VELIKI IGRAČI

BORBA NA PLINSKOM TRŽIŠTU Nakon što je RWE ulaganjima pomeo konkurenciju, Gradska plinara Zagreb je novom akvizicijom povukla veliki potez

Arhivska fotografija
 Jurica Galoić / CROPIX

Konsolidacija na plinskom tržištu se zahuktava - prodan je treći plinski distributer, a za razliku od prethodne dvije akvizicije, ovaj put kupac nije njemački RWE, već netko domaći. Gradska plinara Zagreb (GPZ) je na licitaciji na Trgovačkom sudu u Bjelovaru, koja se održala ovaj tjedan u srijedu, kupila tvrtku Elektrometal - distribucija plina za 41 milijuna kuna.

- Dio razvojnog plana Gradske plinare Zagreb je širenje distribucijskog područja na susjedne županije te smo se, slijedom toga, odlučili na ovaj poslovni potez. Po potpisivanju ugovora možemo govoriti o kupovini – tim je povodom samo kratko komentirala Tihana Colić, direktorica Gradske plinare Zagreb, najvećeg operatora distribucijskog sustava u Hrvatskoj s distribucijskom mrežom od 3810 kilometara i više od 280 tisuća potrošača.

Prvi korak je potpisivanje ugovora i operativno preuzimanje tvrtke Elektrometal – distribucija plina, a nakon završetka akvizicije slijedi financijska konsolidacija i izrada petogodišnjeg plana investicija. Stoga, više detalja oko same transakcije, a što uključuje i način na koji je financirana, nismo uspjeli doznati jer preuzimanje još nije finalizirano.

Inače, tvrtka Elektrometal - distribucija plina upravlja plinskom mrežom od gotovo 500 kilometara na području Bjelovara i devet općina na području Bjelovarsko-bilogorske županije te pruža usluge operatera distribucijskog sustava za gotovo 15 tisuća korisnika. Posluje s dobiti koja je u 2016. iznosila nešto više od milijun kuna. Bjelovarski distributer se prodavao u stečajnom postupku svog vlasnika Elektrometala, a s obzirom na početnu cijenu od 25 milijuna kuna i cijenu po kojoj je prodan, interes je evidentno bio velik. Kako nam kaže stečajni upravitelj Franjo Otročak, bilo je više ponuđača, među kojima su bili Geoplin, Zagorski metalac, Termoplin, RWE, Energia naturalis (PPD).

Upravo u kontekstu cijene po kojoj je bjelovarska tvrtka kupljena, pojavile su se i razne priče iz kuloara. Pojedinci tvrde da je to bio čisti politički potez jer je GPZ, kako pojašnjavaju, regulirana djelatnost koja je tu da održava sustav, a ne da zaradi, što, prema njihovom tumačenju, znači da građani mogu plaćati i manje cijene distribucije. Prema posljednjem financijskom izvješću za 2016., GPZ je ostvario neto dobit od 20,2 milijuna kuna, što je za 40,7 milijuna kuna manje nego godinu ranije, a došlo je i do smanjenja prihoda. Ukupni prihodi su iznosili 272,3 milijuna kuna, od čega više od pola čine prihodi od distribucije koji su bili manji za 41,7 milijuna kuna zbog smanjenja tarifne stavke za distribuiranu količinu plina. No, i dalje su ostali vrlo visoki te iznosili čak 150 milijuna kuna.

Jedan dio struke, pak, potez GPZ-a ocjenjuje jako dobrim jer se osim RWE-a koji je jedini zasad bio uspješan u okrupnjavanju i kupio već dvije tvrtke pojavio netko drugi tko ima kapitala. RWE je, naime, u dosadašnjim preuzimanjima pomeo konkurenciju i nakon što je lani kupio 75 posto udjela u Koprivnica plinu, nedavno je kupio Moncogim plinare.

- Potez GPZ-a je sasvim logičan. GPZ ima najbolju tehniku, došli su u Bjelovar obavljati svoju djelatnost, a ne kupiti i preprodati firmu. Tko kaže da su novac uzeli od građana?! Da je neki stranac kupio tvrtku, onda bi to bio odličan potez i onda bi to bila konsolidacija, ali čim je domaći odmah je prevara građana. To su samo spinovi koji se puštaju i to je vrlo nekorektno – smatra jedan od naših sugovornika iz branše te napominje da je GPZ kupio distribucijsko područje gdje GPZ- Opskrba već ima opskrbu plinom i to još od 2013., kada ju je preuzela od Elektrometala.

Bili spinovi ili ne, činjenica je da će sve jačim okrupnjavanjem na plinskom tržištu dolaziti do raznih priča iz kuloara zbog sve jače borbe među konkurencijom koja nije tako velika. Osim GPZ-a, RWE, PPD-a i još pokojeg igrača na plinskom tržištu, rijetki su oni koji imaju kapital za takve akvizicije. U svakom slučaju, okrupnjavanje se ubrzava - sljedeća na redu je tvrtka Plin Vtc iz Virovitice, čiji novi vlasnik bi trebao biti poznat do jeseni ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:20