Telekomunikacije

BRAK ZA DALJI RAST Vipnet preuzima većinski udio u Metronetu

Jiri Dvorjancansky i Željko Lukač
 Darko Tomas / HANZA MEDIA

Vipnet preuzima Metronet telekomunikacije, čime postaje vodeći alternativni pružatelj poslovnih telekomunikacijskih i ICT rješenja, a završetak transakcije očekuje se u prvom kvartalu 2017., nakon odobrenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

Objavljeno je to jučer na konferenciji za novinare, pri čemu su šefovi Vipneta i Metroneta naglasili da je preuzimanje dobro za obje kompanije, kao i za korisnike njihovih usluga. Ukupnu vrijednost transakcije nisu htjeli otkriti, kao ni koliki je udjel preuzeo Vipnet, no ipak su rekli da se radi o većinskom udjelu u Metronetu.

- Metronet je operator s najvećim zadovoljstvom korisnika u poslovnom segmentu i, zahvaljujući korisnički orijentiranoj korporativnoj kulturi, snažnoj ekspertizi i razgranatoj mrežnoj infrastrukturi, ima sjajan potencijal za budući rast. Vipnet i Metronet zajednički će stvoriti snažniju konkurentnost na tržištu, ali i jednog od najsnažnijih B2B konvergentnih operatora u državi. Osim znatnog jačanja Vipnetove razvojne platforme u B2B segmentu, istodobno želimo postati konkurentniji u segmentu poslovnih telekomunikacija i ICT-u - naglasio je Jiři Dvorjančanský, predsjednik Uprave Vipneta.

Metronet je vodeći alternativni fiksni pružatelj poslovnih rješenja u Hrvatskoj. Jedna od ključnih prednosti tvrtke je infrastruktura sljedeće generacije s više od 4000 kilometara optičke mreže u 67 gradova. Prošle godine tvrtka je imala 28 milijuna eura prihoda i 12 milijuna eura dobiti prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA).

- Sretni smo što Vipnet postaje naš partner za budućnost. Kao jedan od prvih alternativnih operatora na hrvatskom tržištu, Vipnet ima potrebnu snagu i iskustvo da Metronetu osigura dodatan poticaj za rast i razvoj. Ponosan sam što će Metronet, snažniji nego ikad, nastaviti nuditi sveobuhvatne usluge u poslovnom segmentu - rekao je Željko Lukač, predsjednik Uprave Metroneta.

Metronet do daljnjega nastavlja pružati usluge s postojećim brendom. Preuzimanjem se ostvaruju značajne sinergije u infrastrukturi.

- Ovim brakom vidimo priliku za daljnji rast, kojim ćemo dodatno povećati zadovoljstvo korisnika - dodao je Dvorjančanský.

Vipnet namjerava ponuditi brzine od 300 Mbit/s za 1,2 milijuna korisnika u Hrvatskoj u idućih nekoliko godina. Nadalje, zaposlit će nove ljude u ICT-u. Tvrtka je još najavila i dodatne investicije u kabelsku i optičku infrastrukturu te daljnje spajanje mobilnih i optičkih tehnologija. - Važnost infrastrukture širokopojasnog interneta nije samo za korisnike fiksnih linija, nego i mobilnih mreža - napomenuo je Dvorjančanský.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:08