OPORAVAK TVRTKE

Burza uvrstila dionice ambicioznog Peveca

Direktor Darko Šket očekuje da će u 2015. imati više od milijardu kuna prihoda zahvaljujući novim centrima
 Dragan Matić/CROPIX

Na Zagrebačkoj burzi od 30. prosinca moći će se trgovati dionicama Peveca. Naime, Burza je odlučila dionicu ove trgovačke tvrtke - koja je prije dvije godine izašla iz stečaja, a nedavno je pokrenula novu fazu širenja preuzevši šest centara nekadašnjeg Getroa - uključiti u MTP Fortis. Riječ je o takozvanoj multilateralnoj trgovinskoj platformi, koja omogućava sigurnu trgovinu vrijednosnim papirima, ali ne nameće kompaniji obvezu izvještavanja kao uvrštenje u redovnu kotaciju.

Iako je teško ocijeniti interes ulagača za Pevec, čija uprava na čelu s bivšim stečajnim upraviteljem Darkom Šketom ima ambiciozne planove, dioničarska struktura mogla bi značiti da će biti dovoljno prodavatelja. Nakon stečaja Pevec nema velikih dioničara - najveći je država sa 20,3 posto, a slijedi još 700 dioničara koji su udjele dobili na temelju potraživanja.

Podrška dioničara

U Pevecu očekuju da će ovu godinu završiti s prihodima od oko 870 milijuna kuna, 20 posto većima nego lani.

- Iduće godine plan je premašiti prihode od milijardu kuna. Novim centrima te modernizacijom postojećih, Pevec planira učvrstiti tržišnu poziciju i biti vodeći lanac neprehrambene robe u Hrvatskoj - kažu u Pevecu.

- Pružila nam se prilika da iskoristimo odlazak nekih konkurenata i, uz suglasnost dioničara, to smo učinili. Time smo zapravo požurili i definiranje nove strategije tvrtke jer smo sve planirano za srednjoročno razdoblje ostvarili - komentirao je Šket u povodu otvorenja dućana.

Pevec je u četvrtak otvorio dva nova centra, u Rijeci i Karlovcu. Riječ je o dva od ukupno šest trgovačkih centara Getroa koje su unajamili. U proljeće otvaraju nove centre u Zagrebu (Črnomerec) i Dubrovniku, dok preuređuju Varaždin, a na Jankomiru Pevec početkom godine seli u novi prostor, bivši Baumax.

Ističu kako inicijativa za uvrštenje u MTP nije došla iz Peveca, kao i da ne mogu “predvidjeti okvire u kojima će se odvijati trgovanje”.

Interes javnosti

Iz Zagrebačke burze ističu kako je Pevec samo jedna od tvrtki koje su ove godine primili u MTP - Fortis. Među kriterijma prema kojima Burza sama donosi ovakvu odluku ističu interes investicijske javnosti i dovoljan broj dostupnih dionica.

- Budući da Burza ima potrebnu trgovinsku infrastrukturu i regulatorni okvir, omogućeno je uredno, transparentno i učinkovito trgovanje - ističe Sanda Nalis, voditeljica korporativnih komunikacija Burze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 08:46