PAD OPTIMIZMA NJEMAČKIH TVRTKI

BAVARSKI 'IFO INSTITUT' Trump i Kina zabrinuli njemačke menadžere, pogoršala se poslovna klima u proizvodnji i trgovini

Direktor IFO instituta Clemens Fuest
 Reuters

Indeks bavarskog 'IFO Instituta' o optimizmu u njemačkoj ekonomiji za ožujak bilježi pad u odnosu na veljaču za 0,7 bodova. Riječ je o istraživanju raspoloženja oko 7000 menadžera u Njemačkoj čije iskaze 'IFO' sublimira kroz indeks raspoloženja koji za ožujak iznosi 114,7 bodova.
- Prijetnja protekcionizma smanjuje pozitivna očekivanja u njemačkoj ekonomiji – prokomentirao je najnoviji nalaz 'IFO Instituta' njegov predsjednik Clemens Fuest.

Iako Fuest nije izrijekom spomenuo izvore prijetnje protekcionizma, jasno je da se njegova ocjena odnosi na započeti trgovački rat SAD-a i Kine s posljedicama na globalnu ekonomiju koje je Njemačka jedna od perjanica.
Fuest je skrenuo pozornost na činjenicu da su njemački menadžeri anketirani za najnoviji indeks 'IFO Instituta' manje zadovoljni situacijom u svojim kompanijama nego u veljači, iako je, napominje, ukupno stanje njemačke ekonomije i dalje vrlo zadovoljavajuće.

- Njemački menadžeri manje su optimistični nego u ranijim istraživanjima i u pogledu mjeseci koje dolaze – iskaknuo je predsjednik 'IFO Instituta'. Poslovna klima, ustanovljeno je najnovijim istraživanjem instituta, pogoršala se u proizvodnim tvrtkama i trgovini, dok je u veleprodaji ostala nepromijenjena u odnosu na veljaču.

- Narudžbe u industriji i dalje su snažne. Tvrtke namjeravaju povećati proizvodnju, ali ne u onoj mjeri kako je to bio slučaj u ranijim mjesecima – primjećuje Clemens Fuest. Kretanja u njemačkoj industriji značajna su, među ostalim, i za hrvatsko gospodarstvo kojem je Njemačka jedan od glavnih partnera.

Kad je u pitanju pad optimizma u njemačkoj trgovini, 'IFO' konstatira da je indeks u toj branši zadnji put bio na tako niskoj razini u veljači 2017..
- Očekivanja trgovaca blago su pesimistična – navodi se u izvješću Instituta. Velika očekivanja od nadolazećih mjeseci nemaju ni njemački veletrgovci, iako, prema nalazima 'IFO Instituta', nisu nezadovoljni trenutnom situacijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:53