TKO JE SLJEDEĆI?

Blokirana Hrvatska: U stečaju 1600 tvrtki, čak ih je 250 posto više nego lani!

 Ranko Šuvar/CROPIX

Hrvatsku, prema svemu sudeći, početkom jeseni čeka prava lavina stečajeva koji će pomesti tisuće radnih mjesta. Prema podacima Fine, krajem lipnja u blokadi je bilo više od 74.000 poslovnih subjekata, od čega 39.000 tvrtki.

- Broj blokiranih tvrtki je jedan od pokazatelja lošeg stanja u gospodarstvu, no ima i kratkoročnu prognostičku ulogu jer upozorava da nas čeka rast nezaposlenosti - smatra Hrvoje Stojić, makroekonomist Hypo banke.

Novu stečajnu sezonu već su otvorile dvije tvrtke koje su nekad bile važne za hrvatsko gospodarstvo: brodogradilište Kraljevica i pazinski Puris. I dok je otvaranje stečaja nad kraljevičkim škverom očekivano te je rezultat Vladine odluke i obveza koje je Zagreb preuzeo prema EU, stečaj Purisa je manje očekivan.

- Nakon što je u lipnju obustavljena primarna proizvodnja, a s bankom nije postignut nikakav dogovor, vodstvo Purisa odlučilo je podnijeti prijedlog za pokretanje stečajnog postupka. Razlozi su nesposobnost Purisa za plaćanje svojih obveza, prezaduženost i izostanak financijske podrške banke - poručilo je vodstvo pazinske industrije. Puris zapošljava 305 radnika.

Kraljevički škver

Ništa bolje stanje nije ni u brodogradilištu Kraljevica čije su obveze dosegle oko 1,3 milijarde kuna. Vlada je kao vlasnik škverova svoje o budućnosti hrvatske brodogradnje rekla još proljetos. Kako se Kraljevica ne uklapa u novu sliku hrvatske brodogradnje, prezaduženoj tvrtki preostao je jedino stečaj, a budućnost za oko 460 njenih radnika je ionako prenapučena burza rada.

Spašavanje Lipika

Iako se ovaj tjedan u medijima spekuliralo o otvaranju stečaja Ingre, u toj građevinskoj tvrtki tvrde kako dosad nisu dobili službenu informaciju da je neki vjerovnik zatražio stečaj. No, stanje u građevini je katastrofalno pa je samo pitanje trenutka kada će se tvrtke u toj branši početi urušavati kao kule od karata.

Slična sudbina čeka i Narodne novine press, izdavača ugašenog dnevnog lista Vjesnik, čijih stotinjak zaposlenika već sedam mjeseci nije primilo plaću. S druge strane, iako mu je račun blokiran još od 1997., a u 12 godina država ga nije uspjela prodati, Zdravstveno-rekreacijski centar (ZRC) Lipik nije u stečaju: država mu traži kupca.

‘Bolesno tkivo’

Popis tvrtki kojima prijeti stečaj je poduži. Već i podatak da se u Hrvatskoj trenutačno vodi više od 1600 stečajnih postupaka dovoljno je alarmantan. Ulje na stečajnu vatru dolijevaju i podaci Fine, prema kojima je gotovo 57.000 poslovnih subjekata - tvrtki i obrta - blokirano dulje od jedne godine. Svaki od njih je kandidat za bankrot, a kod mnogih bi se moglo postaviti i pitanje zašto već nisu u stečaju.

Unatoč tome, ekonomisti ističu kako na stečaj ne treba gledati isključivo s negativne strane. On ipak gospodarstvu pomaže da se otarasi “bolesnog tkiva”. - U zapadnom svijetu to je normalan način prilagodbe realnog sektora - zaključuje Stojić.

Dio problema vjerojatno će se riješiti i skorim donošenjem Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

Linić: Uplata plaće u bonovima je nezakonita

Ministar financija Slavko Linić izjavio je da je uplata plaća u bonovima nezakonita te da takve plaće ne bi smjeli dobivati ni radnici vinkovačke Spačve.

- Nema plaće u bonovima. To su nezakonite uplate - odgovorio je Linić na upit da se radnicima Spačve plaće isplaćuju u bonovima.

Dodao je da probleme u Spačvi mora riješiti država.

- U ovom trenutku ozbiljno razgovaramo s Hrvatskom poštanskom bankom i nekim drugim vjerovnicima kako financijski konsolidirati Spačvu - rekao je Linić. Naglasio je da u toj tvrtki radi više od tisuću radnika koji trebaju pomoć države.

Linić je potvrdio da su sva ministarstva zajedno za oko 800 milijuna kuna probila svoje proračunske stavke. Naglasio je da Vlada ne namjerava rebalansirati proračun te da ministarstva moraju uštedjeti na dodacima na plaću, prekovremenim satima i ugovorima o djelu, kako je dogovoreno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 06:10