Farmaceutski div

BIZNIS S PČELAMA Bayer će uložiti pola milijuna dolara i posaditi dvije milijarde cvjetova kako bi pčele otkrivale najbolje insekticide

Oprašivanje pčela zaslužno je za očuvanje osam posto svjetske poljoprivrede, čije se godišnje tržište procjenjuje na između 235 i 577 milijardi dolara
 Arhiva / Getty Images/Cultura RF

Bayer, globalna farmaceutska tvrtka, putem programa “Nahrani pčelu” do 2018. godine sa svojim partnerima uložit će pola milijuna dolara kako bi financirao projekte za sadnju biljaka u SAD-u. Dosad je Bayer posadio dvije milijarde cvjetova kako bi nahranio pčele, a to će nastojati promicati i u Europi, najavili su u njihovu Centru za zaštitu pčela.

Glavni je cilj Centra, smještenog u gradiću Monheimu na Rajni nedaleko od Kölna, promatranje kako pčele reagiraju na njihove proizvode te pronalazak rješenja za zaštitu njihova zdravlja. Centar za svoja istraživanja koristi pčelinjak i vrt za pčele, koji sadrže 40 košnica, kao i laboratorij s dodatnih pet košnica gdje se izvode testiranja. Sastavni je dio Bayerova razvojnog sjedišta za poljoprivredu, koje je grad za sebe. Tamo se zaposlenici ne brinu samo o pčelama, nego i o zaštiti okoliša, drugih životinja, ali i ljudi. U sklopu Centra postoji nekoliko instituta i laboratorija, kao i biblioteka te vrtić.

Pod nadzorom

Od 2012. kroz kompleks je moguće čuti zujanje pčela, no posljednjih nekoliko dana ipak vlada tišina. U Monheimu pada kiša, što je pogodno za mirovanje pčela u njihovim košnicama. One će “spavati” sve dok ne dođe toplije vrijeme. Bayerove pčele nadgleda tim stručnjaka i pčelara u suradnji s lokalnim poljoprivrednicima, a prolaskom kroz Centar i izložbeni prostor vidljivo je kako je briga o pčelama na prvome mjestu, isprva zbog njihove važnosti za ekosustav. Oprašivanje pčela zaslužno je za očuvanje osam posto svjetske poljoprivrede čije se godišnje tržište procjenjuje na između 235 i 577 milijardi dolara.

U Centru za pčele bore se protiv nametnika koje ih zahvaćaju, posebice varoe koja u slučaju kontakta može ubiti cijelu koloniju pčela. Uz to, u uporabi potencijalno štetnih insekticida, točnije neonikotinoida, u Bayeru vode računa o restrikcijama EU pa se tako pazi da se oni apliciraju ispod površine tla kako ne bi došli u kontakt s oprašivačima. Učinci proizvoda na život pčela testiraju se u i posebnim laboratorijima i na poljoprivrednim poljima pod kontroliranim i realnim uvjetima. Upravo zbog visokih ekoloških standarda proces dolaska proizvoda za zaštitu usjeva na tržište traje deset do 14 godina i košta u prosjeku 250 milijuna dolara.

Preuzimanje Monsanta

Borba protiv nametnika i bolesti važna je za Bayerov odjel poljoprivrede s obzirom na to da oni godišnje unište čak 40 posto svjetskih usjeva. Odjel poljoprivrede dodatno će ojačati u jeku skorog preuzimanja Monsanta, poznatog po svojem genetski modificiranom sjemenu. Krajem rujna 2016. godine Bayer je objavio da će kupiti Monsanto za 66 milijardi dolara, što će biti najveća akvizicija jedne njemačke kompanije.

- Očekujemo da će transakcija biti završena krajem godine, nakon što to potvrde europske i svjetske regulatorne agencije. Važno je reći da je akvizicija Monsanta maraton, a ne sprint - istaknuo je Werner Baumann, čelnik Bayera.

Sastanak s Trumpom

Naime, proizvođač Aspirina je nekoliko mjeseci pregovarao s Monsantom oko cijene otkupa dionica, da bi se na kraju dogovorili za iznos od 128 dolara po dionici. Ovo povezivanje novoj će kompaniji dati kontrolu nad 25 posto svjetske trgovine sjemenima i pesticidima. Kako će izgledati nova akvizicija i što će ona donijeti farmerima, htio je saznati i američki predsjednik Donald Trump koji se prošli mjesec sastao s Bayerovim čelnikom Wernerom Baumannom i Monsantovim Hughom Grantom. U Bayeru su tada najavili da će u sljedećih šest godina uložiti ukupno 16 milijardi dolara u razvoj, od kojih će polovica ići u SAD i tisuće novih radnih mjesta.

Njemačka farmaceutska tvrtka imala je rekordnu godinu. To su pokazali rezultati za 2016. godinu, predstavljeni u Leverkusenu. Bayer je tako povećao svoje prihode za 1,5 posto, na 46,8 milijardi eura. EBITDA prije posebnih stavki je porasla na 11,3 milijarde eura. Posebice je porasla prodaja u odjelu lijekova na recept, poput antikoagulanta Xarelta, i to za 8,7 posto, dok je odjel lijekova bez recepta, kao što su Claritine i Aspirin, zabilježio slabi pad prodaje za 0,6 posto. Uz to, lani je uloženo 4,7 milijardi eura u istraživanja. Očekivanja Bayera za 2017. su optimistična pa se tako nadaju povećanju prodaje na 49 milijardi eura, a u istraživanje i razvoj planiraju uložiti oko 4,8 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:54