Ulaganja u broadband

BRZI INTERNET U SVAKOM DOMAĆINSTVU DO 2020. Telekomi traže od Vlade brže izdavanja dozvola, niže troškove gradnje mreže i mjere za razvoj novih usluga

 Paun Paunović / CROPIX

Tri najjače telekomunikacijske kompanije u Hrvatskoj - Hrvatski telekom (HT), Vipnet i Tele2 - od nove Vlade prije svega očekuju stvaranje poticajnog okruženja za dalja ulaganja, pogotovo u izgradnju širokopojasne infrastrukture nove generacije, doznaje se iz tih tvrtki.

Za HT stvaranje poticajnog okruženja za daljnja ulaganja u širokopojasne mreže Hrvatske je, kako kažu, temeljni preduvjet za dostizanje ciljeva Digitalne agende i ujedno i jedan od strateških ciljeva HT-a.

"S novom Vladom želimo otvoriti dijalog i suradnju s ciljem stvaranja stabilnijeg i sigurnijeg poslovnog okruženja, što je preduvjet nastavku našeg pozitivnog investicijskog trenda u budućnosti", poručio je predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković, ističući i da je HT najveći privatni investitor u Hrvatskoj, koji je u proteklih pet godina uložio 5,7 milijardi kuna.

"I dalje želimo ulagati u mrežu za širokopojasni internet velikih brzina, ali to uvelike ovisi o uspostavljanju regulatornih mehanizama kojima će se smanjiti troškovi gradnje i održavanja mreža te skratiti vrijeme trajanja postupaka za izdavanje dozvola", naglašava Tomašković.

Iz Vipneta, druge po veličini telekom kompanije u Hrvatskoj, pozdravljaju i, kako kažu, podržavaju najave iz programa nove Vlade, pogotovo prepoznavanje važnosti razvoja širokopojasnog pristupa internetu (broadbanda) kao ključne infrastrukture 21. stoljeća i sveukupne digitalizacije društva, s naglaskom na digitalizaciju javne uprave i poticanje razvoja digitalnog gospodarstva te reformu poreznog sustava, smanjenje administrativnih troškova i parafiskalnih nameta koji u velikoj mjeri opterećuju gospodarski sektor.

Podržavaju i politiku Vlade koja uključuje i specifične ciljeve dovođenja brzog interneta u svako domaćinstvo do 2020., promoviranje digitalne pismenosti i vještina, te poticanje ulaganja u ICT područje, podsjećajući da su prošle godine investirali 526 milijuna kuna, s čime su 400 tisuća kućanstava 'pokrili' broadband mrežom nove generacije.

Zalažu se i za daljnji razvoj tržišta usluga elektroničkih komunikacija, smatrajući da ostvarenje zadanih ciljeva iz Vladine strategije može samo dodatno potaknuti Vipnet da nastavi sa započetim investicijskim ciklusom te od svakog jednog eura prihoda 90 posto reinvestira u gradnju novih mreža i razvoj novih inovativnih usluga.

"Izazove prvenstveno vidimo u razvoju tržišta relektroničkih komunikacija u fiksnom segmentu i nužnosti poticanja razvoja tržišnog natjecanja i ostanak alternativnih operatora u tom segmentu kroz adekvatne mjere koje će doprinijeti razvoju novih usluga, većoj mogućnosti izbora za korisnike te i boljoj poziciji RH u EU istraživanjima", poručuju iz Vipneta.

Napominjući kako od nove Vlade imaju velika očekivanja, iz Tele2 Hrvatska ističu da podržavaju najavu Vlade o provođenju mjera za izgradnju širokopojasne infrastrukture nove generacije kao ključne infrastrukture 21. stoljeća, u čemu izgradnju infrastrukture svjetlovodne mreže drže nužnim preduvjetom za daljnji razvoj novih generacija elektroničke komunikacijske infrastrukture, poput 5G.

"Rješenje putem kojeg će se osigurati svjetlovodni kapaciteti moraju biti temeljeni na principu nediskriminacije te po troškovno orijentiranim cijenama kako bi se u konačnici osigurala bolja i brža usluga krajnjim korisnicima. Osiguravanje stabilnog regulatornog okvira i nastavak uklanjanja parafiskalnih nameta uz partnerski argumentirani dijalog s industrijom smatramo nužnim za stvaranje povoljnog gospodarskog okruženja koje jedino može dovesti do bolje ponude i zadovoljenja potreba korisnika za kvalitetnijim, bržim i inovativnim uslugama po pristupačnim maloprodajnim cijenama", poručuju iz Tele2 Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:36