OBNOVLJENI INTERES

BOREALIS PONOVNO U IGRI ZA DOKAPITALIZACIJU PETROKEMIJE Osim austrijske tvrtke, za stanje u kutinskoj tvrtki raspituju se i Poljaci

 
Pogoni Petrokemije u Kutini
 Miroslav Arbutina / HANZA MEDIA

Borealis, koji nikad nije odustao od Petrokemije, ali na njihova ponudu do sada nije bilo formalnog odgovora iako je cijelo vrijeme bila na stolu, ponovno je u igri oko ulaska u kutinsku tvrtku, piše Poslovni dnevnik. Neslužbeno nam je to potvrđeno i od izvora bliskih austrijskom proizvođaču mineralnih gnojiva. Pregovaraju s Vladom, kažu nam isti izvori, a ishod pregovora ovisit će o tome kako će se država postaviti prema dugu, tj. kreditu od ukupno 350 milijuna kuna koji ima Petrokemija, a za koji je država dala jamstvo. Upravo tu je, kao što je već poznato, bio najveći kamen spoticanja između države i Borealisa. Austrijanci su, o čemu je Jutarnji list već pisao, postavili svoje uvjete, među kojima je bilo i pitanje restrukturiranje spomenutog duga, te ponudili dokapitalizaciju u iznosu od 140 milijuna kuna. Spremni su za početak ući u 25 posto vlasništva Petrokemije. Njihova ponuda vrijedi do kraja ožujka.

Po tom se pitanju ništa nije promijenilo, no čini se da se nešto promijenilo (ili se mijenja) u domaćem konzorciju, u kojem su Ina, PPD, HEP, Janaf i mirovinci, koji bi u Petrokemiju, kojoj treba najmanje 400 milijuna kuna, trebao unijeti svježi kapital. Jer, kako kažu naši izvori, "da se mogla zatvoriti financijska konstrukcija s domaćim igračima, već bi se zatvorila." No, negdje evidentno zapinje jer je situacija u Kutini, prema najavama, trebala biti gotova do kraja 2017. godine. Štoviše, od nekoliko se izvora može čuti da, navodno, postoji mogućnost da se u igru vrati još jedan igrač - poljska grupa Azoty - iako za sada njihova ponuda, koju su jedini formalno povukli, nije aktualizirana.

- Cijeli proces dokapitalizacije, nažalost, nije završen prema planu. Trebao je biti okončan do kraja prošle godine, ali i dalje se pregovara i svi sudionici koji su iskazali interes i dalje su aktivni. Očekujem da proces dokapitalizacije završi u što skorije vrijeme. No, budući da još nije okončan, Azoty grupa je prije 10-ak dana tražila informacije o tome što se događa i ima li kakvih promjena, kako bi vjerojatno procijenili hoće li se ili neće vratiti u priču – potvrdio nam je to i Đuro Popijač, predsjednik Uprave Petrokemije, te još jednom posebno napomenuo da se i dalje razgovora sa svima koji su iskazali interes.

To znači i s domaćim konzorcijem, u kojem je evidentno status Ine najkritičniji iako službeno ta kompanija nije rekla da se povlači. U Ini samo poručuju da im je Petrokemija važan poslovni partner, da im je i dalje u primarnom poslovnom interesu isporuka plina, da se situacija nije promijenila od onoga što su govorili ranije, da razmatraju moguće poslovne modele vezano uz odluku od dokapitalizaciji Petrokemije te da konačne odluke po tom pitanju još uvijek nema.

U svakom slučaju, sugovornici iz poslovnog miljea upoznati sa situacijom u Kutini, smatraju da domaćem konzorciju svakako ne bi bilo toliko rizično da je Borealis u igri, što su neki od njih i sami svojedobno rekli. No, hoće li na kraju biti, ovisi samo o državi i tijeku pregovora.

Ministarstvo gospodarstva: ' Intenzivno se radi da proces dokapitalizacije uspješno završi u što je moguće kraćem roku'

Na naš upit o zainteresiranim stranama za dokapitalizaciju Petrokemije, Ministarstvo gospodarstva poslalo je sljedeći odgovor.

- U razgovorima koji se posljednjih nekoliko dana vode sa svima koji su iskazali zainteresiranost za ulaganje u Petrokemiju, osim predstavnika Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta sudjeluju i predstavnici Ministarstva financija i Ministarstva državne imovine.

Cilj ovih razgovora, na koji su pozvani svi koji su iskazali interes za dokapitalizaciju Petrokemije, je identificirati njihova sadašnja stajališta o spremnosti za sudjelovanje u dokapitalizaciji kao i uvjetima pod kojima su to voljni učiniti - uzimajući u obzir financijske rezultate u 2017.

Kako dosadašnji razgovori o dokapitalizaciji Petrokemije koji su vođeni tijekom 2017. nisu rezultirali dogovorom, spomenuta Ministarstva intenzivno rade da se proces dokapitalizacije, uspješno završi u što je moguće kraćem roku u cilju osiguravanja opstojnosti poslovanja Petrokemije i očuvanja radnih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:01