstvo isprva predlagalo da se subvencionira kupnja nekretnine do 1900 eura po četvornom metru, no Udruženje poslovanja nekretninama pri HGK je reagiralo te je smanjena gornja granica, jer nije bilo potrebe za tako visokom cijenom, a istodobno se na tržištu moglo primijetiti da pojedini prodavatelji zbog toga bezrazložno podižu tražene cijene.

Prodaja

U Zagrebu se do 1500 eura po kvadratu mogu pronaći novosagrađeni stanovi na Laništu, Sigetu, Vukomercu, Trnju... Trenutno se u metropoli gradi nekoliko tisuća novih stanova, većina ih se prodaje još u fazi gradnje, no tek je mali broj njih u nižem cjenovnom rangu. Primjerice, tvrtka Gip Pionir gradi stambene zgrade u Prečkom, Španskom, Ferenščici i Trešnjevci, a cijene stanova kreću se od 1380 eura po kvadratu.

Za razliku od Zagreba, u Splitu - u kojem se prosječna cijena stana kreće oko 1910 eura po četvornom metru - gotovo je nemoguće pronaći stan u novogradnji za 1500 eura po četvornom metru. Jasna Biliškov Barun iz agencije Biliškov nekretnine ističe da je za taj iznos teško pronaći i stan u starogradnji.

- U Splitu kronično nedostaje novogradnje unutar gradskog prstena za građane srednje platežne moći. No, za spomenuti iznos može se pronaći novogradnja u Solinu, a u Kaštelama čak i za 1400 eura po četvornom metru - kaže Jasna Biliškov Barun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:27