ZAOBILAZE PRAVILA

BANKARI PRONAŠLI RUPU Bez obzira na limite, menadžerima će isplatiti milijunske bonuse

(FILES) A file picture taken on December 5, 2011 shows the London headquarters of HSBC. Banking giant HSBC announced on February 24, 2014 a 15.5-percent rise in annual net profit to 16.2 billion USD (11.8 billion euros). AFP PHOTO / BEN STANSALL
 BEN STANSALL/AFP / AFP ImageForum

LONDON - Vodeća britanska banka HSBC našla je načina kako će zaobići pravila Europske unije o ograničenju bonusa za bankare na 'samo' 100 posto plaće. Naime, HSBC će svojim menadžerima isplatiti milijunske 'fiksne dodatke na plaću' koje ne potpadaju pod definiciju bonusa jer ne ovise o rezultatima menadžera.

Izvršni direktor banke Stuart Gulliver tako će osim plaće od 1,25 milijuna funti dobiti i fiksni dodatak na plaću od 1,7 milijuna funti, a s bonusom u visini plaće ukupni iznos koji bi mogao dobiti je 4,2 milijuna funti. To je još uvijek bitno manje od onoga što je direktor ove banke do sada zarađivao, prije nego su nova europska pravila o bonusima stupila na snagu. Za prošlu godinu ukupna plaća i bonusi za Gullivera su dosegli 8 milijuna funti u usporedbi sa 6,3 milijuna funti 2012. godine.

HSBC je u sklopu godišnjeg financijskog izvješća objavio i kako je prošle godine čak 239 menadžera dobilo ukupnu plaću veću od milijun funti, a ukupni iznos bonusa povećan je šest posto na 2,33 milijarde funti (3,9 milijardi dolara).

HSBC je lani ostvario devet posto višu neto dobit od 13,6 milijardi funti (22,5 milijardi dolara), nakon što su operativne troškove smanjili za šest posto, među ostalim i zato što su nastavili smanjivati broj zaposlenih. U posljednje tri godine HSBC je broj zaposlenih smanjio za 41 tisuću na 254 tisuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 10:21