DOGOVOR U HNB-U

Bankari: Novca ima, ali nema programa da se uloži 12 milijardi kuna

 Boris Kovačev / CROPIX

Hrvatska narodna banka i predstavnici osam najvećih poslovnih banaka i Hrvatske banke za obnovu i razvitak dogovorili su mjere kojima bi se osiguralo osam milijardi kuna za financiranje gospodarskog oporavka.

Četiri plus četiri

Dogovoreno je da, uz četiri milijarde kuna koje središnja banka oslobađa smanjivanjem obvezne pričuve u kunskom dijelu, a koje bi preko HBOR -a i njegova 50-postotnog udjela bile izvor sredstava za kredite iz ovog programa, bankari osiguraju još četiri milijarde kuna iz drugih izvora kao svoju polovicu udjela. Krediti bi se ugovarali uz fiksne kamatne stope.

U nazočnosti ministra financija Slavka Linića, razmatran je prijedlog da se smanjenjem stope obvezne pričuve sa 15 na 13,5 posto oslobodi bankama 5 milijardi kuna, a da banke iz drugih izvora pridruže još 8 milijardi kuna za program financiranja gospodarskog oporavka. Tako bi se u tu svrhu tijekom dvije godine moglo usmjeriti 12 milijardi kuna.

Izostaju programi

Bankari su isticali da njima ne manjka kapitala za povećano kreditiranje, ali da nema dovoljno kvalitetnih programa, te da gospodarstvo nije u stanju apsorbirati 12 milijardi kuna kredita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 08:17