'IZAZOVNA GODINA'

BLAGI RAST Allianz Zagreb prošle godine ostvario bruto premijski prihod od 1,15 milijardi kuna

Allianz Arena
 Michaela Rehle / REUTERS

Allianz Zagreb je u 2017. godini, koju označuju kao jednu od najizazovnijih za financijski sektor na hrvatskom tržištu, ostvario bruto dobit od 138,2 milijuna kuna, a porasla je i u životnim i u neživotnim osiguranjima, izvijestili su u utorak iz te osiguravajuće kuće.

Kako stoji u priopćenju, bruto dobit u životnim osiguranjima iznosila je 77,9 milijuna kuna, a u neživotnim 60,3 milijuna kuna, dok je ostvaren bruto premijski prihod od 1,15 milijardi kuna, što je 2,7 posto više u odnosu na godinu ranije.

Istodobno, navodi se, granica solventnosti, koja je važan pokazatelj kvalitete poslovanja, iznosila je 257,7 posto, a kombinirana kvota 94,1 posto u skladu s planiranim očekivanjima.

Tržišni udio Allianza i u 2017. ostao je stabilan i iznosio je 12,7 posto, kao i godinu ranije, pri čemu je tržišni udio neživotnih osiguranja narastao za 0,2 posto na 10,1 posto, dok je tržišni udio u životnim osiguranjima lagano pao za 0,4 posto, na 18,1 posto, poručuju iz Allianza.

Kada je riječ o neživotnim osiguranjima, Allianz je ostvario bruto premijski prihod od 614,8 milijuna kuna, zabilježivši rast od 6,7 posto.

U izvješću se navodi da je bolje rezultate u odnosu na tržište ostvario u gotovo svim segmentima neživotnih osiguranja, pri čemu je zdravstveno osiguranje raslo za 276,9 posto.

U životnim je osiguranjima, pak, bruto premijski prihod pao za 1,6 posto, a bruto premija iznosila je 531,3 milijuna kuna.

Kako ističu iz Allianza, transformacija prodajne mreže koju su uveli prije dvije godine implementacijom poduzetničkog modela pokazala se kao ispravan smjer te prodajna mreža kontinuirano raste.

„Ova transformacija donijela je korist ne samo kompaniji već i klijentima jer nam je omogućila da se još više usmjerimo na odnose s klijentima, na razumijevanje njihovih potreba i pružanje još kvalitetnije usluge i podrške što je naš primarni fokus. Inače, i u prošloj i na početku ove godine svjedočili smo i vidimo sve češće elementarne nepogode koje uzrokuju značajne materijalne štete i na našim područjima", poručio je u priopćenju predsjednik uprave Allianza Zagreb Boris Galić.

Kako upozorava, podaci Europske agencije za zaštitu okoliša (EEA) ukazuju da je Hrvatska prva u Europi po štetama izazvanim prirodnim nepogodama, a zadnja po osiguranjima dobara.

Također, i podaci Udruženja osiguravatelja potvrđuju nisku razinu osiguranja od ovih rizika. Naime, u ukupnoj zaračunatoj bruto premiji u Hrvatskoj za 2017. osiguranje od požara i elementarnih šteta sudjelovalo je sa svega 6,81 posto.

"Očito je da svi zajedno kao industrija moramo uložiti dodatne napore kako bismo osvijestili građane o potrebi osiguranja od elementarnih nepogoda i smanjili zaostatak u odnosu na druga, razvijenija tržišta“, ustvrdio je Galić.

AZ obvezni mirovinski fondovi su krajem 2017. godine upravljali s 33,1 milijardom kuna što čini gotovo 40 posto tržišnog udjela u imovini pod upravljanjem obveznih mirovinskih fondova, dok AZ dobrovoljno mirovinsko društvo upravlja s nešto više od 2,06 milijarde kuna što čini 53 posto tržišnog udjela u otvorenim dobrovoljnim mirovinskim fondovima, navode iz Allianza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:41