PROGNOZE U GOSPODARSTVU

Bit će bolje u turizmu, ali građevinci će i dalje tonuti

Prognoziramo što gospodarstvo može očekivati iduće godine. Oporavak u EU potaknut će hrvatski izvozni sektor, a energetici ne može biti gore

Prognoziramo što gospodarstvo može očekivati iduće godine

Bit će bolje u turizmu, ali građevinci će i dalje tonuti

Oporavak u EU potaknut će hrvatski izvozni sektor, a energetici ne može biti gore

ZAGREB - Prehrambena industrija i turizam u sljedećoj bi godini mogli biti dobitnici dok će građevinarstvo i trgovina nastaviti tonuti. Tvrde to ekonomisti i poduzetnici koje smo, po uzoru na britanski The Economist, zamolili da nam prognoziraju trendove u sljedećoj godini. Po njima, i 2010. će biti u znaku recesije.

Domaća bi prehrambena industrija u 2010. mogla profitirati od smanjenog uvoza hrane. U plusu bi se mogla naći i izvozno orijentirana industrija, poput strojarske, ali i energetika. I turizam bi u 2010. mogao ugodno iznenaditi.

S druge strane, i u 2010. se može očekivati da će građevinarstvo nastaviti padati.

To čeka i trgovinu jer se očekuje nastavak pada osobne potrošnje. Sve teža naplata potraživanja ugrožava financijski sektor.

BRODOGRADNJA

Iako spada među najveće i najznačajnije hrvatske izvoznike, sudbina te industrijske grane u ovom je trenutku krajnje neizvjesna. Brodogradnju čeka pokušaj privatizacije iz drugoga kruga, a ako on ne uspije, posljedica bi mogla biti lavina stečajeva. No, ni privatizacija ne jamči brodogradnji siguran opstanak.

ENERGETIKA

Stručnjaci očekuju rast cijena nafte u 2010., što bi se moglo pozitivno odraziti na poslovanje Ine i drugih naftnih kompanija u Hrvatskoj. Očekuje se i rast cijena drugih energenata, čije su cijene trenutačno “zamrznute” iz socijalnih razloga, što HEP-u i drugim energetskim tvrtkama predstavlja velik problem u poslovanju.

GRAĐEVINARSTVO

Ostvari li država najave da će u sljedeće četiri godine smanjiti ulaganja u cestogradnju, domaći bi se građevinski sektor mogao naći na koljenima. Dio smanjenja posla mogao bi se nadomjestiti gradnjom stano-va, ako se država odluči poticati stanogradnju, no to ipak neće biti dovoljno da se osigura opseg dosadašnjeg poslovanja.

TURIZAM

Turizam bi i u sljedećoj godini mogao biti ugodno iznenađenje. Vjeruje se da bi upravo sezona 2010. mogla predstavljati početak oporavka hrvatskoga gospodarstva od recesije. No, prijetnju turizmu mogao bi predstavljati očekivani rast nezaposlenosti na vodećim hrvatskim emitivnim tržištima, prije svega u Njemačkoj.

PROMET

Uz nastavak pada BDP-a i u 2010., vjerojatno će i promet slijediti isti trend. Ipak, najave uvođenja novih linija u zračnom i željezničkom prometu te početak gospodarskog oporavka zapadnoeuropskih tržišta mogli bi donekle ublažiti pad, pa će promet i u 2010. vjerojatno poslovati u sličnim uvjetima kao i ove godine.

POLJOPRIVREDA

Poljoprivreda bi 2010. zbog smanjivanja poticaja, koji se očekuje za gotovo 500 milijuna kuna, mogla imati problema. Seljaci će pokušati pritiscima zadržati visoke otkupne cijene. Kako država već sada kasni s poticajima, seljaci bi mogli i manje sijati, što će dovesti do manjka nekih proizvoda.

PREHRAMBENA INDUSTRIJA

Prehrambena industrija i ove se godine pokazala kao grana koja odolijeva krizi, a mogla bi profitirati već od pada uvoza golemih količina hrane. Kako je ta industrija ovisna o trgovini smanjivanje trgovačkih marži, koje se očekuje, mogle bi dodatno povećati prodaju i profit prehrambene industrije.

TRGOVINA

Kontinuirani pad maloprodaje mogao bi se nastaviti i u 2010., što će natjerati trgovce na smanjivanje cijena i jačanje akcijskih prodaja. To će se negativno odraziti na profit trgovaca. Moglo bi doći do novih preuzimanja i preslagivanja na tržištu te jačanja diskontnih trgovaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:36