DOVELI MNOGE U ZABLUDU

'BAKER TILLY OVDJE VIŠE NEĆE POSLOVATI' Hoće li investitori tužiti tvrtku koja je radila ranija revizorska izvješća za Agrokor?

 CROPIX

Nakon što se objavom revizorskog izvješća doznalo za goleme nepravilnosti u Agrokorovim bilancama, postavilo se pitanje odgovornosti revizorske tvrtke koja je prije obavljala reviziju za koncern. Mnogi dioničari i investitori dovedeni su u zabludu. Tko je odgovoran: uprava, revizori ili netko treći, pita se HRT.

Nakon skandala s Agrokorom, tvrtka Baker Tilly Hrvatska više neće raditi revizorski posao. To je za njih kraj. Oni će se pojaviti, odnosno revizori će se negdje zaposliti u drugim društvima, ali ova tvrtka više ovdje neće poslovati, no to je mala satisfakcija za kreditore i ulagače, kaže Vlado Brkanić, RRiF-ov stručnjak.

Sličnih priča bilo je i u drugim zemljama. Zdenko Balen, predsjednik Hrvatske revizorske komore prisjeća se kada je objavljen slučaj Enrona - u roku od dva do tri dana, tjedan dana, revizorska tvrtka Arthur Andersen sa stogodišnjom tradicijom nestaje preko noći. To se isto, kaže, dogodilo Baker Tillyju Hrvatska.

Iza njih ostaju brojne dvojbe pa i ova - tko je više odgovoran - Uprava Agrokora ili revizori? - Meni je tu jednaka odgovornost. Prvo uprava priprema financijske izvještaje, a revizori trebaju provjeriti je li to što je prikazano istinito i točno, i pošteno glede vrijednosti iskazano, kaže Brkanić.

Predsjednik Hrvatske revizorske komore kaže pak da treba biti oprezan u zaključcima te pustiti mjerodavne institucije da odrade posao: Cilj tih tijela je utvrditi ne adekvatnost primjene nego namjeru falsificiranja, fabriciranja, lažnog izvještavanja Uprava, nekadašnjh Uprava, pa onda uz njih eventualni 'support' bivšeg revizora.

Skandal s revizorskim izvješćima događa se istodobno s donošnjem novog Zakona o reviziji, koji Hrvatska mora uskladiti s europskim direktivom iz 2014. Prema novom zakonu, Ministarstvo financija ubuduće će nadzirati rad revizora. Nakon svega ulagači i kreditori mogu tužiti i Upravu i revizore, ali će odluke suda vjerojatno dugo čekati, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:34